in

MapleStory (DL)


89%… nog eventjes, en ik ben level 35, nog even nieuwe spullen kopen, en ik kan Party Questen! Ik word verstoord door mijn vader die achter mijn stoel komt staan… “Ben je nou al de hele avond aan het ‘Meppeltownen’? Ga je dan zo stoppen?” Teleurgesteld zeg ik mijn vrienden gedag en ik sluit de computer af. Ach ja, ik level morgen wel!

Grote kans dat je niet weet waar ik over praat, maar de kans dat je dit gevoel wel kent is misschien nog wel groter. Ik zal proberen om uit te leggen waar ik over aan het bazelen ben…

MapleStory is een MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game, als ik me niet vergis…), die helemaal gratis(!) te spelen is, wel zul je het moeten downloaden, maar voor veel mensen zal dat geen probleem zijn. De bedoeling van een MMORPG is simpel, en in MapleStory nog simpeler: levelen! Je maakt een poppetje naar keuze, past hem/haar aan, je geeft je meesterwerkje een naam en een knots of zwaard, en je belandt in de wereld van MapleStory.

De bedoeling is om tegen de vaagste monsters te vechten, om zo ervaringspunten te krijgen (ook wel experience of EXP genoemd). Als je een bepaald aantal hebt bereikt, ga je een level omhoog. Je zal steeds meer experience nodig hebben om te levelen, en elke keer als je een level omhoog gaat krijg je punten die je kan toevoegen aan een skill, en punten die je kan toevoegen aan je stats. De punten die je krijgt kan je verpatsen aan je levenspunten, magic punten en dingen zoals intelligentie, sterkte en nog wat andere dingen, waar je ze aan moet besteden hangt af van je class, waar ik nu wat meer over zal vertellen.

In MapleStory heb je vier jobs, of classes: Magician, Thief, Warrior en Bowman, niet echt de origineelste dus… Een Magician heeft verschillende toverspreuken tot zijn beschikking, een Thief gooit met sterren (Assassin) of hakt met dolken (Bandit), een Warrior, tsja, die doet zijn naam eer aan, meppen dus, en een Bowman gebruikt een boog of kruisboog. Wat het beste is hangt volledig van jezelf af, als je namelijk geen guides doorleest, is de kans 90% dat je je poppetje helemaal verpest, waardoor je vaak het beste gewoon weer helemaal opnieuw kan beginnen, zonde dus… Je kan namelijk de verkeerde skills of stats geven, die je niet meer terug kan draaien. Qua sterkte van de verschillende jobs is niet heel veel verschil, een archer is in het begin heel zwak, maar kan later weer een van de sterkste zijn, terwijl een magician weer altijd sterk is, maar nooit echt uitblinkt. Wat ook jammer is, is dat je pas het sterkst bent, als je heel veel mesos (=lokale munteenheid) tot je beschikking hebt… Met veel geld kan je namelijk je items upgraden, of betere kopen, dit is wel leuk natuurlijk, maar met je eerste character is het gewoon moeilijk.

Quests mogen natuurlijk niet ontbreken, maar helaas vallen ze in MapleStory een beetje tegen. Het gaat niet veel verder dan ‘loop-hierheen-quests’, en ‘verzamel 400 tanden van wilde zwijnen’. Toch spoort het vaak wel aan om ze te doen, al is het alleen maar om de passende beloningen… Wat veel goedmaakt is ook een volgend punt in de uitleg van mijn inleiding, de party-quest. Hiervan zijn er op het moment van schrijven 2 beschikbaar, een voor mensen van level 21-30, en een voor mensen van level 35-50, zit je hierbuiten, dan heb je pech. De bedoeling hiervan is dat je een groepje mensen optrommelt die mee willen doen (dat zijn er genoeg…), en een reeks kleine quests binnen een bepaalde tijd uitvoert. Als je er een paar hebt gedaan, zul je met z’n allen een eindbaas moeten verslaan. Party-Questen is gewoon heel verslavend, leuk om te doen, heel erg rijk aan experience, en je kan leuke prijzen krijgen.

De spelwereld is één groot positief punt aan dit spel. Je hebt het hoofdeiland met een World map en heel veel verschillende plaatsen en geheime plekjes, en nog een paar andere eilanden. De landen zijn heel mooi ontworpen en uitgevoerd, met verschillende themas. Om er een paar te noemen: sneeuw, bos, stad, woestijn, speelgoedland en iets met aliens… Ook hier is origineel anders… Maar nog steeds, je krijgt heel vaak het gevoel van, liep ik daar maar in.

Ook leuk is dat er van tijd tot tijd nieuwe werelden bijkomen, maar ook in dit opzicht zijn we in Europa de pineut met spelwerelden: de Japanners zijn zoals altijd weer eerder met nieuwe dingen…

Tot slot de graphics en het geluid. Met de graphics is niks mis, geen reden om af te haken, TENZIJ je het niet waagt om een 2D spel binnen te halen, het spel is namelijk helemaal in 2D (oooooooh!), godzijdank niet van bovenaf, maar van zijkant. Een side-scrolling MMORPG dus… Dit biedt eigenlijk een groot pluspunt: je weet waar je heen moet, en je krijgt niet het gevoel van, wat moet ik nu doen? De muziek is een grappig punt, of je vindt het geweldig en je pleurt ze gelijk op een cd-tje, en je draait de soundtrack helemaal grijs, of je vindt het ongeïnspireerde bagger, waarvan je uit woede het liefst je speakers aan de eerste de beste voorbijganger schenkt. Ik behoor een beetje tot de eerste groep, ik vind de muziek de sfeer versterken, en als het kan zet ik ‘m zo hard mogelijk, terwijl ik regelmatig andere mensen hoor klagen over de herrie die uit hun speakers komt.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review