in

Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)


San Andreas. De GTA reeks bestaat al heel lang. En bij mij begon de GTA reeks net als vele gamers met GTA 1, GTA 1 gaat vooral om missies uitspelen en die kreeg je meestal uit een telefoon te horen. Maar gelukkig hoef je niet de hele tijd missies te uit te spelen. Je kon ook gewoon de stad verkennen. Toen kwam GTA 2 uit, een must have voor mij. In GTA 2 zat er veel meer criminaliteit in de missies maar je kon nog steeds gewoon de in de stad lopen. Wat wel anders was dan in deel 1 zijn de graphics, die zagen er namelijk mooier. Want die vallen zo als je denk ik wel hebt gezien erg op. En toen kwam deel 3, weer een must have. In dit deel uit de reeks vallen de graphics heel op. Het is namelijk niet meer 2d maar 3d. Heel prachtig, maar de actie is ook veel hoger en daarom mochten de meeste kinderen deze game niet meer spelen. Toen kwam het vierde deel en niemand had verwacht dat er nog een betere game dan GTA 3 kon zijn, genaamd Vice City. In dit deel bemoei je je vooral met maffia zaken. Dan ga ik het nu over San Andreas hebben. Het lang verwachte spel die meteen naar de uitkomst aan vele kinderen toe behoorde en natuurlijk ook bij mij ik had hem ook meteen in mijn collectie staan. Hier speel je een gangster en je hebt dus gangster zaken. Nu is er nog een nieuwere GTA op de PSP genaamd: GTA: LCS !!!

Verhaal

Het verhaal gaat over Carl Johnsen (CJ) een klein gangstertje. CJ is 5 jaar in LC in de stres geleefd nu gaat hij terug naar zijn geboorteplaats San Andreas. In het begin gaat het al helemaal mis met CJ want hij wordt namelijk opgepakt door 3 corrupte agenten en wordt midden in de stad er weer uit gegooid. Maar als die thuis komt ontdekt hij iets heel ergs zijn moeder is namelijk vermoord. Jij moet samen met je vrienden (mede gangsters) de moordenaar vinden en tussen door win je respect.

Grafisch & sound

GTA San Andreas is ontzettend origineel. Het biedt dan ook vele extra’s. Om er maar een paar te noemen: er vliegen vliegtuigen rond. Deze vliegtuigen zijn toegankelijk, ware het niet dat je er niet bij kunt komen omdat ze vliegen. Ze zijn echter wel interactief, want het is mogelijk om ze neer te halen. Soms storten ze zelfs uit zichzelf neer doordat bijvoorbeeld de motor in de lucht explodeert! Van zulke dingen (en de streken die je zelf uithaalt) hoor je dan weer een bericht op de radio. Daarnaast variëren de missies die je moet uitvoeren ook ontzettend. Ze verschillen van gewone gangwars tot danswedstrijden, en alles wat daar tussenin zit. De gewone extra mogelijkheden, zoals basejumpen of parachutespringen, zijn ook erg vermakelijk. Daar komen nog de optionele missies bij (naast de gewone politiemissies bijvoorbeeld van Vice City), zoals PIMP-missies, waarbij je een prostituee naar een klant moet brengen.

Ook haalt Rockstar nog eens flink uit naar ‘na-aap’ games als True Crime en Driv3r. Driv3r, die eerder nog naar GTA uithaalden omdat toen Tommy Vercetti niet kon zwemmen, en zo trots waren dat hun Tanner dat wel kon. Vraag echter niet hoe dat gebeurde. CJ echter is vergeleken met Tanner een Pieter van de Hoogenband én kan duiken. Dat snoert de mond van Atari voorlopig dus wel.

Dan is er nog één optie die ik toch even wil melden. Je kunt namelijk, zoals de vermoedens al waren, met zijn tweeën amok zaaien in San Andreas! Dit gaat niet met een splitscreen, maar je bekijkt het van bovenaf. Je mag dan echter niet te ver uit elkaar gaan. Dit is niet top uitgewerkt dus, maar toch heel vermakelijk. Double trouble!

Wat is er op de radio?

