in

Beyond Good & Evil (PC)


“Het beste spel dat niemand gespeeld heeft” zo word Beyond Good & Evil nog wel eens genoemd. Dit geweldige spel verkocht voor geen meter, en dit ondanks de het feit dat het spel gemaakt is door Michel Angel de maker van Rayman en zeer lovende recensies kreeg. Is dit spel dan echt zo’n goed spel? Ja, en dat ga ik jullie nu vertellen.

Jade

Het spel speelt zich af op de planeet Hillys, deze waterrijke planeet word al tijden aangevallen door een mysterieuze vijand de Domz. Zij vallen de planeet aan met hun meteorieten en ontvoeren mensen, niemand weet waarom en waar de mensen heen gaan. De planeet zelf word bestuurd door een dictator en zijn leger de Alpha Secties. In de propaganda van de Alpha Secties neergezet als de redders van de planeet maar klopt dit wel? In het spel speel je met Jade, zij woont in een vuurtoren en vangt kinderen op van wie hun ouders zijn ontvoerd door de Domz. Hiernaast is zij ook freelance fotografe. Het leven is zwaar op de planeet, er zijn vaak aanvallen van de Domz en de schilden die ze moeten tegenhouden zijn heel onbetrouwbaar. Veel mensen zijn werkloos en het gevaar van een aanval zit in ieder achterhoofd. Het spel begint als Jade met één van de weeskinderen yoga oefeningen doet in de ondergaande zon doet, ineens word de lucht groen en komen de eerste Domz meteorieten naar beneden. Jade rent richting de vuurtoren om het schild aan te doen en na een tijdje begint deze aarzelend te werken. Echter word er ineens omgeroepen dat je geen geld meer hebt voor energie en je schild gaat weer uit, dan vallen er overal meteorieten die je maar net ontwijkt, tot er ineens één op een groep kinderen valt. De meteoriet slaat een groot gat in de grond waar de kinderen invallen. Hierna volgt een groot gevecht waarin jade de kinderen red maar ze word gepakt door een domz wezen. Gelukkig komt je oom pey’j eraan (een varken en uitvinder) die je losmaakt zodat jij kan vechten. Dan komen ineens de Alpha Secties eraan die zogenaamd doen alsof zij de dag hebben gered. Wat allemaal weer gefilmd word door een filmploeg. Als de Alpha Secties weer weg zijn valt Jade ineens flauw. Als ze bijkomt heeft haar hologram (gemaakt door Pey’j) een idee om geld te verdienen. Er word namelijk een database gemaakt van alle levende dieren op Hillys en hierbij zoeken ze foto’s. Jade gaat akkoord met deze opdracht en voor elke foto van elk dier op de planeet krijg je nu geld. Daar komt nog een andere opdracht bij namelijk het maken van een foto van een bijzonder dier in een grot op een vulkanisch eiland. Deze laatste opdracht blijkt echter een dekmantel te zijn voor iets anders…

Het verhaal is echt één van de mooiste die ik ooit in een computerspel ben tegengekomen. Het verhaal word heel overtuigend gebracht en het spel kent goede stemacteurs. Ik leefde mee met ieder persoon dat ik in het spel voorkwam. Het verhaal is episch maar ergens ook weer helemaal niet. Je begint als normale bewoner van de planeet maar langzaam leg een een groot complot open over de Alpha secties en de Domz. Ik ga hier niet veel over vertellen want je moet natuurlijk gewoon zelf ontdekken hoe alles zit. Het verhaal en hoe jij daar onderdeel van bent maakt dit al een heel goed spel.

Hillys

Hillys is een planeet waar je verder niet heel veel over weet. De planeet word bevolkt door veel uitlopende dieren. De bevolking van de planeet bestaat voor een deel uit mensen maar ook uit andere mensachtige dieren als varkens en geiten. De planeet heeft veel water en de hoofdstad bestaat uit een ingewikkeld stelsel van kanalen. Vervoermiddelen als zwevende auto’s en schepen zijn dus heel belangrijk. Zoals ik al verteld word de planeet vaak aangevallen door de Domz. Gelukkig (of niet) word de planeet beschermt door een elite leger: de Alpha Secties. De stad hangt vol met propaganda voor de Alpha Secties en tegen het Iris netwerk dat een ondergrondse krant verspreid dat een heel ander beeld van de situatie geeft. De planeet is een prachtige spelwereld en soms vaar je gewoon doelloos door de wereld naar de omgeving kijkend en van de muziek genietend. De details van de wereld zijn gewoon geweldig en overal waar je komt klopt alles van de propaganda tot het dagelijkse leven van alle andere bewoneners van de planeet, dag in dag uit.

