in

Zoo Tycoon (PC)


De dierentuin, ik weet niet hoe het komt maar al toen ik klein was had ik een zwak voor een van deze prachtige parken. Als we per jaar weer eens naar een dierentuin of dierenpark gingen, liep ik altijd de dagen af te tellen, zoals kleine kinderen dat ook bij Sinterklaas doen. Natuurlijk ga ik ook deze herfstvakantie weer naar zo’n leuke plek om weer eens een gezellig familie-uitje te beleven (ik ben een echt familiemens, dan weet je dat). Maar totdat het zover is, haal ik mijn vroegere favoriete game tevoorschijn om alvast warm te worden. Deze game is namelijk geen andere game dan: Zoo Tycoon.

Zoals gezegd deed ik dit spel vroeger altijd dag en nacht, je kunt bijna zeggen dat ik er verslaafd aan raakte. Zo vond ik het prachtig om olifanten en tijgers goed te verzorgen en gaf het me een kick als ik weer een bups nieuwe dieren had vrijgespeeld. Deze kon ik goed gebruiken om mijn dierentuin geweldig mooi te maken, zo mooi zelfs dat die arrogante beren uit het berenbos in Ouwenhand er jaloers op zouden zijn. En mooi was het ook, vooral voor zo’n simulatiegame zag Zoo Tycoon er vrij goed uit. De gebouwen die je neerzet zien er vrij gedetailleerd uit, jammer genoeg kan ik dat niet zeggen van de bezoekers van mijn park. Ze hebben geen persoonlijkheid en daarbij ook nog eens geen gezicht. Dit is erg jammer aangezien deze mensen een vrij belangrijke rol spelen in Zoo Tycoon. De echte hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor de dieren en hoewel alle soorten dieren er hetzelfde uitzien, zijn zij (in tegenstelling tot de mensen) wel vrij gedetailleerd. Grafisch ziet Zoo Tycoon er dus vrij goed uit maar helaas heeft het nog een stel kleine schoonheidsfoutjes die het speelplezier eigenlijk weinig tot niet beïnvloeden maar toch een doorn in het oog kunnen zijn.

Ik stond werkelijk versteld toen mijn vader zei dat dit spel goed voor mij was. Mijn vader, die nog nooit een titel buiten Half-Life had aangeraakt. Waar ik nog meer van stond te kijken was dat hij me vertelde dat het me leerde met geld om te gaan. Was ik dan zó economisch ingesteld? Blijkbaar, want het spel ging me als 10jarige nog goed af ook. Totdat ik later opeens op rood kwam te staan en dus opnieuw moest beginnen, gelukkig vond ik dit helemaal niet erg en deed het opnieuw en opnieuw totdat ik er genoeg van kreeg. Ik sloot het spel af nam 5 minuten pauze en startte het weer op, het moge dus wel duidelijk zijn dat deze game enorm verslavend kan zijn. Het blijft geweldig om klanten tevreden te houden en daarbij de dieren goed te verzorgen door een van de verzorgers die je kunt aannemen. Natuurlijk is daar dan de normale verzorger die de hokken van de beesten schoonmaakt en de dieren te eten geeft. Maar natuurlijk is dat niet het enige personeel wat je kunt aannemen, verder heb je nog een klusjesman en een rondleider. De klusjes man maakt natuurlijk versleten hokken en leegt prullenbakken, de rondleider daarentegen leid natuurlijk mensen rond en voorziet ze van informatie over de verscheidende dieren.

Zoals je net al hebt kunnen lezen, kun je een hele hoop dieren vrijspelen door goed te spelen. Deze dieren heb je nodig om publiek te trekken, zo trekt een bedreigde panda beer uit China natuurlijk véél meer publiek dan een normale eland die uit de bossen van Amerika komt. Het is dus noodzakelijk dat je goed speelt. Dit doe je door de mensen en de dieren gelukkig te houden, zo willen de mensen bijvoorbeeld picknickplaatsen, toiletten en zeldzame dieren zien terwijl je huisdiertjes grote kooien en voldoende eten en drinken willen. Je moet dus slim spelen met je budget. Dit kun je doen door verschillende adviseurs in roepen, deze mensen geven je geen geld maar zeggen je wat een bepaald soort dier leuk vindt. Hierdoor kun je geld besparen, zo kan het bijvoorbeeld voor komen dat je 5 neushoorns bij elkaar in een klein hok hebt gestopt. Hierdoor zijn de bezoekers niet tevreden en zullen ze snel weg gaan, natuurlijk schakel je dan de adviseur in want deze zal je dan vertellen dat een neushoorn zich vele malen prettiger voelt als hij alleen is. Probleem opgelost, je verkoopt 4 neushoorns, past het verblijf aan zijn natuurlijke leefomgeving aan en er komen weer genoeg betalende klanten die jouw neushoorn willen komen bezichtigen.

Voor de echte economen onder ons zijn er ook nog een paar uitdagingen die je kunt voltooien. Een voorbeeld hiervan is dat je drie losgeslagen dieren uit een andere dierentuin een nieuwe start moet laten maken in de jouwe. Dit doe je dan met een enorm gering bedrag waardoor je al snel op rood zal komen te staan, waardoor ik al snel overging naar de ware fun van deze game. Het is misschien niet helemaal de bedoeling maar zo’n beetje het leukste wat je kunt doen als je op rood staat is de uitgang afsluiten en de dieren loslaten, hierdoor ontstaat er natuurlijk enorm veel paniek onder de bezoekers. Het is een grappig gezicht hoe die lelijke mensen allemaal proberen te vluchten maar uiteindelijk toch gepakt worden door een leeuw of een tijger. Maar niet getreurd want zodra zo iemand hevig gewond is geraakt door zo’n beest staat hij gewoon weer op om verder te vluchten voor deze wilde beesten. Het is natuurlijk helemaal niet realistisch maar het blijft wel lachen. Echter wat wel realistisch is maar minder leuk, als je een zebra koopt van je zuurverdiende dollars en je zet deze bij de leeuwen om te kijken of ze vriendjes kunnen worden heb je dikke pech. De zebra wordt dan vrijwel meteen aangevallen en keert niet meer terug zoals dit wel bij de mensen is. De leeuw/tijger heeft dan wel goed gegeten natuurlijk, maar dat maaltje was net zo duur als dat de hamburger bij de Mac zo goedkoop is.

Als ik door een dierentuin loop, wordt ik altijd vrolijk van de vele geluiden die ik daar hoor. Dit is deels het geval in Zoo Tycoon, als je namelijk in het vrolijke maar o zo simpele hoofdmenu komt hoor je een vrolijk en leuk deuntje. Maar het wordt zo akelig stil als je met je dierentuin begint en het enige wat je hoort zijn een stel auto’s die door de straten van New York rijden. Pas als je een beetje een goed lopende dierentuin hebt, komt er een beetje leven in de brouwerij omdat er in een keer mensen tegen elkaar gaan praten en de dieren gaan brullen, piepen en trompetteren. Helaas doen ze dit niet vaak en als ze het doen, is het bijna altijd hetzelfde geluidje wat ze produceren. En na een beetje research te hebben gedaan ben ik tot de conclusie gekomen dat een olifant op veel meer manieren kan trompetteren. Daarom vind ik het jammer dat de makers voor ieder dier maar één of twee geluidjes in de game hebben toegevoegd. Al met al is de muziek van een wat minder niveau dan de rest van deze economische game.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review