in

Gran Turismo 4 (PS2)


Een groots project

Gran Turismo 4 is volgens mij één van de games die het vaakst uitgesteld is aller tijden. Toen die dan eindelijk maart 2005 uitkwam was ik helemaal happy. Playseat, check, Logitech Driving Force Pro, check, Gran Turismo 4, check, laat het feest maar beginnen, toch? Nou inderdaad, in het begin is Gran Turismo 4 echt een feest om te spelen, maar naarmate je de game vaker speelt word die saaier en saaier vind ik, waarom leg ik uit.

Het echte racegevoel is ver te zoeken

Het aller grootste probleem bij Gran Turismo 4 vind ik dat de makers volgens mij niet helemaal het begrip racen begrijpen. Je koopt een wagen je tuned ‘m een beetje (dit doe je later makkelijk, want je hebt al snel veel geld) en hop, je wint de race met 2 vingers in je neus. Je staat aan de start, het aftellen begint, 3, 2, 1, start, je geeft plank gas en rijd al je tegenstanders voor de eerste bocht voorbij en de rest van de race is eigenlijk een soort time trial. Anders kan ook, je doet mee aan een kampioenschap, maar je wagen is te sloom, je staat bij de start, 3, 2, 1, start, en hop alle 5 andere wagens rijden met een noodvaart van je weg en ook al rijd je nog zo goed, je houd ze nooit meer bij, en met een tweede of derde plaats word geen genoegen genomen, alles moet gewonnen worden, niet echt reëel. Eigenlijk is er nooit een echt racegevoel, het is of kansloos verliezen of met dik 30 seconden winnen. De wegligging van de wagens is daar in tegen wel heel erg goed, maar het is ontzettend jammer dat je gewoon geen tegenstand hebt. Je hebt dan ook nog een B spec mode, hierin coördineer je je wagen, je kan zo aangeven of je wagen de pit in moet, mag inhalen of niet etc., eigenlijk is dit ook belabberd uitgewerkt, je tuned je wagen goed, je gooit ‘m op de baan, je zet je wagen op inhaalstand, je gaat effies wat anders doen, tegen de tijd dat je terugbent is de race gewonnen zonder dat je er een moer voor hebt hoeven doen, dit komt ook mede omdat je wagen automatisch de pits induikt op het laatste moment dat het kan.

Eigenlijk is mijn favoriete onderdeel van Gran Turismo ook eigenlijk de time trial modus, gewoon je rondetijden verbeteren op een circuit dat je leuk vind, op dit onderdeel komt Gran Turismo ook eigenlijk het best tot z’n recht doordat de wegligging van de wagens wel toppie is uitgewerkt. Zeker met de 900 graden stuurmodus van de Driving Force Pro is het een genot om snel over het circuit te razen. Wat betreft de keuze aan wagens zit het ook wel goed in Gran Turismo 4, klassiekers, touring cars, off road, concept modellen en de mooiste modellen van BMW, Subaru, Aston Martin etc., het enige wat ik een klein beetje mis is Ferrari en Lamborghini. Er zijn ook veel parkoersen, bij de rallyparkoersen is het wel weer erg nep dat er onzichtbare muren zijn, hierdoor kun je echt geen centimeter van de baan af, erg nep.

Shit, ik vlieg van de baan, oh shit, daar is de vangrail, boem, wat, niet eens schade?

Ook echt een groot minpunt bij Gran Turismo 4 vind ik dat de wagens geen krasje kunnen oplopen, grote crashes, het maakt geen drol uit, je wagen rijd zo weer verder. En crashes komen nog wel is voor, vooral door de ontzettend domme A.I. van de tegenstander, je tegenstanders rijden gewoon allemaal op één vaste lijn. Als jij te vroeg remt voor een bocht klappen ze gewoon boven op je, inhaalacties voeren ze ook niet echt uit, als ze harder rijden als jij, klappen ze ook achter op je wagen. Hun inhalen als jij harder rijdt is dan natuurlijk ook erg simpel, ze verdedigen hun plaats niet, je zet je wagen er gewoon naast en je rijd er zo voorbij. Het laatste nadeel van Gran Turismo vind ik dat je maar met 6 wagens tegelijk op de baan kan, hoewel dit eigenlijk ook niet uitmaakt want ze bieden toch geen tegenstand. Al had er nou een online modus opgezeten hadden we echt kunnen racen.

Schitterende graphics en prachtig klinkende motoren

Je kunt zo een hoop over Gran Turismo 4 zeggen, maar één ding moet je de game nageven, het is werkelijk één van de mooiste games die ik ooit heb gezien, de wagens zijn allemaal met groot detail afgewerkt. Tel daarbij ook nog is de prachtige sound van de wagens op en de ontzettend goede wegligging van de wagens en je kunt eigenlijk deze conclusie trekken, Gran Turismo 4 is gewoon een ontzettend goede racegame, maar er is alleen geen tegenstand en je tegenstanders hebben het IQ van een visstick. Met Gran Turismo moet je gewoon lekker hard rijden en doen alsof er geen tegenstanders zijn.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review