in

Gran Turismo 4 (PS2)


In de volksmond de heilige koe. Je raadt het al, de auto. Hoeveel games er wel niet zijn uitgekomen met auto’s. Van project gotham racing tot test drive unlimited. In al deze spellen draait het om auto’s. Het ene race spel is het andere niet. De een is meer arcade dan de ander.

Zelf ben ik meer van het arcade, maar realisme kan ook wel leuk zijn. In mijn geval tenminste. Gran Turismo is meestal, ja wat zullen we zeggen, een voorbeeld voor andere racegames geweest. Dit is een franchise die sommige mensen aanspoorde om toch die spelcomputer van Sony in huis te halen. De diversiteit in dit spel is groot, hier onderscheid het zich mee van andere racegames. Een ander punt is het behalen van een rijbewijs, ook dit zie je niet vaak.

Misschien schrijf ik wat serieus, maar we hebben het hier wel over Gran Turismo. Maar zoals ik al zei de ene racegame is de andere niet. Dus ook aan deze diamant zitten nog ruwe kanten.

Meteen met de deur in huis vallen is ongepast, maar toch doe ik het. De gebrekkige AI valt meteen op, zelfs al in je eerste race is het merkbaar. Auto’s die zomaar tegen elkaar opbotsen en je hoeft maar te remmen of ze beuken al tegen je achterbumper aan. Tevens is het menu wat onduidelijk. Dit is geen klassiek menu, maar meer een landkaart met aparte plaatsen. Al moet ik wel toegeven dat dit systeem went. Naast dit komen we bij een groter probleem. Het gebrek aan een online modus. Doch beloofde de ontwikkelaar een online modus, die is toch niet ingekomen. Deze beslissing leidde tot veel teleurstelling en vind ik ook erg jammer.

In reguliere racegames kan je misschien uit hooguit honderd auto’s kiezen. Niet in Gran Turismo. Hier zijn maar liefst zevenhonderd auto’s in verwerkt. Geloof me, dit houd je wel even zoet. Bedenk wel dat al deze auto’s een eigen geluid en rijstijl hebben. Daarom geloof ik er ook in, dat je een bepaalde voorkeur krijgt voor een auto in het spel. Een auto met de perfecte wegligging, snelheid en souplesse. Jou favoriete auto van al die zevenhonderd auto’s. De auto waarmee jij de tien laps van New York mee hebt gewonnen. Niet alleen race je met je auto door steden heen, je rijdt ook op circuits zoals de Nurburgring. Of een rally race met je gewonnen Subaru Impreza door Yellowstone park. Niet de vergeten de Le mans wagens, waarmee je honderd laps moet rijden, die meteen het uiterste van de coureur vragen. Dit zal niet iedereen bevallen, aangezien je een paar uur dezelfde track moet rijden. Dit kan erg frustrerend worden, vooral als je in de laatste bocht de berm in rijdt en weer opnieuw moet beginnen. Voor dit soort races moet je even je sociale leven opzij gooien en energiedrankjes in huishalen.

Naast al dat racen is er ook tijd voor de nodige ontspanning. Neem je auto mee naar een rustig plekje en maak een paar foto’s die je kan terug zien in een slideshow met bijpassende muziek. Niet echt iets om een hobby van te maken, maar wel leuk na een lange race. Maar die auto van je heb je natuurlijk opgeleukt. Je hebt er turbo in gezet of een motorchip, maar ook nieuwe vering. Zorg wel dat je zorgvuldig je auto verbeterd, want teveel gesleutel kan leiden tot slechte controle over je auto. Niet te vergeten een spoiler en een setje nieuwe velgen om het plaatje af te maken. Maar meer kan dan ook niet. Een sticker of een andere lak kan niet. En een bodykit is al helemaal niet mogelijk. Jammer maar waar, al had ik niks tegen een sticker op me motorkap. Zeg nou zelf, hier koop je geen Gran Turismo voor, want dan moet je bij Need for speed of Forza 2 zitten.

Nog even terug op die foto’s. Die foto’s zien er wel verdomd goed uit. Zo goed dat je ze misschien wel zou willen laten ontwikkelen. Niet alleen zijn de foto’s heel mooi, maar de auto’s en de omgevingen ook. Zeker als je bedenkt dat dit gebeurt op een playstation 2.Zelfs in de zijspiegels is de passerende omgeving zichtbaar. Niet langer zijn de mensen aan de kant een stel paaltjes. Zij zullen jou toejuichen of foto’s maken, als jij voorbij rijdt met je bolide. Dit vind ik uitermate goed gedaan van de ontwikkelaars, om dit op het scherm te kunnen toveren. Een dikke tien voor de graphics.

Dit is een spel dat zeker de autoliefhebbers zal bevallen. Misschien zijn de honderd laps iets teveel gevraagd voor de meeste mensen. Zoals eerder gezegd zal het vooral liggen aan wat voor gamer je bent. Ben jij de arcade racer die liever tekeer gaat in Burnout of doe je het rustiger aan, met respect voor de regels der natuur, in Gran Turismo 4. Ondanks het gebrek aan een online modus, zul je wel even zoet blijven met het verzamelen van alle auto’s. En mocht je geen zin meer hebben in het zitten in je auto, dan kun je het nog altijd b-spec stijl doen. Gewoon instructies door geven aan de chauffeur. Ook weer is wat anders.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review