in

Mario Strikers: Charged Football (Wii)


Velen hebben een hekel aan EA games door hun vele uitmelkpraktijken, maar Nintendo is er ook flink mee bezig, vooral omdat ze de afgelopen jaren met name al die verschillende sport games op de markt brengen met daarin hun dikke rode loodgieter. Doet Nintendo dit om het geld of om Mario van zijn buikje af te helpen? Voornamelijk om het eerste , maar is een vervolg anderhalf jaar na het origineel op de GameCube niet wat te vroeg?

Dat Mario van sporten houdt heeft hij al bewezen voor dat de Wii uitkwam, van Honkbal tot Golf , hij is van alle markten thuis. Dus een voetbalspel kon niet uitblijven zullen ze bij Nintendo hebben gedacht en in 2005 was het zo ver, Mario Strikers kwam voor de GameCube uit. Dat spel werd goed ontvangen door de goed uitgebalanceerde characters, originele stadia maar ook om het unieke karakter wat de game met zich mee bracht. Blijkbaar vond Nintendo dat het nog stukken beter kon en ging vrijwel meteen nadat de game uit was gekomen werken aan een Nintendo Wii versie. Die versie kwam eind Mei in de Nederlandse winkels te liggen en was tevens de eerste échte online game op de Wii !

Toen ik het spel opstartte en een wedstrijdje speelde kreeg ik al meteen door dat je het spel niet voor het beeld moet kopen, het is weliswaar niet slecht maar zeker geen toppertje qua beeld. Alhoewel als je het vergelijkt met de GameCube versie is hij toch wel wat opgekrikt denk hierbij aan mooiere stadia, levendiger publiek en meer detail in sommige objecten. Het is natuurlijk geen normaal voetbalspel en van de regels is ook niet veel overgebleven op het belangrijkste na: de gene met de meeste goals wint de wedstrijd. Verder kun je tackelen zonder terug te worden gefloten door de scheidsrechter of door verschillende power ups gebruiken. Er zijn 7 soorten items die verschillen van bananen tot rode schilden, allemaal hebben ze een verschillende werking maar ze dienen maar voor 1 doel ; het winnen van de wedstrijd, door slim gebruik te maken van de items heb je een voordeel ten opzichte van je tegenstander mits hij deze power ups niet heeft.

Qua gameplay verschilt de game echter wel ten opzichte van zijn voorganger mede door de Wiimote. De gameplay gaat als volgt in werking, je dribbelt met de analoge stick op de nunchuck ,kan passen met de A knop op de Wii mote en schieten doe je met de B knop. Dit zijn de knoppen die je met meest nodig zult hebben echter kun je nog wel als aanvallende ploeg met het D-pad een schijnbeweging maken en met de C knop op de Nunchuk een item gebruiken. Wordt de unieke Wiimote technologie dan helmaal niet gebruikt? Jawel hoor als verdedigende ploeg kun je door het schudden van de Wii mote een harde tackle maken (maar hierbij krijgt je tegenstander een item als die de bal niet heeft !) of met het D-pad een zachtere , alleen het nadeel daarvan is , is dat je tegenstander niet lang op de grond blijft liggen.

Door middel van de B knop in te houden kun je een Megastrike uitvoeren, dat wil zeggen dat er een metertje in het beeld komt en je eerst het aantal ballen bepaald (drie tot zes) en erna de snelheid waarmee ze worden afgevuurd bepaald. Als dit succesvol is volbracht is het nu de taak van de verdedigende ploeg om als keeper zijnde de ballen met de Wii-mote tegen te houden, dit kan erg spannend zijn want de wedstrijden zijn tot de laatste seconde spannend ook al sta je met 0-3 achter , met een zo’n actie die succesvol lukt kan het ineens bijvoorbeeld 4-3 worden.

