God Of War is voor velen één van de beste games op de PS2. Iedere keer als er weer eens wat info over de game uitkwam werden de mensen laaiend enthousiast. Toen de game in Amerika erg goed werd ontvangen moesten sommigen hem kosten wat kost hebben. De titel ‘‘game van het jaar’’ werd in Amerika al rondgestrooid. Is die titel wel terecht gegeven? Of gaat de zoveelste hype gewoon vertrouwd weer teleurstellen?
God Of War is nu al dik half jaar uit. De game heeft niet teleurgesteld, de hype was niet voor niets. Voor 20 euro (hij is platinum) kun je de game nu kopen, ik had al zo’n vier maanden geen game gekocht. PES 5 begon na 7 maanden best te vervelen, maar op een dag vroeg mijn zus of ik een spel wou, hij mocht alleen niet meer dan 25 euro kosten. Bij de Bart Smit zag ik God Of War voor 20 euro. Ik pakte de game waar het cijfer van de PU (93) met een stickertje was opgeplakt, en ging richting de kassa. Eenmaal aan de beurt legde ik de game neer, het meisje achter de kassa begin te fronsen. Ze zei ‘‘Je mag deze game helemaal niet’’. Ik zei ‘‘Waarom niet’’. Ze wees naar de 18+ rating, ik was even van de kaart, maar mijn zus was gelukkig nog altijd mee. Dus ik had even aan mijn zus (21 jaar) gevraagd of ze die game wou betalen met het geld. Dat wou ze wel even doen, nadat ik had verteld waarom. Dus ze had hem even betaald, en toen ze eindelijk klaar was me kleertjes kopen (3 verrekte uren) gingen we naar huis en startte ik de game meteen op.
God Of War begint meteen al behoorlijk mysterieus, een stoere vent springt namelijk van de hoogste berg van Athene af. Die stoere vent wordt gesierd met de naam Kratos. Net voor zijn lichaam de rotsen raakt begint het verhaal. Je ziet de gespierde en getatoeëerde man een groot leger leiden, waar het aantal krijgers razendsnel groeit. Overal waar ze geweest waren lag bloed, maar vooral dode lijken. Echter na al deze overwinningen werd het leger van Kratos tot stilstand geroepen. Een

Barbaarse volksstam uit het Noorden was de schuldige. Het werd een hevig gevecht tussen de twee, maar dit keer was de strijd in het nadeel van Kratos zijn leger. Zijn manschappen werden uitgeroeid, en hij kon geen enkele kant meer op. Wanneer een barbaar de genadeklap wilde geven, roept Kratos Ares de god van de oorlog op. Ares redt Kratos, maar de prijs was gigantisch groot. Kratos heeft zijn ziel verkocht aan Ares, en zal vreselijke dingen onder zijn macht doen. Kratos wordt een brute en geschifte huurmoordenaar. En goed of slecht ze gaan allemaal dood als ze hem in de weg lopen. Kratos begint echter al snel Ares te wantrouwen, hij wil hem zelfs dood. Hij zal en moet uit deze nachtmerrie komen. Hiervoor heeft hij de Pandora’s Box nodig, en dat is ook je doel in je game terwijl je allemaal mythische monsters afslacht.
Het verhaal blijft dus interessant, maar gaat de gameplay niet vervelen? Het is in feite toch gewoon een simpele Hack& Slash game? God Of War is gelukkig niet zo’n soort game, want er zijn veel meer dingen te doen. Eerst zal ik je even inlichten over de wapens van Kratos. In het begin zal je alleen beschikken over de Blades Of Chaos. Deze twee bijlen zijn verwerkt in Kratos zijn huid. Door middel van zijn bijlen te laten rondzwaaien moordt hij zijn tegenstanders uit. Als je tegenstanders verslaat krijg je Red Orbs, waarmee je skills mee verhoogd kunnen worden. Je leert ook nieuwe aanvallen als een van je skills verhoogd wordt. Je krijgt ook een tweede wapen tot je beschikking, die je krijgt van Artemis. De naam van het zwaard is de Blade Of Artemis, hiermee kan je niet veel zo combo’s doen, maar de schade die het aanricht is veel groter. Het verhogen van deze Blades vereist ook veel meer orbs. Het wisselen tussen deze twee wapens kan erg handig zijn. Naarmate je verder komt zal je goden ontmoeten, die je heel erg graag willen helpen in je missie om Ares te doden. Je zult daarom ook magische krachten krijgen. Zeus zal je elektrisch geladen bollen laten afvuren, Hades geeft je de mogelijkheid om zielen uit de onderwereld op te roepen, je zal mensen in steen laten veranderen en je kan wanneer je maar wilt bliksemschichten tevoorschijn halen. Met een druk op de O-knop pak je de tegenstander

vast, en Kratos zal hem dan in elkaar slaan of zijn hoofd van zijn lijf rukken. Als een groot en sterk monster bijna dood is kun je met de eerdergenoemde O-knop een Finshing Move doen. Met een Finishing Move hoef je alleen de knoppen in beeld in te drukken. Het kan ook zijn dat je stick op een bepaalde manier moet draaien, de eerste keer dat je daarvan gebruik zal maken is tegen Medusa. Dit zal trouwens bij de eindbazen altijd gebeuren. Het vechten zal door de bruutheid en variatie nauwelijks vervelen, al sluit ik helemaal niks uit, ik kan geen gedachten lezen. Je moet af en toe ook een puzzeltje doen, sommigen vergen veel denkwerk, en anderen doe je met twee vingers in je neus. Wat best jammer is, want de game is niet zo moeilijk als het eruit ziet. Het is ook nog eens kort, dus heel lang ben je er niet mee bezig.
In eerste instantie overdonderde de grafische kwaliteit van deze game me echt. Ik was even vergeten dat dit echt mijn PS2 was. Al die detail, in zulke grote omgevingen, je kunt je gewoon niet voorstellen waarom dit niet eerder mogelijk was. De laadtijden zijn gewoon te verwaarlozen, binnen 2 seconden kon ik alweer verder spelen. Je hebt daarbij ook erg variërende omgevingen, het ene moment ben je in een schip, het volgende moment kom je aan in een verwoeste stad aan. Ik heb het nog niet eens over de tussenfilmpjes gehad. Op het moment dat Ares een heel leger wegvaagt ziet er prachtig uit, of dat je een gigantisch monster in de woestijn naar je toe ziet lopen. Met de sound is het ook helemaal goed, de stem van Kratos is lekker bruut, net als hij zelf. Ook de andere stemmen zitten wel snor. Ook wanneer je een aanval blokt hoor je de wapens kletteren, en wanneer je iemand in twee stukken scheurt hoor je het vlees (niet het meest aangename geluid, maar oké). Het achtergrondmuziek past helemaal bij de game, het zorgt voor een donkere sfeer, en bij actie momenten wordt het geluid versnelt wat voor meer spanning zorgt.