Gameplay

De gameplay van het spel is heel gevarieerd en speelt zich af in verschillende Alpha Secties gebouwen waar jij gewapend met fotocamera bewijs probeert te vinden voor het complot. In het spel worden verschillende genres verenigd. Zo heb je standaard platform actie stukjes maar er komt ook veel sluipwerk aan te pas aangezien de Alpha Secties heel sterk zijn wat het een beter idee maakt om ze niet aan te vallen. Naast de vele locaties die je op de voet verkent heb je ook een ander belangrijk voertuig, de hovercraft. Vanwege het vele water is een hovercraft een ideaal middel van vervoer op de planeet. Op sommige plekken kan je parels vinden die je weer kan inruilen tegen verbeteringen van je hovercraft zoals een kanon, een snellere motor en meer van dat soort dingen. Op het laatst heb je ook nog een ruimteschip waarmee je door de lucht van Hillys kan vliegen en als je genoeg parels hebt kan je er een ruimtewaardige motor voor kopen. De gameplay is heel simpel gehouden, als je vijanden ziet pak je automatisch je vechtstok en je hebt maar één aanvalsknop. Ook kan je niet springen maar dit doe je automatisch als dit kan. Je moet nu niet denken dat dit het spel saai maakt want je hebt nog genoeg te doen in de gevechten en hiernaast moet je ook zat puzzels oplossen om verder te komen die je niet zomaar oplost. Ook de gameplay van dit spel vind ik heel goed, de missies te voet zijn leuk en gevarieerd met sluipwerk, actie en puzzels. Verder is het ook leuk dat je tussen de missies door vrij word gelaten om andere dingen te doen, zo kan je verschillende locaties bezoeken om foto’s te maken, parels te vinden of mee te doen met de hovercraft races waarmee je geld een parels kan verdienen. Je kan de stad in om naar de bar te gaan of wat inkopen te doen, het verhaal is verder lineair maar het is leuk dat je toch een beetje vrij word gelaten om te doen waar je zelf zin in hebt.

Audiovisueel

Het spel gebruikt de Jade engine die bijvoorbeeld ook is gebruikt voor de Prince of Persia reeks. De wereld is heel sfeervol en ziet er ook nu nog heel mooi uit. Ook is er met het geluid niets mis, de muziek is prachtig en de stemmen zijn heel goed. Het spel is ook in het Nederlands te spelen en alhoewel hier ook wel commentaar op is geweest vind ik dit juist een leuk pluspunt. De stemmen zijn goed ingesproken en passen ook bij de karakters. Veel mensen hebben wat tegen spellen die in het Nederlands zijn vertaalt en ik meestal ook maar als dit goed gedaan is vind ik dit juist wel leuk. Ik vind het dan opzich ook wel een positieve ontwikkeling, ik heb bijvoorbeeld ook een klein zusje dat niet zo goed is in Engels maar doordat dit spel in het Nederlands is heeft zij dit spel ondertussen ook meerdere malen uitgespeeld. En voor mensen die gruwelen bij dit stukje, je kan ook gewoon Engels selecteren.

Minpunten?

Ik vind dit een geweldig spel met een mooi verhaal, een prachtige wereld en leuke gameplay. Zijn er dus ook nog negatieve dingen te vinden aan het spel? Nou dan moet ik goed nadenken, het verhaal greep me vanaf het begin tot het einde vast maar jammer genoeg vond ik dat einde wel heel snel komen. Ook is het zo dat het verhaal niet ophoud bij het einde van het spel. Het is de bedoeling dat er nog 2 spellen na deze komen maar door de slechte verkoopcijfers is dit onzeker wat wel een domper is aangezien het verhaal zo goed is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review