in

Legacy of Kain: Soul Reaver (PS1)


Soul Reaver is het indirecte vervolg op de eerste Legacy Of Kain game, Blood Omen. Indirect, omdat we hier niet te maken hebben met een Blood Omen 2, maar een compleet nieuwe game met een nieuw hoofdpersonage. Er komen echter wel personages in voor die je misschien al van Blood Omen kent. Ook de spelwereld is dezelfde als die in Blood Omen. Het speelt zich namelijk af in het land Nosgoth. Blood Omen was meer een RPG, terwijl deze Soul Reaver een pure action/adventure game is. Nosgoth wordt geregeerd door de vampier Kain (het hoofdpersonage uit Blood Omen). Het gaat helaas niet echt goed met het vampierenras en Kain krijgt nu ook nog eens te maken met een rivaal. Zijn eigen zoon welteverstaan.

Het verhaal begint met een prachtig filmpje (voor die tijd dan toch) waarin Kain een vergadering belegd met zijn zes zonen en tevens luitenanten van Nosgoth. De belangrijkste daarvan is Raziel die een belangrijke evolutie heeft ondergaan. Hij heeft namelijk vleugels gekregen en deze laat hij zien aan Kain. Kain is razend van jaloezie en breekt de vleugels van zijn zoon, die daarop losjes aan zijn rug bengelen. Vervolgens geeft Kain zijn andere zonen de opdracht om de verzwakte Raziel in The Abyss te gooien. Een diepe afgrond waarin geen einde lijkt te komen en waarin je levend verbrand wordt. Duizenden jaren later wordt Raziel wakker gemaakt door een zware stem. Hij bevindt zich ergens diep onder de grond in een soort grot en de stem lijkt uit de muren te komen. De stem blijkt de Elder God te zijn die verstrengelt zit in de Aarde. Deze Elder God weet alles van Nosgoth af en weet perfect wat er de laatste paar duizend jaar gebeurd is. Hij heeft Raziel opnieuw tot leven gewekt om hem wraak te laten nemen op de nog steeds regerende Kain. Raziel is hevig misvormd en is niet meer te herkennen zoals hij vroeger was. Hij laat deze kans niet voorbijgaan en heeft maar één doel. Het vernietigen van Kain.

Er zijn 2 soorten ‘werelden’ in Nosgoth. De Material Realm is de echte wereld en de Spectral Realm is de wereld van de doden. Raziel begint in de Spectral Realm en moet daar genoeg zielen opzuigen waardoor hij bij een soort van ‘warpgate’ weer naar de Material Realm kan transformeren. Zodra hij in de echte wereld zit loopt zijn levensspiraal gestaag terug. Als deze spiraal leeg is dan wordt hij meteen weer terug in de dodenwereld geplaatst. Dit gebeurt gelukkig nooit snel, want door het verslaan van vijanden kun je hun zielen opzuigen zodat Raziel’s leven weer bijgevuld wordt. Het wordt dus nergens echt storend. Je kunt ook uit je zelf ten alle tijden switchen naar de Spectral Realm. Dit is af en toe nodig om bepaalde puzzels op te lossen of om ergens te komen waar je in de gewone wereld niet kunt komen. De omgeving is namelijk altijd net iets anders in de dodenwereld.

De 2 ‘Realms’ van Nosgoth zijn verweven in één grote wereld en iedere luitenant (broer van Raziel dus) heeft daarin zijn eigen territorium. Daarin moet gevochten worden tegen de onderdanen van deze luitenanten. De gevechten lopen zeer soepel. Zodra je een vijand in je vizier hebt, beland je in de gevechtsmodus waarin je met Raziel rond de vijanden kunt cirkelen. Het doet heel erg denken aan het vechtsysteem uit Zelda: Ocarina Of Time. Het is ook mogelijk om af te weren en opzij te springen. Na genoeg klappen uitgedeeld te hebben raakt de vijand in een shock en kun je een brute finishing move uitvoeren. Je kunt met je klauwen vechten, maar het is handiger om met wapens te vechten die je overal in het spel tegenkomt en kunt oppakken. Je hebt naast de gewone vechtcapaciteiten ook nog magic spells die je kunt vinden in de wereld. Die zijn echter niet echt nodig om het spel uit te spelen. Zie het eerder als een leuke bonus. Later in het spel krijg je de controle over het magische zwaard de Soul Reaver (vandaar dus de titel). Je kunt de Soul Reaver alleen gebruiken als je levensspiraal vol is. Zodra je de Soul Reaver gebruikt loopt je leven niet meer terug. Voor de rest kun je klimmen, zweven en na een tijdje ook zwemmen om je weg te vinden in de fascinerende omgevingen die dit spel rijk is.

Soul Reaver heeft een zeer interessante verzameling eindbazen die ieder op zijn beurt een andere tactiek vereisen. Zodra je een baas hebt verslagen krijgt Raziel er een nieuwe vaardigheid bij zoals de mogelijkheid om te zwemmen, hoger te springen en door hekken heen te lopen. Dit is briljant gedaan, want zo kom je steeds een stapje verder in het wonderlijke Nosgoth, doordat je bij nieuw verworven krachten ook weer nieuwe locaties aan kunt doen. Dit komt mooi uit, want Nosgoth heeft veel verschillende locaties die erg veel sfeer uitademen en ook alle personages die je tegenkomt zijn mooi vormgegeven. Af en toe wordt je daarnaast getrakteerd op mooie tussenfilmpjes. De game heeft verder ook een sublieme soundtrack met veel sfeerverhogende deuntjes. De voice overs in deze game zijn van ongekend hoog niveau en zorgen ervoor dat je personages als Raziel en Kain nooit meer zult vergeten. Vooral de voice actor van Kain doet het superieur en oplettende mensen zullen zijn stem ook kunnen horen in Final Fantasy 12.

Soul Reaver is echt tot in de puntjes afgewerkt en er zijn bijna geen minpuntjes te vinden. Af en toe werkt de camera niet helemaal mee en soms loop je wat verloren in het breed uitgemeten Nosgoth, maar met alles goed te doorzoeken vind je de weg wel. Er zijn ook teleportatiepunten om snel andere delen van Nosgoth te bereiken en dat is op den duur zeer handig als je het lopen beu bent. De vrij brede cast aan personages maken de game compleet en de baasgevechten zijn bijna van het niveau van een Metal Gear Solid.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review