in

MotorStorm: Pacific Rift


Niet zo heel erg lang geleden mocht ik op bezoek bij Evolution Studios, de makers van de WRC-games en natuurlijk van een van de tofste launch-games van de PlayStation 3, MotorStorm. Die game zorgde voor een vrij grote verrassing, want heel erg veel hadden we er niet van verwacht. Scheuren door de blubber bleek erg leuk en dat je dat met allerlei verschillende (agressief bestuurde) voertuigen tegelijk kon doen, maakte MotorStorm speciaal. Zo speciaal zelfs dat die game in het Guinness Book of World Records schijnt te staan voor het hebben van de meeste verschillende voertuigen binnen een race.

En eind november kun je weer op en in de voertuigen plaatsnemen om mee te doen aan het tweede MotorStorm-festival in MotorStorm: Pacific Rift. Aan die quads, mudpluggers, vrachtwagens, pick-ups, motoren, rally-wagens en buggies wordt nu de monster truck toegevoegd. De monster truck is een pick-up met belachelijk grote wielen en banden die bedoeld zijn voor de show. Je hebt ze vast wel eens via een schans over een stuk of tien auto’s zien springen, of juist die auto’s zien pletten. Het is echt een testosteronverhogend macho-object voor de stereotype redneck.

Met zijn lekker foute imago past de monster truck prima bij MotorStorm en bovendien is het een toffe wagen om mee te rijden. Hij is uiteraard wat log en heeft een grote draaicirkel, maar daar staat tegenover dat hij nog vrij snel is en zelfs over kleine voertuigen heen kan rijden. Vooral bij de start kan het nog wel eens voorkomen dat je een quad onder je wielen krijgt. Met name online en in de split-screen-modus gaat dit natuurlijk voor veel plezier zorgen. Het is zo’n elementje dat het agressieve rijgedrag in deze game wat meer benadrukt.

Maar daar blijft het niet bij. De computergestuurde tegenstanders hebben twee doelen in de game: winnen, en entertainen. Dat laatste gebeurt op meerdere manieren. Zo kan het nu zijn dat een tegenstander die al een tijdje ergens achter in het raceveld rondhangt zichzelf helemaal total loss rijdt. Die tegenstanders rijden vaak zover achter je, dat je ze nooit ziet. En dus bedacht Evolution Studios een manier waarop ze toch nog kunnen entertainen. De coureur van een kapotte wagen zal uitstappen en een beetje verdwaasd om zich heenkijken. Wanneer jij dan weer langskomt kun je hem overrijden, dat is toch een stuk leuker dan dat hij een beetje anoniem blijft rondrijden.

De belangrijkste vorm van entertainment komt echter nog steeds van de agressiviteit van de coureurs. Ze zullen altijd proberen om jou en elkaar te laten crashen en daarvoor hebben zij (en jij natuurlijk) een nieuw hulpmiddel: rammen. Met de L1- en R1-knoppen beuk je snel een keer opzij, een ideale manier om een tegenstander over de rand van de klif te laten storten. Maar wees wel voorzichtig, het kost je namelijk boost en als je mist kan het goed zijn dat je zelf de diepte in duikelt. Overigens kun je (uiteraard) niet beuken met quads en motoren, de coureurs op deze voertuigen kunnen echter wel slaan. Net als in het klassieke Road Rash is het heerlijk om iemand van zijn motor te rammen (met name in split-screen natuurlijk!).

Quads en motoren hebben nog een voordeel, je kunt ermee duiken en springen. Als je een laaghangende tak ziet dan geef je de linker stick twee keer een tikje naar onderen en de bestuurder drukt zich plat op zijn voertuig. En als je juist wat rommel op je pad ziet liggen dan tik je eerst omlaag en meteen omhoog om een sprong te maken. Dit is onder andere heel erg handig als je water tegenkomt. Waar monster trucks en vrachtwagens zonder problemen door het water ploegen, wordt een motor er flink door afgeremd. Maar door al springend het water weer uit te komen, beperk je de achterstand.

Water is een van de elementen die je veel tegenkomt in MotorStorm: Pacific Rift. Er is dan ook veel meer afwisseling dan in het vorige deel, waarin je vooral blubber en zand tegenkwam. Dit keer zit je op een op Hawaï gebaseerd eiland met zestien banen in vier verschillende omgevingen. In de Earth Zone vind je banen midden in de jungle, in de Air Zone zit je hoog in de bergen en heb je veel schansen, in de Fire Zone kom je vooral lava tegen en in de Water Zone, je raadt het al, zijn er veel watervallen, rivieren en meertjes. Lava en water zijn niet alleen mooi, maar hebben ook een tactische functie. Wanneer je te dicht bij de lava rijdt, warmt je boost-meter heel snel op en net als in het eerste deel heeft dit tot gevolg dat je voertuig ontploft. Water koelt je boost-meter juist af. Kleine voertuigen zoals motoren en quads warmen heel snel op en moeten met een grote boog om de lavapoelen heenrijden. Ook worden deze het meest afgeremd door een plas water. Zoals eerder gezegd ploegen monster trucks en vrachtwagens zonder vertraging door het water en lava heeft op hen geen effect. Dit is een tactisch elementje dat het racen in MotorStorm: Pacific Rift nog interessanter maakt.

Tactiek was altijd al heel erg belangrijk in MotorStorm doordat je met elk voertuig moet zoeken naar de ideale route. Met vrachtwagens zoek je geen springschansen op en met motoren moet je niet door de blubber raggen. Dat is nu dus onder andere verder uitgebreid met water en lava, maar ook met andere elementen. Zo kun je met zwaardere voertuigen bepaalde garagedeuren vernielen, en met motoren niet. Ook zijn er gammele bruggetjes waar je met je vrachtwagen geheid doorheen valt. Dit vertraagt je flink, maar levert ook een voordeeltje op: de vernielde brug wordt een gevaarlijke route voor de lichtere voertuigen.

Een nieuw voertuigtype, zestien nieuwe banen, een split-screen modus, de mogelijkheid te beuken of te slaan, springen en duiken, allemaal belangrijke toevoegingen voor deze tweede MotorStorm. En dan ben ik de helft nog vergeten te vertellen. Zo ziet de game er al een stuk beter uit dan het eerste deel, is er custom soundtrack-ondersteuning, zorgt een ontploft voertuig voor een enorme schokgolf, zijn er complete houten bouwwerken die je kunt laten neerstorten en zijn de motoren veel fijner om te besturen. Er is dus meer dan genoeg vernieuwing om MotorStorm: Pacific Rift een waardige opvolger te noemen en daarom kan ik ook geen reden bedenken waarom deze game niet gewoon een topgame gaat worden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ontvang Darkrai op de Pokémon Day in Walibi World

Systeemeisen Call of Duty: World at War vallen mee