De Total War serie staat vooral bekend om zijn grootse gevechten waarin je wel duizenden units op je scherm getoverd kreeg. Het is nu tijd voor het derde deel in de serie die zich ditmaal afspeelt in de Klassieke Oudheid, namelijk: Rome: Total War.
Romeinen

In het begin van de Imperial Campaign heb je de keuze uit drie Romeinse facties, te weten de Julii, de Brutii en de Scipii. Je begint dan met twee provincies, maar het is natuurlijk de bedoeling dat je meer gebieden gaat veroveren. Naarmate je steeds meer gebieden in je macht hebt, wordt je onder het volk van Rome steeds populairder. De steun van het volk zul je ook nodig hebben, want je uiteindelijke doel is natuurlijk Rome te veroveren, en wat is een stad zonder mensen?
De Senaat
De senaat geeft je af en toe wat opdrachten, waar je geld, dan wel wat exotische units mee kunt verdienen. De opdrachten verschillen van havens blokkeren tot steden veroveren. Ook kan een familielid van je een plek in de senaat bemachtigen, dit gebeurt als je aanzien in de senaat hoog is, wat te bereiken is door de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Naarmate je meer gebieden veroverd vinden de senatoren je ook steeds minder aardig en voelen ze zich door jouw macht onder het volk bedreigd.
Twee games

Rome: Total War is verdeeld in twee stukken, aan de ene kant heb je de 2D campaign-map, vergelijkbaar met Civilization, waar je je legers over verplaatst en je steden via menuutjes bestuurd, en je hebt de 3D battles, waar je je legers direct bestuurt. Ik moet zeggen dat dit prima werkt, de menuutjes zijn goed uitgewerkt en niet erg moeilijk om aan gewend te raken. Ook de battles verlopen heel intuïtief, al is er hier niks nieuws onder de zon.
De gevechten
De campaign-map werkt goed en je zult daar ook vele uurtjes in doorbrengen, maar het draait natuurlijk om die immense battles. Deze gevechten zien er ontzetten goed uit, met als enig nadeel dat de soldaten wel allemaal tweelingbroers van elkaar zijn. In het begin van je campagne zullen de gevechten zich beperken tot een paar honderd man, maar als de campagne zich vordert, zullen het er steeds meer worden. Aan het eind van een campagne zullen de battles soms uit wel 10.000 man bestaan! Enig minpuntje is wel dat mensen die geen high-end pc hebben staan, bij aantallen van boven de 5.000 wel aardig last zullen hebben van framedrops. Er zijn verschillende soorten gevechten, zoals een normale veldslag, het beleg van een stad en je kunt zelfs een hinderlaag leggen. De normale veldslagen zijn gewoon, zoals de naam al zegt, twee legers die tegenover elkaar staan, maar vooral de belegeringen zijn spannend.

Belegering
De belegering van steden is de meest voorkomende veldslag in de game. Hierbij beleger of verdedig jij een stad. De belegeraar begint buiten de stadsmuren en probeert natuurlijk binnen te komen. Hierbij heeft hij verscheidene belegeringswapens tot zijn beschikking, zoals een ram en een siegetower. Deze gevechten zijn afgelopen als de aanvaller de verdedigende troepen heeft verslagen of andersom, maar ook als de aanvaller het plein van de stad een bepaalde tijd in handen heeft.
Andere modi
Behalve de Imperial campaign zijn er nog meer verschillende modi aanwezig, namelijk: Historical Battle, hier speel je een belangrijke historische veldslag na, Quick Battle, hier kiest de computer een leger voor jou en je tegenstander, Custom Battle, hier maak je zelf je leger aan en natuurlijk de multiplayer, waar je online tegen andere mensen kunt spelen. Maar vooral de Imperial Campaign zal je door de verschillende vrij te spelen facties nog erg lang weten te boeien.