Tot nu toe lijkt het of de game een kopie van de vorige versie is maar dat is echter niet . Zo is het kiezen van een team al stukken leuker geworden want je ben niet meer verplicht om drie dezelfde zo genoemde ‘’sidekicks’’ (hulpjes van je aanvoerder) te kiezen maar je kunt drie verschillende kiezen! Zo kun je bijvoorbeeld een slome maar sterke verdediger achter zetten maar weer twee erg snelle voorin. Dat maakt het spel een heel stuk uitgebreider en het is soms moeilijk om een goed team te pakken dat bij jou past.

Verder hebben ze in dit deel de beschikking over ‘’ skillshots’’ dit wil zeggen dat het unieke speciale schoten zijn per verschillend character die je kunt activeren door de B knop in te houden als een sidekick de bal heeft. Zo heb je bijvoorbeeld een Hammer bros die hamers naar de keeper kan gooien en erna met zijn hamer tegen de bal slaat of een Monty Mole die probeert via tunnels de keeper te verschalken. Ook dit is een leuke toevoeging. Voor de rest zijn er weer wat extra stadia bijgekomen die stukken mooier zijn en waarin meer gebeurt dan in de GameCube stadions, die er trouwens ook weer in zitten. Vergeleken met de nieuwe stadia voelen de oude stadia toch wel wat leeg aan en dit komt vooral, omdat bij de nieuwe er een leuk muziekje onderzit maar dit hebben de makers niet bij de oude gedaan.

Nu de gameplay, graphics en de vernieuwingen aan bod zijn geweest is het tijd voor de spelmodes in de game. De singleplayer is redelijk snel uitgespeeld met drie cups die je door moet komen. Verder zit er nog een gewone VS mode waarin je zelf alle opties kan kiezen die je wilt voor een wedstrijd, maar dit is het leukste als je het gewoon met vrienden doet. Verder kun je door middel van challenge series(lees: opdrachten die je moet voltooien) cheats vrijspelen maar ook deze challenge series zijn vrij cliché je krijgt een intro met bijvoorbeeld ‘’ Lijdt Diddy Kong naar de Super Cup door 7 goals te scoren.’’

Het echt leuke en nieuwe spelmodi in de game is de online mode! Eindelijk is het zover,de eerste volwaardige online game op de Wii! Het gaat als volgt in werking; je kiest een Mii (dat gezichtje zien andere bij jou naam), waarmee de Wii automatisch een friendcode mee maakt. Je hebt de keuze om ‘’unranked’’ wedstrijden en ‘’ranked’’ te spelen. Unranked doe je tegen vrienden (die je kunt toevoegen door hun friend-code toe te voegen).

Voor ranked te spelen hoef je geen vrienden toe te voegen, de Wii gaat automatisch op zoek naar een tegenstander, dit duurt hoogstens een seconde of tien. Nadat dat gebeurd is krijg je sterren toe gewezen , deze sterren duidde op hoe sterk de connectie tussen jou en je tegenstander is (waarbij één het laagste is en vier het hoogste). Bij drie of vier heb je eigenlijk geen last van lag(lees: hapering in de verbinding) maar bij een en twee sterren vaak wel. Nadat je het aantal sterren hebt gezien kun je kiezen of je wilt spelen of dat je Wii naar een andere speler moet zoeken. Als je verder gaat kun je eerst je aanvoerder kiezen ( Mario , Luigi, Diddy kong etc.) en erna je drie sidekicks . Daarna kiest het spel automatisch één van de stadions, waarbij je erna een ‘’ Best of 3’’ speelt tegen je tegenstander (wie het eerst twee keer heeft gewonnen, is de winnaar).

Na elke wedstrijd krijg je punten toegewezen. één punt als je verliest, een punt voor elke goal en tien punten voor de winnaar. Door middel van die punten kun je hoger komen op het leaderboard. Op het leaderbord tabel staan de beste spelers van de competitie, de beste spelers van de dag en de spelers die bij jou in de buurt staan. Helaas moet je elke maand weer helemaal opnieuw beginnen met je punten en dit zorgt toch wel ervoor dat je wat minder competitief wordt na enkele competities. Maar dat minpuntje maakt niet zo heel veel uit, eindelijk weer is een goede game voor de Wii!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review