in

F-Zero GX (NGC)


Kennen jullie de grote speelhal in Zandvoort? Zo een 4 a 5 jaar geleden kwam ik daar voor het eerst in aanraking met F-zero GX. Er stond een grote kast met een trillende stoel, En een mooi race stuur. Een beetje onwennig stond ik te kijken hoe een groot kind (waarschijnlijk net zo oud als ik nu) aan het spelen was met een grote lach op zijn gezicht. De race actie die van het scherm af kwam was overweldigend, De snelheid, Het geluid, De geweldige graphics, De hoeveelheid tegenstanders. Gewoon fantastisch. Ik bedacht me geen moment. En rende naar me vader toe, Sleepte hem mee naar de kast en vroeg een euro. 2 sec later zat ik zelf met een grote lach in de stoel met mijn handjes op het stuur. Je kon maar uit 2 banen kiezen. Ik koos de moeilijkste. En viel meteen 2 keer van de baan af. En eindigde zodoende als 24ste. Niet zo een prettige ervaring zou je zegen. Nou dus wel het spel is me altijd bijgebleven. Had er speciaal een gamecube voor gekocht. Het is er alleen nooit van gekomen om F-zero GX te kopen. Tot ongeveer twee maanden geleden in een game winkeltje vlak bij centraal station in Amsterdam. Daar zag ik hem opeens staan F-zero GX. Ik kocht hem en ging vrolijk naar huis.

Omdat ik onderweg ergens me strippenkaart had verloren. En me geld had uitgeven aan F-zero, Zat er niks anders op om naar huis te lopen. Op zich niet heel erg. Maar met de achterliggende gedachte dat ik een uur eerder F-zero had kunnen spelen. Als ik niet zo dom was geweest me strippenkaart kwijt te raken. Was het niet echt een prettige wandeling. Eindelijk kwam mijn nederige huisje dan in zicht. Het werd een keer tijd. Zonder al te vermoeid te zijn van de lange wandeling. Rende ik richting me gamecube. En vroeg me zelf af. Zou het net zo vet zijn als in de speelhal in Zandvoort?

Op het gemis van een trillende stoel en een mooi racestuur na, Is de beleving het zelfde. De snelheid, De actie, Het geluid. Alles is er. En dit keer niet alleen op 2 banen. Maar op 26 banen verdeeld over 5 cups. En dat allemaal op 5 moeilijkheid niveaus. En er is een heuse story mode. Die is nogal pittig. Maar misschien juist daardoor heel leuk. Je speelt in de story mode met Captain Falcon. En je loopt met hem 11 missies af. Die missies verschillen van simpelweg door ringen te rijden. Tot het inhalen van een tegenstander, Op een pacour met vallende rotsblokken. Die je met 900 km per uur moet zien te ontwijken. 11 missies is natuurlijk niet echt veel. Maar omdat het zo pittig is ben je er toch heel lang mee bezig. Ik heb de meeste missies 20 keer over moeten doen voordat ik überhaupt in de buurt kwam om als eerste over de finish lijn te komen.

In F-zero gx zijn een paar vernieuwingen toegebracht ten opzichte van zijn voorganger op de nintendo 64. Zoals de boven genoemde story mode. Maar dat is niet het enigste wat verandert is. Je kan in dit deel je eigen F-zero machine maken. Er zijn heel wat onderdelen die er voor kunnen zorgen dat je een eigen unieke machine kan maken. Die onderdelen moet je wel eerst kopen. Van het “geld” dat je verdient met het winnen van een cup, Of met het halen van een missie in de story mode. Als je eenmaal je machine in elkaar heb gezet. Kan je er nog een logo op zetten en dan ben je klaar. En wat doe je dan? Precies je gaat met je eigen machine alle races winnen die er te winnen vallen. Want wat is nu leuker dan met je eigen gebouwde race monster als eerste de finish lijn over te komen.

De snelheid is toch wel iets aparts aan deze game. Als ik bijvoorbeeld wipeout speel, Heb ik niet echt het gevoel van snelheid. Er staat dan wel dat ik zo en zo hard ga. Maar dat zie ik dan niet terug in de race actie. Bij F-zero zie ik dat wel. Als er staat dat je 900 km per uur gaat, Ga je ook echt zo hard! De snelheid druipt er gewoon vanaf. En bij die hoge snelheden moet je constant opletten. Één flinke botsing en je valt meteen heel wat plaatsen terug. Wat je helemaal moet voorkomen is van de baan vallen. Want dan houdt het meteen op en begin je weer vanaf de start. Gelukkig heb je nog alle kansen als je 1 race van een cup niet goed doorkomt. Elke cup heeft namelijk 5 banen. En omdat niet altijd de zelfde coureur een race wint. heb je nog genoeg kansen, Om je fout in de volgende races weer recht te treken.

Het kan handig van pas komen om je eerst even goed te oriënteren op de pacours. ( Dat kan in Practice of de time atack mode) Je hebt namelijk op elke baan een healing zone. Mocht je ernstig beschadigt zijn dan word daar je energie weer aangevuld. Als je een boost mee geeft aan je machine gaat dat ook van je energie meter af. Dus is het handig om te weten waar de healing zones zijn. Zodat het niet kan voorkomen dat je als een gek gaat boosten, Terwijl je net langs de zone bent geweest. Dan kan je het winnen van de race wel vergeten.

De graphics zien er nog steeds heel goed uit. En dat terwijl dit een van de eerderde games op de gamecube is. Het ziet er allemaal gewoon goed verzorgt uit. De muziek in F-zero gx is ook goed uitgewerkt. (Kan een kwestie van smaak zijn) De opzwepende techno beats zijn in combinatie met de snelheid, De dol dwaze banen. En de goede graphics. Echt geweldig Je word daar door nog meer in het spel gezogen. Tijdens het spelen zetten ik dan ook het geluid vol op aan. Me vader vraagt me nog steeds welke game ik ga spelen. En als ik dan F-zero gx zeg volgt meteen een schreeuw: Zet het geluid niet te hard!!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review