in

Star Wars: The Force Unleashed


Star Wars: The Force Unleashed (TFU) is een jongensdroom. Elke Star Wars-fan heeft ooit wel eens gedroomd of gespeeld dat hij een Jedi was. Elke fan heeft wel eens Force-krachten willen hebben en de mensen achter TFU hebben dat heel goed begrepen. Toen ze begonnen met de ontwikkeling van deze game stelden ze zichzelf de vraag: what is the core gameplay?. Het antwoord is briljant, een beter antwoord had ik niet kunnen bedenken: kicking ass with the Force.

Want laten we even eerlijk zijn, elke Star Wars-fan wil wel eens een Storm Trooper lekker door de lucht slingeren, tegen zijn squad-genoten aanrammen en vervolgens een metalen deur openen door hem er dwars doorheen te smijten. En niet alleen Star Wars-fans, dit spreekt waarschijnlijk bijna elke gamer aan. En terecht! Want ik heb The Force Unleashed eindelijk een paar uurtjes mogen spelen en ik kreeg er geen genoeg van. En dat komt doordat je echt kunt ‘kontschoppen’ met de Force.

Spelen met de Force is niets nieuws, Star Wars-games zijn er genoeg geweest. Van slechte games, zoals Rebel Assault II voor de eerste PlayStation tot hele goede games zoals Jedi Outcast 2 en Star Wars: Knights of the Old Republic. Maar toch is er nog geen game geweest die je zo laat kontschoppen met de Force als TFU. En dat komt dan weer door de visie op de Force die in deze game is verwerkt. Die visie zit al in de titel: de Force is unleashed. Dat betekent dat de speciale krachten van jouw personage sterker zijn dan ooit.

Dat personage is dan ook niet zomaar een Jedi, hij is de geheime leerling van Darth Vader. De game speelt zich af tussen Episode III en IV, de periode waarin Emperor Palpatine de macht over het universum probeert te grijpen. Darth Vader moet daarom in opdracht van Palpatine alle Jedi opjagen en ze afmaken. In het eerste level speel je dan ook als de beroemdste Sith ooit, Darth Vader. Dit is natuurlijk al helemaal een jongensdroom voor de fans. Vader is verschrikkelijk sterk en heeft ongelofelijke Force-krachten. Niet alleen de krachten van de Secret Apprentice zijn namelijk over-the-top, die van elke Sith en Jedi zijn sterker dan je ooit hebt gezien.

Wanneer Vader de Jedi waarnaar hij op zoek was aan zijn lightsaber wil rijgen, wordt deze opeens uit zijn handen getrokken. Darth Vader draait zich om en ziet het jongetje dat zijn lichtwaard met de Force naar zich toe heeft getrokken. Op dat moment realiseert Vader zich dat hij een heel bijzonder iemand voor zich heeft staan. Nog nooit is er een kind geweest waarin de Force zich al zo sterk heeft gemanifesteerd. Hij neemt het jochie mee om hem op te leiden tot de krachtigste Sith die ooit heeft bestaan. Uiteindelijk wil Darth Vader met de jonge leerling aan zijn zij de Emperor verslaan en zelf de macht grijpen in het universum.

Daarvoor moet je natuurlijk wel uitgroeien tot een machtige Sith en dus stuurt Vader jou op een gegeven moment achter die Jedi aan, zodat hij zelf lekker in de Death Star naar het EK Lingerie kan blijven kijken. Dat is niets voor een Sith in de groei, en dus moet je aan de slag om sterker te worden. Hoe verder je komt in de game, hoe sterker je speciale krachten worden en hoe meer Force-combo’s je kunt kopen. Deze moves combineren een tweetal Force powers in een extra sterke aanval. Pak iemand bijvoorbeeld op met Force Grip, laadt hem op met Force Lightning en je hebt een bom. Of laad je lightsaber op met elektriciteit om deze extra krachtig te maken.

Het is de Euphoria-engine die het spelen met de krachten het leukste maakt. Deze engine animeert mensen op hele realistische wijze. Wanneer je iemand wegduwt dan krijg je geen vaste animatie te zien, maar de engine berekent hoe die persoon hoort te vallen. Hoe goed deze engine is , zien we natuurlijk al in Grand Theft Auto IV. In die game lopen, rennen en vallen mensen zoals je zou verwachten. In Star Wars: The Force Unleashed is dat niet anders. Ik maakte er tijdens mijn speelsessie een soort sadistische sport van om een zo groot mogelijke Storm Trooper-ketting te maken. Een soldaat die in de lucht bungelt probeert namelijk alles vast te grijpen, ook een andere soldaat.

Dat hadden we natuurlijk allang gezien, maar om het zelf te doen is nog zoveel leuker. Ook heerlijk is het om een Storm Trooper stil te laten hangen in de lucht. Hij probeert dan op je te schieten, maar door de terugklap van zijn wapen tolt hij daardoor in het rond. Maar mensen optillen is natuurlijk niet genoeg, op een gegeven moment zul je ook hele Tie fighters (de ruimteschepen van het keizerrijk) kunnen optillen en wegsmijten. Een heerlijk gevoel! Ook bij de puzzels zul je de Force vaak moeten gebruiken. Op een gegeven moment word je bijvoorbeeld keihard aangevallen door langsvliegende Tie fighters . Door met Force Grip een metalen balk zo te buigen dat hij in hun vliegroute hangt, kun je deze neerhalen.

Gelukkig wordt er niet teveel gepuzzeld in The Force Unleashed, het draait immers om die actie Het snel combineren van Force-krachten en afwisselen met de altijd fijne lightsaber. Het mensen optillen en doorspiesen met een welgemikte lightsaber, het afweren van laserschoten en mensen als bowlingkegels omver rammen met de grootste objecten. En dan zijn er nog de boss fights de absolute kersen op de taart. Je vecht meestal tegen krachtige Jedi die bijna net zo sterk zijn als jij, ook jou kunnen vastgrijpen en dingen naar je hoofd smijten. Deze gevechten zijn voorzien van (spaarzaam gebruikte) Quick Time Events, waarbij je bepaalde aanvallen dus alleen kunt ontwijken als je snel genoeg op de juiste knop ramt.

Op dit moment lijken er bijna meer kersen te zijn dan taart in Star Wars: The Force Unleashed. Ik, als fan van Star Wars en natuurlijk als fanatiek gamer kon geen genoeg krijgen van deze game. Op 19 september ligt Star Wars: The Force Unleashed in de winkels en hoewel ik dan toch echt ga voor de superieure PlayStation 3- en Xbox 360-versies moet ik toegeven dat de Wii-versie ook wel eens erg tof zou kunnen worden. Maar meer daarover kun je binnenkort verwachten.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De vos in Naruto in Naruto: Ultimate Ninja Storm

Mensen staan voor schut in Shaun White Snowboarding trailer