in

Peggle


Een casual game is achterlijk simpel en biedt helemaal niets om op terug te komen. Dat is ongeveer de overheersende gedachte bij het genre waaraan Peggle een beetje toebehoort. Dit spel is in zijn simpele stompzinnigheid echter bijzonder verslavend.

In Peggle is het de bedoeling om alle oranje peggle’s uit een veld weg te ruimen. Dit doe je door vanuit de bovenkant van het scherm een pinball af te schieten. Door het kanon, dat helemaal boven in het scherm zit, te draaien pas je de uiteindelijke bestemming van de bal aan. Ondertussen is het speelveld ook nog eens gevuld met blauwe peggle’s die simpelweg punten opleveren, paarse peggle’s die als verdubbelaars werken en groene peggle’s die speciale krachten activeren.

Om alle oranje punten te raken heb je meerdere ballen om af te vuren. Zodra zo’n bal gelanceerd is ben je echter compleet aan de grillen van je projectiel overgelaten. Of deze lang doorstuitert en meerdere peggle’s raakt is namelijk maar tot op zekere hoogte te voorspellen. Iedere bal valt uiteindelijk aan de onderkant van het scherm het beeld uit. Tenzij deze terecht komt in de bak die onderaan het level van links naar rechts zweeft. Dan krijg je de bal gewoon weer terug zodat je hem nogmaals kan afvuren. Een spelprincipe dat een beetje doet denken aan het in Japan razend populaire Pachinko.

Daar houdt het echter nog niet bij op. Iedere set van levels heeft namelijk zijn eigen unieke personage dat het kanon bestuurt. Björn de eenhoorn heeft bijvoorbeeld als speciale kracht de mogelijkheid om te zien hoe de bal afstuitert na het raken van een groene Peggle en Jimmy de bever kan meerdere ballen tegelijk het speelveld opsturen.

Het komt er eigenlijk op neer dat je in ieder level een zo hoog mogelijke score probeert te halen. Dat doel wordt in bepaalde levels ook nog eens moeilijker gemaakt door bewegende onderdelen of complete muren van Peggle’s die de oranje soortgenoot afschermen. Wanneer je dan toch alle oranje punten hebt weten te raken verandert de bal in een mierzoete komeet van regenbogen die enorm veel punten oplevert. Vooral wanneer deze onderweg naar beneden nog in aanraking komt met andere onderdelen. Deze zogenaamde Peggle Fever gaat gepaard met opera-muziek en een heleboel belachelijke effecten. Het ziet er nogal idioot uit maar het moet toegegeven worden: het is erg spectaculair en een geweldige beloning voor je harde werk.

Peggle kent sowieso een nogal over de top tekenfilm-stijltje dat niet helemaal serieus genomen dient te worden. Alle dieren waarmee gespeeld wordt zien er absurd vrolijk uit en ook liefhebbers van felle kleuren en blije geluidjes zitten bij Peggle helemaal goed. Gelukkig neemt het spel zichzelf ook niet helemaal serieus. Tijdens de laadschermen wordt bijvoorbeeld gemeld dat het spel op dat moment de ‘awesomness’ aan het verhogen is terwijl ook nog eens de verschillende kleuren worden ingeladen.

Wanneer puntje bij paaltje (of peggeltje) komt, is Peggle een verslavende Xbox Live Arcade-titel die, mits je gevoelig bent voor de simpele gameplay, je centen helemaal waard is. Ben je nog niet over de streep getrokken dan is het in ieder geval aan te raden om de trial van deze game eens een kans te geven want Peggle zou zomaar je hart kunnen veroveren.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Gamedesigners aan de slag met ‘seksgame’

Schakel naar de volgende versnelling met Need for Speed: Shift