Er zijn vele radiostations in San Andreas die allemaal in de auto te beluisteren zijn. Zo zijn er rap kanalen, classic rock kanalen enz. Deze stations worden begeleid door DJ’s waarvan de voiceovers erg goed zijn gedaan. Hier zijn ook niet de minste mensen voor gebruikt. Denk aan Samuel L Jackson, Axel Rose en Ice T. Ook is het mogelijk, als de radiokanalen je niet aanstaan, je eigen mp3-lijst te maken en deze tijdens het spel te luisteren. Een leuke extra!

Fietsen en zwemmen

Het fietsen gaat me inmiddels al aardig goed af. Ik rijdt gemiddeld sneller dan een auto en als er weer eens een vervelende automobilist mij de weg af probeert te snijden dan spring ik er gewoon overheen. De BMX is dan ook mijn favoriete vervoersmiddel in GTA:SA. Je kunt er vrijwel overal mee komen doordat je kunt springen. Niet alles is goed aan de BMX, je bent niet bestand tegen kogels en andere vliegende projectielen. Nee, dan kun je beter in een vrachtwagen gaan rijden. Compleet met de truckermusic ram je je een weg door het verkeer. Val je in het water. Geen nood, je zult niet zomaar verdrinken. Je kunt in dit deel zwemmen! Onderwater kun je zelfs naar schelpen gaan zoeken!

Schieten en rijden

De missies zijn erg cool uitgewerkt. Op het begin van een missie weet je vaak niet wat je te wachten staat. Tijdens missies wil er ook nog wel eens het een en ander veranderen. Even een voorbeeld. Je moet een nichtje van iemand ophalen. Je stapt samen met die bolle in een auto en rijdt naar de plaats waar het pijltje zich bevindt. Je “homie” begint wat te praten met een paar gringo’s maar de gringo’s vinden dit niet zo leuk. Ze zeiken je maat een beetje af. Dit pikt hij niet en pakt de knuppel. Terwijl de gringo’s weglopen sluipt de bolle achter hen aan en slaat er eentje vol op zijn achterhoofd. De andere gringo rent weg en jij en die vetklont gaan er achteraan. Je mattie is al snel uitgeput en schreeuw dat deze voor jou is. Dan mag jij de achtervolging inzetten en de man afmaken voordat hij bij hun hoofdkwartier is. Het gedeelte dat je maatje boos wordt en dat jij daarna een achtervolging te voet mag doen had ik echt niet verwacht toen ik begon aan de missie. Het houdt het leven in San Andreas in ieder geval wel spannend.

Vrijheid is blijheid

Net als in het vorige deel heb je vrijheid in wat je wil doen. Wil je rustig wat mensen vermoorden op de straten of ga je wat racen door de verschillende steden of wil je van die ene grote berg naar beneden springen. Het kan allemaal. Je doet waar je zin in hebt. Maar als je verder wil in het verhaal moet je echt wel de vele missies doen. Opnieuw vind je op het kaartje verschillende icoontjes van personages waar je een missie kan starten. Dit begint net als in de vorige delen met eenvoudige opdrachten maar hoe verder je in het spel komt hoe moeilijker de missies worden en bij sommige missies kan het echt frustrerend zijn. Maar nergens heb je het gevoel van dit is gewoon onmogelijk. Heel wat spelers zullen het spel te moeilijk vinden en weer vals gaan spelen. En dat vind ik toch wel spijtig. Een prachtig spel als deze moet je gewoon spelen zonder cheats. Gewoon even zoeken naar de beste oplossing en ook in het afwerken van een missie krijg je toch heel wat vrijheid. Je kiest zelf hoe je het wil doen. Voor elke missie krijg je opnieuw een filmpje met opnieuw de nodige humor maar ook opnieuw met de uitstekende stemmen. De stemmen zijn weer van de bovenste plank en worden ingesproken door heel wat bekende namen. Zoals Samuel L. Jackson en Sean Penn. Die de stem vertolken van de corrupte agenten waar je smerige klusjes voor opknapt.

Replay

Je bent meer dan 100 uur bezig om alle missies tot een goed einde te brengen. Daarnaast zijn er nog vele andere missies die niet met het verhaallijn te maken hebben. Zo moet je je vriendin blij houden door met haar uit te gaan. Of graffiti spuiten over andere gangs hun kunstwerken. Alles bij elkaar zal je meer dan 150 uur bezig zijn om alles op 100% te halen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review