Age of Mythology

Het is al weer een hele tijd geleden dat Age of Empires 2 uitkwam. En wat werd hij warm ontvangen in de wereld. De game werd uitgeroepen tot beste RTS-game van 1999 en werd wereld wijd meer dan 15 miljoen keer verkocht. Na een paar jaar van stilte kwam Esemble Studios met een nieuwe game. Niet Age of Empires 3, maar Age of Mythology. Deze game zou geen vervolg worden van Age of Empires 2, maar zou een totaal nieuwe richting in gaan, wat nog niet vaak met een RTS-game was gedaan. Age of Mythology zou zich gaan afspelen in de mythische wereld van de Grieken, dat de titel voor het grootste deel al duidelijk maakt.
Net zoals in Age of Empires 2 moet je grondstoffen verzamelen, een goede economie opbouwen en de vijand zo snel mogelijk afslachten, voordat hij dat met jou doet. Toch gaat het net wat anders in Age of Mythology. Zoals de titel al zei speelt deze game zich af in de mythische wereld van de Grieken. Een van de nieuwe elementen in de game is dat de goden van boven mee kijken en je af en toe een handje helpen. Dit doen ze door goddelijke krachten los te laten op de vijand of door het zenden van een Mythische wezens zoals een Cyclops (een ogige trol). Deze mythische wezens komen uit oude boeken en (muur)tekeningen die volgens de oude Grieken echt bestaan hebben in het verleden. Je kunt ze kopen in een tempel met een nieuwe grondstof Fevar. Deze grondstof krijg je door je goden te aanbeden, dit doet elke cultuur op een andere manier. De Grieken bijvoorbeeld moeten bidden bij de tempel.
Natuurlijk heb je keuze uit verschillende culturen waar je mee kan spelen, in deze game is dit teruggebracht tot 3 culturen. De Grieken, Egyptenaren en de Noren. Als je een cultuur hebt gekozen moet je een keuze maken uit de 3 oppergoden, zoals voor de Grieken: Zeus, Hades en Poseidon. Elk van deze goden heeft zijn eigen goddelijke kracht, mythisch wezen en speciale upgrades. Als je eenmaal met een game bezig bent en je gaat naar de volgende age, moet je een keuzen maken uit 2 ondergeschikte goden. Ook die hebben bijna allemaal hun eigen kracht, mythisch(e) wezen(s) en speciale upgrades. Hoe verder je in de ages komt hoe krachtiger de goddelijke krachten en mythische wezens worden die de goden je aanbieden.
Het kiezen tussen verschillende goden kan een game flink beïnvloeden, elke god biedt een ander soort combinatie van een goddelijke kracht, mythisch(e) wezen(s) en speciale upgrades aan. Hierdoor ontstaat een flinke combinatie van verschillende dingen die elke game anders kan zijn, wat de game extra leuk maakt.

Met alleen maar wat mythische wezens en wat goddelijke krachten kom je niet ver in een game. Je hebt voor elke cultuur een ruime keuze uit verschillende units, gebouwen en upgrades. Ook is er een nieuw soort unit toegevoegd: de heros (helden). Deze helden zijn niet alleen opgevoerde krijgers, ook beschikt bijna elke held over een eigenkracht, waarmee hij een extra harde klap kan uitdelen of zijn mede soldaten mee versterkt. De helden verschillen per cultuur. Ook hebben ze bij elke cultuur een ander doel. Bij de Egyptenaren treden de heros niet op als krijgers, maar zorgen ze ervoor dat de economie versneld draait.
De goddelijke krachten waar ik het al eerder even over had, is een van de grootste vernieuwingen in de game. De goddelijke krachten zijn krachten die je krijgt bij elke gekozen god. In de eerste age stellen deze goddelijke krachten niet veel voor, maar hoe verder je komt in de ages hoe sterker de goddelijke krachten worden die de goden je geven. De goddelijke krachten die je in de laatste ages krijgt, zijn zo krachtig dat ze een hele stad kunnen verwoesten, zoals een tornado of een regen van meteorieten. Deze goddelijke krachten kun je gelukkig maar één keer gebruiken, anders zou het veel te makkelijk zijn om te kunnen winnen, of juist moeilijker, want de computer beschikt namelijk ook over deze goddelijke krachten.
In Age of Mythology is een zeer uitgebreide campagne te spelen, die behoorlijk lang is. In de campagne moet je Arkantos een van de Griekse helden, helpen met het sluiten van zeven poorten naar de hel. En Kronos tegenhouden, die uit de hel wil ontsnappen om huis te gaan houden op aarde, geholpen door de god Hades en enkele wrede wezens. Jij moet Arkantos helpen door een lange weg van 32 levels, die zich afspelen van Griekeland tot Noorwegen en van Egypte tot Atlantis. Verder heb je nog 4 andere manieren van spelen. Supremacy, Conquest, Deathmatch en Lightning. De laatste is nieuw, in deze stand speel je het spel op een heel hoge snelheid. Hierbij zul je niet hoeve wachten totdat het maken ervan voltooid is.

De Grapics van de game zijn verbluffend. Zeker omdat het een van de eerste RTS-games is die in 3D is gemaakt. Dit maakt het mogelijk rond te draaien en in te zoomen op de map, dat er van dichtbij ook allemaal netjes uit ziet. Verder is het verschil van gebouwen en units tussen verschillende culturen ook flink omhoog gegaan. In Age of Empires 2 zagen gebouwen van verschillende culturen er in de eerste age er hetzelfde uit. Dit is totaal verdwenen. Elk gebouw van elke cultuur ziet er in Age of Mythology anders uit. Ook kom je in verschillende culturen niet hetzelfde uitziende units tegen. Het geluid is ook tip top in orde, de muziek is mooi en de geluiden van de zee en kletterende wapens klinken allemaal erg realistisch.
Wat is er nou slecht aan de game? Er zijn redelijk veel nieuwe elementen en alles ziet er goed uit. Nou, er is wel het een en ander wat er aan de game beter had gekund. De strategische diepgang mist er voor mij een beetje. De AI is niet al te hoog van de tegenstander, hierdoor is het erg makkelijk om de aanvallende vijand uit te schakelen. (Ze vallen bijna altijd op de zelfde plek aan, je hoeft dus alleen een muurtje en wat torens neer te zetten en de vijand zal snel dood zijn) En de verdediging is bijna in elke game hetzelfde. Hierdoor hoef je zelf niet echt veel strategie meer te gebruiken na de eerste game. Je kunt gewoon met zoveel mogelijk man de vesting van de tegenstander binnen stormen en alles slopen, en als je het niet overleeft, gewoon nog een keer proberen. Veel zullen ze niet herbouwen, merkte ik. Alleen de eccenciële dingen om een leger te kunnen bouwen. Hierdoor ging de lol er voor mij snel af, om tegen de computer te spelen. Gelukkig is er voor de genen die uitgespeeld zijn tegen de computer, de online-modus. Hierbij is het mogelijk om tegen 1 of meer mensen te spelen. Nog een groot minpunt is dat de population limite nog steeds erg laag ligt. Dit maakt het net als in Age of Empires 2 niet mogelijk om heel grote legers te bouwen.