in

Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (PC)


Een jedi, dé beroepskeuze die kleine jongentjes te binnen schiet als ze net hun eerste Star Wars film achter de rug hebben. Maar ook volwassen mannen die zich soms nog een jongentje voelen willen in één keer een lichtsabel hebben en het heelal beschermen. Voor die mensen is er goed nieuws, er is namelijk een vacature om jedi te worden. De oproep wordt gedaan door Jan Ors, een vrouw van ongeveer 22 jaar en ze is op zoek naar een jedi om het heelal mee te beschermen. Zeg nou zelf, een jedi zijn en dan ook nog eens een lekkere babe aan je zijde, wie wil dat nou niet?

Ik heb het natuurlijk over de game ‘’Jedi Knight 2: Jedi Outcast’’. Het is het 2de deel in een serie van Lucasarts waarin je de rol van een volleerde jedi op je neemt. Hoewel, volleerde is in dit spel een groot woord. Je personage (Kyle Katarn) heeft zijn lichtsabel namelijk aan de wilgen gehangen en wordt door de rebellen nu steeds op pad gestuurd om geheime missies uit te voeren want het Rijk is terug gekeerd. Je hoort het goed, maar deze keer natuurlijk niet met Palpatine of Darth Vader aan het hoofd maar met een hagedisachtige Sith. Deze zal je gedurende je avontuur je proberen over te halen naar de donkere kant over te stappen. Daarbij is het jammer dat je niet kunt kiezen voor wie je nu gaat werken, daardoor zul je jezelf heel nobel moeten gedragen en al het kwaad uit de weg ruimen.

Veel fans van de films zullen nu wel teleurgesteld zijn, in plaats van Obi-Wan of Luke Skywalker moeten ze het doen met een of andere bebaarde man die vrijwel niets met de films te maken heeft. Maar wees niet getreurd, Luke Skywalker en zelfs Lando Calrissian spelen een belangrijke rol in de game. Zo is (hoe raad je het) Skywalker je mentor gedurende je jedi-training en is Lando je gokmaatje die soms aardig wat met je mee knokt. Dat betekent natuurlijk niet dat je eigen personage een regelrecht watje is, integendeel, ook hij zal zich flink moeten verzetten en krijgt soms nog wat last van emotionele momenten. Zo wordt hij op een gegeven moment enorm kwaad waardoor hij sterke slagen weet uit te delen.

Maar kwaad worden is natuurlijk niet zijn enige kracht want een jedi heeft zogenaamde force-krachten. Deze krachten kan hij goed gebruiken tegen zijn vijanden, zo kun je een vijand laten stikken, wegduwen, elektrocuteren en nog veel meer. Deze force-krachten zijn vaak ook nog eens noodzakelijk voor een van de vele puzzels die in de game verwerkt zitten. De echte Star Wars fans onder ons weten dat er zowel dark als light force-powers zijn. Het leuke aan kyle Katarn is namelijk dat hij een jedi is die zich niet altijd even goed aan de regels houdt en dus beide soorten krachten kan gebruiken. Want zeg nou zelf, wat is er leuker dan een vijand al stikkend in de lucht te tillen om hem vervolgens een schok van 1000 volt te geven?

Het is natuurlijk hartstikke vet om samen met Lando of Luke aan je zijde ten strijde te trekken, maar dan moeten ze natuurlijk wel een beetje realistisch reageren. En dat is nou juist het probleem, de AI is om te huilen. Je medespelers rennen meestal als een kip zonder kop op de vijand af en schieten 9 van de 10 keer mis, je medespeler is dood en het is game-over. Maar ook de vijand is niet altijd even slim, deze blijven bijvoorbeeld staan en schieten gewoon en dan kom jij met www.lightsaber.nl en veegt de vloer aan met die domme NPC’s.

Natuurlijk heb je niet alleen je lichtsabel als wapen, maar beschik je ook over een breed arsenaal aan knalgeschut. Dit zijn meestal gewoon de standaardwapens maar dan overgoten met een heerlijk Star Wars-sausje. Zo heb kun je beschikken over het wapen van een stormtrooper of de kruisboog van een Wookie. Hetgeen wat jammer is aan deze wapens is dat ze lang niet zo boeiend zijn als de lichtsabel en dus zul je, je schietgerei na het behalen van je zwaard niet meer zo snel gebruiken.

Grafisch ziet Jedi Outcast er op het eerste gezicht vrij goed uit maar heeft het spel soms nog wat last van enkele bugs. Zo is mij overkomen dat Kyle verschillende keren door de vloer is gezakt of dat vijanden opeens verdwijnen. Bovendien is er een ernstig tekort aan lichteffecten en zijn de animaties zó houterig dat zelfs John de Wolf nog beter danst. Maar natuurlijk mag ik niet vergeten dat spel toch al weer bijna 5 jaar oud is en het er in die tijd toch vrij goed uitzag. De omgevingen zien er dan wel weer prachtig uit en de fans van de film zullen bijna spontaan klaarkomen bij het zien van Yavin IV en Cloud City (Bespin), toch blijven de graphics niet geweldig en is er net te weinig aandacht aan besteed.

Een element wat een belangrijke rol speelt in deze game zijn de zwaardgevechten, deze gaan er namelijk (net als in de film) heftig en intens aan toe. Je zult vechten tegen veel vijandige jedi’s, deze voelen vaak aan als een soort van boss-fight. Deze gevechten vragen soms wel veel van je reflex, er wordt namelijk nog meer in gerend en gesprongen dan in episode 1 en geloof me, je krijgt al zweetdruppeltjes op je hoofd als je het alleen al ziet. Hetgeen wat dan wel jammer is, is dat het normale ren-en-schiet gedeelte afdoet aan de intense één-op-één gevechten. Het enige wat nog ontbreekt tussen die gevechten is een spannende achtergrondmuziek.

En neem maar van mij aan dat die er in zit ook en hoe. Alle originele nummers uit de films zitten er namelijk in, van het originele theme tot en met het muziekje van de Imperial March. Maar niet alleen de muziek, ook de geluiden lijken compleet gekopieerd uit de films. Want sinds wanneer hebben we een lichtzwaard zó mooi horen zoemen? Over de voice-acting ben ik dan weer net iets minder te spreken, want zoals je net al hebt kunnen lezen zijn de animaties nogal houterig en bewegen de monden niet mooi mee met de gesproken tekst. Maar buiten dit kleine puntje is het geluid op en top (net als in de films).

Buiten de single-player is er natuurlijk ook nog een multiplayer. Hier zitten natuurlijk de geweldige klassiekers in zoals deathmatch, teamdeathmatch en capture the flag. Maar natuurlijk kent de game ook nog een paar eigen spelletjes. Een daarvan is ‘’Jedi Master’’: hierin is het de bedoeling als eerste bij de lichtsabel te komen waarna jij de jedi master wordt en vrijwel onoverwinnelijk bent. De overgebleven spelers moeten de jedi proberen te doden en zelf een master te worden. De andere spelmodus is perfect voor één-op-één gevechten, het is namelijk mogelijk om on-line duels te voeren met andere Jedi’s en Siths. Bij deze game krijg je dus niet alleen een goede singleplayer voorgeschoteld, maar ook een uitskende multiplayer.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review