in

DL’s voetballog 3: het leed dat het Nederlands elftal heet


Het is 25 juni 1988. Het is de finale van het EK voetbal in West-Duitsland. Nederland tegen het gevreesde Sovjet-Unie, waarvan in de poulefase werd verloren. En eindelijk wonnen we na doelpunten van Gullit en van Basten. We wonnen destijds het Ek met een enorm goede lichting van spelers. Maar nu, de EK kwalificatie 2008, is het Nederlands Elftal een regelrechte ramp. Hoe heeft Nederland zover af kunnen glijden?

Afgelopen twee wedstrijden was het weer zo ver. Eerst tegen Roemenië, wat misschien nog wel de slechtste wedstrijd was van de kwalificatie (hoewel er eigenlijk maar weinig verschil is tussen alle baggerwedstrijden). Het was slecht, ongeïnspireerd en kansen werden gewoonweg niet gecreëerd. Slovenië was nauwelijks beter. De eerste helft was nog wel te pruimen, maar de tweede helft was zoals gewoonlijk (het feit dat ik slecht spelen gewoonlijk noem, is al een enorme schande). Slovenië had zelfs nog wat kansen om gelijk te maken en Nederland liet alles vrolijk toe. De 2-0 die dan werd gemaakt gaf gelukkig zekerheid aan de overwinning, maar de tweede helft was voor de rest zwaar slecht.

Ik snap het gewoonweg niet. Qua selectie hebben we een van de beste selecties van Europa, zo dan niet van de Wereld. Het is sowieso een hele goede lichting van spelers die in het Nederlands elftal spelen, misschien wel de beste sinds 1988. En toch gaat alles mis. We hebben van Nistelrooij, van der Sar, Kuijt, van Persie, Sneijder, van der Vaart, Seedorf en (de niet meer uit willen komende) van Bommel. En hierna volgt zelfs nog een hele lijst van spelers die goed genoeg is voor Holland. En alles gaat mis.

En dat is op zich niet zo raar als je naar de opstelling kijkt. Ik bedoel; kom op, waarom wordt van der Vaart steeds op rechtshalf gezet. Die jongen kan zo goed achter de spitsen spelen, maar hij wordt gewoonweg vernaaid door aan de flank te zetten. En dat is ook een van de problemen; spelers staan op hele verkeerde plekken in het elftal. We hebben fantastische spelers voor 4-4-2, maar blijkbaar moet van Basten weer 4-3-3 spelen, want dit is de opdracht van zijn meester Cruijf. En dat is natuurlijk logisch volgens Johan, want anders staan de spelers niet goed op het veld en kan er niet genoeg dreiging ontstaan.… Nee, Johan, nee! Ten eerste hebben we geen spelers voor 4-3-3 en hebben we juist geweldige spelers voor het 4-4-2 systeem (zie mijn eigen opstelling). Ten tweede, en dat ziet iedereen, is dat er nu juist totaal geen dreiging ontstaat. Spelers lopen elkaar in de weg en ruimte wordt niet gecreëerd. Dus waarom zouden we nog met drie spitsen spelen? En verder heeft Marco ons al eindeloos lang belooft dat we goed voetbal zouden zien, elke wedstrijd weer. Het resultaat; elke wedstrijd is bagger en Nederland speelt misschien wel slechter dan ooit.

Mogen we nu van Basten gelijk de schuld geven? Wat mij betreft wel. Het driespitsensysteem draait nu eenmaal niet, maar Marco weigert dit toe te geven en blijft doorgaan om dit baggersysteem door te drammen op onze spelers. Verder zet hij spelers op totaal de verkeerde plek (van der Vaart), selecteert hij niet oranjewaardige spelers (Jaliens, Landzaat) en laat belangrijke spelers thuis (van Bommel en hiervoor ook van Nistelrooij). Als je ziet dat de Zeeuw één van de best spelende spelers is, dan is er iets goed is. Met alle respect naar de Zeeuw, maar ik ga er van uit dat er meerdere spelers zijn die beslissend moeten zijn in een wedstrijd. Maar dat gebeurt niet. Hoe wil je dan in hemelsnaam het EK winnen? Het feit dat we ons nog niet gekwalificeerd heeft in de veruit makkelijkste poule is het bewijs. Er moet snel iets veranderen in het Nederlands elftal. Van mij mag Marco aanblijven tot na het EK, en daarna snel opbokken. Opvolger; Tsjaa, ik zou haast zeggen dat het niet uitmaakt. Kan er eigenlijk wel een opvolger komen die slechter is dan van Basten…

Nou, inmiddels lijkt me wel duidelijk dat ik het Nederlands elftal bagger vind en wat er moet veranderen. Maar wat vinden jullie? Moeten we van Basten nog tijd gunnen of heeft hij zijn krediet verspeeld?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review