in

RollerCoaster Tycoon (PC)


Een oud spel, een spel dat ik al jaren heb liggen. Vroeger kreeg ik een computer en kreeg ik een kopie van iemand met dit spel. Later kocht ik het spel in de winkel, omdat de kopie raar ging doen. Ik heb dit spel tot op de dag van vandaag nog steeds in de kast liggen en ik speel het nog af en toe. Ik vind het nog steeds een van de beste strategie/tycoon spellen die er zijn.

Je hebt onwijs veel mogelijkheden in dit spel. Je kan natuurlijk attracties bouwen, dat lijkt me logisch. Na een tijdje krijg je er altijd weer een attractie bij. Bij elk park is dit verschillend. Bij park 1 krijg je bijv. niet zoveel attracties, maar bij sommige andere parken krijg je er weer heel veel attracties. Je kan heel veel aan het landschap veranderen zoals: Bomen en struiken planten, het landschap verhogen, water aanleggen, standbeelden plaatsen, paden aanleggen enz. Je moet je uitgaven en inkomsten op pijl houden, je kan je winst bekijken, geld lenen als je in de pure zit en campagnes starten. Je kan bij je attracties ook verschillende statistieken bekijken zoals: wachttijd, populariteit, voldoening, betrouwbaarheid, stilstandtijd, winst en nog veel meer. Maar dit is nog niet alles je kan de klasse van het park bekijken, de aantal gasten, je kan alles een prijs geven, werknemers aannemen, grote van het park veranderen, alles een naam geven en de gedachtes en acties van mensen zien. Nou dit is een beetje in het kort verteld wat je allemaal kan in het spel.

De kraampjes zijn ook aanwezig, want anders gaan de mensen klagen. Er zijn ook best wel veel kraampjes en ook wel de kraampjes die je verwacht in een pretpark.

Dit spel werd in 1999 gemaakt en voor zo’n spel in die tijd is het grafisch erg mooi en fantastische thema’s.

Je heb 21 parken en je kan beginnen met 1 van de 5 parken die in het eerst al beschikbaar zijn. Bij elk park krijg je een opdracht, bijv. zoveel mensen in het park in het jaar 1 in oktober. Elke keer als je het doel heb behaald komt er weer een nieuw park beschikbaar. De opdrachten zijn niet altijd even makkelijk. In sommige parken zijn de opdrachten erg moeilijk en als je het niet heb gehaald moet je weer helemaal opnieuw beginnen met het park. Erg lullig is het als je een doel heb dat je in jaar 5 iets gehaald moet hebben(duurt erg lang) en je heb het niet gehaald. Ja, dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

De attracties vind ik erg leuk en attracties die je ook in echte parken ziet zijn erbij. Je kan tussen veel attracties kiezen, maar ik ga meestal voor de achtbanen. Als je een achtbaan kiest kan je tussen een aantal banen kiezen, maar je kunt ook zelf een baan maken. Ik ga meestal voor dat laatste, omdat het gewoon super leuk is om zelf een ontwerp te maken. Het is wel erg moeilijk om zelf een achtbaan te bouwen, soms gaat hij weer te sloom en dan weer te hard. Daarom zou ik altijd een achtbaan testen, want als hij te sloom gaat en hij komt weer terug kan hij tegen een andere trein aan bosten en dan willen je gasten nooit meer in de achtbaan en zijn er ook een paar mensen dood. Als hij te hard gaat en er gaan mensen in is het gevolg: Je hele park vol de kots, dat wil je natuurlijk niet hebben. Maar meestal als hij heel erg hard gaat, gaat niemand erin en zeggen ze: ‘’Deze achtbaan is voor mij te intens’’. Zorg ervoor dat je hem dan een beetje aanpast en zorg dat hij precies goed is. Het geeft mij altijd een goed gevoel als een achtbaan goed draait en de gasten het leuk vinden.

Ook erg grappig vind ik dat je mensen eigenlijk een soort laat mishandelen en daarna laat sterven. Ik ben denk heus niet de enige die dit doet. Ik bouw altijd een park en ik maak een super hoge achtbaan die heel stijl naar beneden gaat. Het leuke is, er gaan nog sommige gasten in ook en die zijn dan kotsmisselijk! Ook leuk is mensen te laten verdrinken en de karretjes van een achtbaan te laten ontploffen zodat al je gasten dood zijn. Nog het laatste wat ik doe: een hele hoge paal maken van het landschap en 1 gast heel lang te laten lopen(ongeveer een jaar). Die gast is dan helemaal boos en is erg chagrijnig, maar niet eens dood! Van de gasten kan je ook heel veel bekijken zoals: Wat ze hebben uitgegeven, hebben gekocht, je kan hun gedachtes lezen, of ze dorst hebben of honger, misselijk zijn, tevreden zijn enz.

Maar nu kom ik op de bomen. Dit is allemaal wel leuk en aardig, maar bij sommige parken is dit echt niet normaal hoeveel bomen er staan. Voordat je echt aan het park kan beginnen moet je eerst uren bezig zijn met bomen weghalen. Ook erg stom vind ik als je heel ver het park uitgaat er opeens een blauw gebied komt en lijkt het net een verlaten eiland waar je pretpark op staat. De gasten komen ook opeens uit het niets verschijnen uit het blauwe. Ze konden beter een soort stad erom heen bouwen vind ik. Wat ik mis, maar het is niet zo’n ramp is dat je niet zelf in de attracties kan en in het park rond kan lopen net als een gast. De besturing is eigenlijk alleen maar met de muis dus zo moeilijk is het niet. En het geluid is ook niet zo om over naar huis te schrijven. Om deze recensie te schrijven wou ik het spel weer even installeren op Vista, maar het werkte niet zo goed en via andere bronnen had ik gehoord dat het op XP niet zo goed werkte.

Dit is gewoon een onwijs goede game met heel veel pluspunten, maar ook een aantal kleine minpunten. Maar zoals ik al zei er is nog steeds geen game die dit heeft verslagen in het genre strategie/tycoon.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review