in

Delta Force: Black Hawk Down (PC)


Het is het jaar 1993. De oorlog in Somalië blijft maar doorgaan. Ondertussen bevindt een konvooi van Amerikanen zich in een achterwijk van de hoofdstad Mogadishu. Opeens klinkt er een gesuis in de verte. Vanuit de radio klinkt er geschreeuw.’Black Hawk Down, I repeat: Black Hawk Down’ wordt er uitgeschreeuwd. Daarna volgt er een grote explosie. Een grote rookpluim ontstaat en er er valt een doodse stilte.

Deze scéne zul je ongetwijfeld wel kennen van de film Black Hawk Down. Natuurlijk duurde het niet zo lang voordat er weer een game gebasseerd op de film kwam, maar Delta Force Black Hawk Down kun je niet echt een game gebasseerd op een film noemen. Daarentegen laat Black Hawk Down eerder de gebeurtenissen uit de oorlog zien. Dat is ook gelijk een van de sterktste punten uit de game: het is erg authentiek. Je betreedt verschillende sloppenwijken die bewoond worden door arme mensen, die ook weer op de vlucht slaan, wanneer er soldaten komen. Behalve vluchten zul je soms ook mensen stenen zien gooien naar de soldaten, om ze weg te jagen. Het zorgt ervoor dat je meer betrokken raakt in de oorlog en dat vind ik een groot pluspunt.

In Delta Force: Black Hawk Down zul je met behulp van het Amerikaanse Delta Force de rebellen moeten verdrijven die onder leiding van Aidid voor onrust zorgen onder de bevolking. In totaal zul je rond de zestien missies spelen, waarvan tien missies echt hebben plaatsgenomen tijdens de oorlog. De missies zijn divers. Zo moet je in het ene level een konvooi beschermen en het andere level gegijzelden bevrijden. De missies worden je knap lastig gemaakt, vanwege een grote hoeveelheid aan vijanden en omdat je niet al te veel kunt incaseren. Maar hiervoor krijg je wel een grote variateit van wapens, zoals machinegeweren, pistolen, shotguns en sniper-rifles. Een leuk onderdeel is dat je voorafgaand aan een missie zelf mag uitkiezen welke wapens je wilt gebruiken.

Het geluid in Black Hawk Down is erg realistich. Verschillende wapgengekletter klinkt goed en je hoort verschillende inslagen van explosies en de rotorbladen van de helikopter. De muziek is opzich ook wel goed, al mocht de muziek op sommige punten wel wat beter. Je krijgt soms dezelfde deuntjes steeds achter elkaar te horen. Ook de graphics mochten wel wat beter. Omgevingen zien er vrij somber en donker uit, maar ja, het zijn ook achterwijken waarin je speelt en die zien er niet altijd fijn uit. De gezichten van omstanders zien er ook niet uit. Hier is helemaal geen tijd aan besteed en kon vele malen beter. Maar niet alles ziet er slecht uit. Zo ziet Black Hawk Down vanuit een helikopter er best wel degelijk uit en de voertuigen zien er ook wel degelijk uit.

Over voertuigen gesproken. De missies worden afgewisseld met gevechten vanuit voertuigen. In sommige missies begin je eerst in een helikopter vijanden neerschieten, totdat je je bestemming hebt bereikt waar je te voet verder gaat. Behalve helikopters zul je ook achter het machinegeweer van een jeep plaats mogen nemen. Vaak krijg je dan een leger van woedende rebellen achter je aan. Jeeps komen achter je aan en een overvloed aan rebellen willen je allemaal dood hebben. Klinkt misschien als een lastige situatie, maar verwacht niet teveel van de vijand, want éénmaal achter een machinegeweer maken ze geen kans.

In Black Hawk Down krijg je ook een groepje soldaten onder je hoede. Deze soldaten kun je orders geven zoals het binnenvallen van kamers tot het dekken van andere soldaten. Deze orders heb je haast nooit nodig, omdat je zelf de vijand makkelijk aan kunt. Maar daarentegen zijn je teammaten wel slim genoeg om zelf dekking te zoeken. Ze lopen niet dom rond of blijven ergens staan. Dit is erg goed uitgewerkt, alhoewel het orders geven wel wat beter mocht.

Een ander minpunt is dat de singleplayer nogal kort is. Binnen een paar dagen tijd heb je je taak volbracht als soldaat en ook al is de oorlog dan niet voorbij, dat geldt wel voor het spel. Er is ook nog een multiplayer die door velen word gespeeld, maar ikzelf heb deze nog niet kunnen spelen dus een oordeel geven komt er ook niet aan te pas. Maar over de andere aspecten van Delta Force: Black Hawk Down ben ik wel te spreken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review