in

Dragon Quest: The Journey of the Cursed King (PS2)


De Dragon Quest serie loopt al sinds 1980 en heeft sindsdien ruim 35 miljoen exemplaren verkocht, de serie is in Japan zelfs zo populair dat de spellen niet op een doordeweekse dag mogen worden uitgegeven omdat er dan teveel verzuim op school zou zijn. Hoewel de serie wel in Amerika is uitgebracht (tot deel VIII onder de naam Dragon warrior) is de serie nooit in europa uitgegeven. Met deeltje 8 zal hier gelukkig verandering in komen.

Traditionele RPG

Dragon Quest VIII is het beste te omschrijven als een traditionele Japanse RPG. De gevechten in de vorm van random encounters zijn turn-based en het levellen gebeurd door het verdienen van EXP (experience points). Acties voer je uit door deze te kiezen uit een menu waarna je characters en vijanden deze om de beurt zullen uitvoeren.

De gevechten zijn niet zeer diep uitgewerkt maar ook zeker niet oppervlakkig. Gelukkig is het veel voorkomen van de irritante random-encounters met te zwakke tegenstanders in dit spel niet aanwezig. Je hebt deze gevechten en EXP namelijk echt hard nodig want de tegenstanders zijn behoorlijk sterk, je zult dus de gevechten moeten voeren wil je kans maken om de dungeons te overleven en de bazen te verslaan.

Een leuke toevoeging aan de battles is dat je in plaats van het uitvoeren van een aanvallende of verdedigende actie ook kan kiezen om je personages op te laden om zo een sterkere aanval uit te voeren in een volgende beurt. Hierdoor ontstaat met name in de bossfights een stuk extra diepgang door deze te combineren en goed te plannen.

Wonder?

Je begint het verhaal met twee speelbare characters, Yangus en “the Hero”. De held is de hoofdpersoon en deze zal jezelf een naam kunnen geven. Hij is een kasteelwacht in het Trodain Castle welke is getroffen door een vloek waardoor alle andere bewoners zijn verandert in planten. Koning Trode en Prinses Medea zijn door de vloek verandert in een klein groen monster en een paard. Als door een wonder ben je als enige niet beïnvloed door de vloek en ga je op zoek naar de schurk Dhoulmagus die dit alles op zijn geweten heeft.

Hierbij wordt je geholpen door Yangus, een schurk uit het boevendorp Pickham. De relatie tussen Yangus en de rest van het gezelschap is in het begin heel erg onduidelijk, hier komt in de loop van het spel uiteraard verandering zoals dat in een goede RPG hoort.

In de loop van het verhaal zal je ook nog de beschikking krijgen over de rondborstige Jessica (waar zeer veel dubbelzinnige verwijzingen naar gemaakt worden) en de Tempelier Angelo. Met dit bonte gezelschap zal je de rest van het spel door moeten komen.

Akira Toriyama

Voor deel 8 in deze legendarische serie is gekozen om cell-shading toe te passen, wat ook in de voorgaande Level 5 titels heeft aangetoond te werken voor het genre. Naast de opvallende animatiestijl valt ook de hand van Aki Toriyama duidelijk te herkennen. De tekenaar van de Dragonball Z heeft wederom het character en monster design voor zijn rekening genomen, hierdoor is de karakteristieke DQ sfeer al automatisch vanaf het begin duidelijk aanwezig.

Grafisch is dit één van dé toptitels voor de Playstation2, alles van de characters tot de NPC’s en van de Dorpjes tot de bossen is gewoon van topkwaliteit. Enige minpuntje is dat wanneer je in een dorp of stad loopt sommige NPC’s in beeld “faden”, minder erg dat pop-up maar toch ergerlijk op sommige momenten. De aanwezigheid van een dag- en nacht cyclus zorgt ook voor een dynamische schaduw van de elementen, een klein detail maar goed uitgewerkt wanneer je erop gaat letten.

Wanneer je niet in de gelegenheid om op het strand met je meisje de zonsondergang te bekijken kan dat zelfs op één van de vele stranden die in het spel aanwezig zijn. Wanneer je hier echt voldoening uithaalt kan je een e-mail sturen naar mij, ik heb nog wel wat adressen van een goede therapeut.

Geluid

In tegenstelling tot de piepjes en bliepjes uit de Japanse versie is in de Amerikaanse en Europese versies gebruik gemaakt van een heus orkest. Dit leidt tot zeer levendige en sfeervolle muziek, het aantal stukken is misschien wat weinig maar het is altijd goed afgestemd op de situaties. De voice-acting is goed verzorgd en past goed binnen de setting van de game, voor de Europese versie zal gebruik gemaakt worden van de stemmen van Engelse acteurs, of deze beter zijn dan de Amerikaanse valt dus nog te bezien. De voice-acting wordt vaak gebruikt om typisch Japanse grappen te maken wat vrij goed werkt in dit spel, het werkt niet zo erg op mijn zenuwen als in andere spellen..

Zat te doen

Het spel zal je de eerste keer makkelijk een dikke 60 uur kunnen bezighouden doordat er naast het hoofdverhaal ook zeer veel side-quests zijn (en twee optionele dungeons wanneer je het voor de eerste maal hebt uitgespeeld). Deze lopen uiteen tot het opbouwen van een team van zo sterk mogelijke monsters en hiermee toernooien vechten in de monster arena tot het doorlopen van allerlei vertakkingen van het hoofdverhaal.

Ook het verkrijgen van betere wapens is naast de gebruikelijke wegen van kopen, vinden en verdienen met quests ook door middel van alchemie te doen. Hierbij is het de bedoeling twee of drie items in je alchemie pot te combineren tot een nieuw en beter item. Hiervoor zijn over de hele wereld “recepten” te vinden zodat je niet doelloos allerlei niks opleverende combinaties hoeft te proberen. Nadeel van dit systeem is dat sommige vrij krachtige combinaties die al vroeg te maken zijn en door toeval of het raadplegen van een FAQ te maken zijn.

Concurrentie?

En dan nu maar de grote vraag: Heeft de concurrentie op de Playstation 2 iets te duchten van DQ8? En om maar duidelijk te zijn: JA! Dragon Quest VIII is de beste RPG die op dit moment te verkrijgen is op de PS2. Waar de grote series de successen van de Playstation niet meer kunnen evenaren (Final Fantasy, Grandia, Suikoden, Xenosaga) levert Level 5 met dit spel wederom een titel af van het hoogste niveau.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review