in

Ratchet & Clank (PS2)


Veel mensen die een Playstation 2 hebben, moeten wel bekend zijn met het volgende beroemde gameduo. Ik heb het niet over Jak & Daxter, die tevens ook een zeer sterke en verslavende game hebben geleverd met The Precursor Legacy, Ik heb het over Ratchet & Clank. Ratchet is enig bewoner van een planeet ergens ver in het universum en Clank is een robot die dankzij een fabricatiefout ter wereld is gekomen. In tegenstelling tot andere robots kan Clank voor zichzelf denken en slaat hij op vlucht. Hij word geraakt en stort precies op Ratchet zijn planeet neer. Vol nieuwsgierigheid pakt Ratchet zijn schroevendraaier en gaat de gevaren van zijn wereld tegemoet om te gaan kijken naar het neergestorte schip. Hij denkt omdat Clank zichzelf uitschakelde dat het een afvalcontainer moet zijn geweest, maar hij neemt ‘m toch mee naar zijn huis. Nadat Clank terug helemaal zichzelf opstart, maakt hij kennis met Ratchet en vertelt hij dat hij met zijn schip de persoon die men Captain Quark noemt moet vinden. Ratchet weet dat Captain Quark alleen een promotiefiguur en acteur is, maar besluit met hulp van Clank dat ze hem gaan bezoeken. Welkom bij het eerste avontuur van Ratchet & Clank.

Knal die robots omver

Ratchet en Clank begint als een rustige platformer met maar 1 wapen, namelijk een overmaatse schroevendraaier. Kort na hun vertrek worden Ratchet & Clank uit de lucht geknald en moeten ze op zoek naar een ander schip. De wereld waarop ze landen, blijkt echter ingenomen te zijn door een slecht heerschap. Met je overmaatse schroevendraaier ga je de robots op de planeet te lijf en verzamel je Bolts, die je kunt gebruiken om te betalen voor een nieuw wapen of een powerup van Clank, die gedurende de game de optie krijgt om een soort van vlieg upgrade te krijgen. Deze zal goed van pas komen gedurende de game. Doorheen de game zit je vaak het heelal te doorkruisen, op zoek naar andere schepen om te vliegen en Infobots. Infobots zijn kleine robots die een stukje beeld en coordinaten hebben naar andere planeten. Dat is ook wat je door de game heen zal doen, tussen de vechtpartijen en het springen door. Later zal het heerschap dat de meeste planeten in zijn macht houd zich bekend maken. Wie het is vertel ik niet, anders is er geen plezier meer aan voor degene die deze game nog willen spelen. Laten we verdergaan.

Leuke activiteiten

Door de game heen zal je meer moeten doen dan gewoon van planeet naar planeet vliegen. Vele planeten hebben raadsels die je een tijdje zoet houden met de vooruitgang van de game. Zo zal je ook o.a. uit een onderlopende kamer moeten ontsnappen tot het winnen van een Hoverboardrace. Alleen moet je een Hoverboard hebben om mee te doen aan de race. Deze krijg je van een beroemde hoverboarder op een niet zo bekende planeet, waar de betreffende persoon is neergestort tijdens een aanval van die planeet. Ook zit zijn sponsor op diezelfde planeet, hij is bereid je iets te geven als je ‘m de prijs van de Hoverboardraces toont. Ondanks zitten er maar zeer weinig van deze races in de game, wat liefhebbers zoals ik erg zal teleurstellen. Maar dankzij het sterke verhaal en de goede besturing die je zelf aan je broertje van 6 kan leren, blijf je maar bezig met het vliegen van planeet naar planeet, op zoek naar een Infobot die je wat vooruit kan helpen. Hoe dan ook, blijf je maar terugkomen voor meer. Hoewel je soms na voor de zoveelste keer te verliezen van een eindbaas, de moed je wat in de schoenen zakt.

Helmen en laarzen zijn weer in

Ook iets leuks en uitdagend is het vinden of krijgen van een helm. Deze helmen hebben allemaal hun voordelen en nadelen, precies zoals de laarzen waar we wat later op terugkomen. Elke helm heeft zijn optie. Eentje kan zijn voor het krijgen van een hulpje, terwijl een andere helm voor om onder water te ademen is of te vliegen in een schip. Deze zal je gedurende de game vinden op planeten of krijgen van een bepaalde persoon nadat je hem uit de nood helpt. Bij de laarzen is het niet veel anders, maar de grind boots zijn wel de meest gebruikte, aangezien er nogal veel grindbanen zijn. Niet elke grindbaan is even veilig als een ander. Sommige van deze grindbanen hebben een teveel aan bommen of andere obstakels die je zal moeten ontwijken. Gelukkig kan je sommige met een simpele raket omver knallen, wat je soms ook een hoop moeite kan besparen. Maar een uitblinkertje blijft toch de heerlijke muziek. Deze verandert van planeet tot planeet, van gebied tot gebied. Telkens was er een passend thema uitgekozen waardoor de vrolijke jingles niet weg te slaan waren. Gecombineerd met goede graphics werd het een geslaagde Entree voor dit duo.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review