in

Medabots: Rokusho (Silver) (GBA)


Sommige games verkopen slecht, maar zijn van topkwaliteit. Andere games verkopen slecht omdat ze gewoon niet veel waard zijn. Weer andere verkopen goed, doch is het de reinste geldklopper. Medabots: Rokusho (Silver) is één van de eerste twee want goed verkocht deze game niet. Toch wil dat niet zeggen dat de game slecht is, zoals mijn eerste punt vertelt, om die te onderbouwen geef ik een voorbeeld; Beyond Good & Evil……. Anyone?

Tsja, wat kun je vertellen aan mensen die deze game niet eens kennen, dat zijn de meeste van jullie, toch? De hele mikmak beschrijven, details tot in de kleinste puntjes geven? Of toch gewoon vertellen wat ik er van vind? Ja dat laatste, als ik alles zou gaan uitleggen dan ben ik nog wel even bezig en waarom dan wel? Simpelweg omdat het heel gecompliceerd is maar tegelijkertijd makkelijk te begrijpen. Uniek, dat is het juiste woord om de gameplay te beschrijven. Speciaal is het zeker, dat is een feit, of het werkt is een andere vraag maar ik vind van wel. Niet veel mensen zullen op de vraag of het werkt een bevestigend antwoord kunnen geven, voor degene die hem wel hebben gespeeld is het veelal positief. Medabots: Rokusho (Silver) is op een aparte manier turn-based.

Dat positieve aspect wordt overduidelijk gecreëerd door het unieke vechtsysteem dat ik eerder noemde. Dankzij het feit dat het een slecht verkochte game is ziet zelfs een groot aantal ontwikkelaars de waarde van dit systeem niet in, eigenlijk alleen Natsume zelf. Natsume maakte een systeem waarin de spanning, zoals ik vaak ervaren heb, hoog op kan lopen omdat de Medabots steeds heen en weer lopen. Wanneer de Medabot positie neemt op de plek waar zijn vooraf gekozen actie wordt uitgevoerd, keert hij daarna terug naar zijn beginpunt waar hij vervolgens een nieuwe move kiest. Ondertussen kan hij worden aangevallen door de tegenpartij of worden gesteund door zijn twee partners, nu is het maar afwachten of jij eerst je actie mag uitvoeren, spannend! Op het moment dat één van de twee leiders van de teams is uitgeschakeld dan is de battle beslist of als de Robattletime verstreken is, wanneer het laatste het geval is worden de statistieken van de teams berekend en daaruit komt dan de uitslag. Ik vind het geslaagd, ik hou wel van die spanning die hiermee wordt opgebouwd.

Die spanning wordt licht versterkt door een kritiekpunt, soms vind ik een Robattle frustrerend oneerlijk. De vijand is genadeloos in het voordeel met sterkere aanvallen en ‘toevallige’ gelukjes, alhoewel je die niet zo toevallig kan noemen. Op twee punten kan je zelf geluk hebben, op het eerder genoemde ‘toeval’, en op het je verdiensten met de winst van een strijd. Naast het minpunt dat sommige tegenstanders oneerlijk in het voordeel zijn, is de prijs die je moet betalen voor verlies naar mijn mening te hoog. Er wordt een Medapart ingenomen en omdat ik deze eis te hoog vind save ik meestal vlak voor een belangrijke battle, tenzij ik niet weet dat dit eraan komt, zodat ik na verlies mijn GameBoy Advance kan uitzetten. Dan kan ik het nog een keer proberen om het verlies van goede Medaparts te voorkomen.

Medaparts zijn de wapens van het spel zoals zwaarden, bijlen, hamers en pieken dat zijn voor bijvoorbeeld Golden Sun. Ik vind dat er genoeg variatie in zit er zijn heel wat verschillende types, van shoot-action tot berserk. Je beginners-Medabot is speciaal, hij heeft Medaparts die vrijwel onovertroffen blijven in het gehele avontuur, daarnaast bezit hij een speciale aanval; De Medaforce die hij bezit is zo’n beetje de krachtigste uit het spel, iedere Medabot heeft er drie maar zijn veelal minder dan die van je beginners-Medabot. Zo’n extraatje vind ik wel verdiend, anders zul je nooit de oneerlijke tegenstand verslaan. Er mist alleen één ding in het hele avontuur vind ik.

….. Een plot, er is weliswaar een verhaal laat daar geen twijfel over bestaan. Het is alleen zo dat er geen verband in zit, je beleeft een klein sub-avontuur, maar daarna is er nauwelijks verband met het volgende sub-verhaaltje. Jammer maar helaas, toch ga ik me er niet aan ergeren omdat de sub-zaakjes stuk voor stuk leuk zijn en borden vol puzzels zitten.

Misschien kun je stellen dat er qua muziek wat ontbreekt, vrijwel alles is overgenomen van de serie. Er zijn WÉl DRIE NUMMERS echt zelf gemaakt, die worden gebruikt tijdens een Robattle. Verder is er op het terrein van geluid niets aan te merken naar mijn idee, het lopen van de Medabots klinkt realistisch, het bewegen en ga zo maar door. Ik zeg nu niet dat ik de muziek niet leuk vind, het bevalt me juist heel erg goed. I love this music!

Grafisch gezien ben ik zeer onder de indruk, de Medabots zien er goed uit. Ze zijn in 3D uitgewerkt maar ook weer niet, wanneer ze hun aanval uitoefenen tenminste. Anders zijn ze 2 dimensioneel maar nog steeds duidelijk herkenbaar. De medaforce ziet er uiterst overtuigend uit gewoon zeer degelijk en voor de GameBoy Advance zeker boven het gemiddelde niveau. Sterker nog, dit kom je zelden zo tegen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review