in

Age of Empires III (PC)


Na een aantal succesvolle Age of Empires delen stond Age of Empires 3 bovenaan mijn verlanglijstje. De sfeer, de actie en het denk werk sprak me altijd al aan in de Age of Empires reeks. Maar of deze game me dat zelfde gevoel terug geeft?

Columbus ontdekt

Age of Empires 3 speelt zich af in de nieuwe wereld, of ter wel, Amerika. Dit wereld deel is nog maar net ontdekt en er stromen allemaal verschillende natie’s op af zoals Nederland,Portugal,Spanje,Engeland en Frankrijk en nog veel meer zoals Rusland en de Turken. natuurlijk gebeurt weer op dezelfde manier, je bouwt je eigen stad, houdt de economie draaiend en verzorgt een leger die groot genoeg is om je vijanden tot de grond aantoe af te slachten.

De veranderingen

Age of Empires 3 is niet echt veranderd ten opzichte van de voorgaande delen. Je hebt weer voedsel nodig dat je van dieren en boerderijen afhaalt. Hout dat je van de bomen kapt. Ook het ‘goud’ is terug, alleen nu in de vorm van munten. De enige grondstof die dit keer niet aanwezig is is Steen. Natuurlijk zijn de er burgers ook weer, ook dit keer moeten zij er voor zorgen dat jouw gebouwen gebouwt worden, en jouw grondstoffen verzamelt worden om zo een sterker leger te maken en een betere economie te stichten.

Kanonnenvlees

Natuurlijk zijn weer vele nieuwe troepen beschikbaar met ieder zijn eigen specialiteit. Van kannonen tot speermannen en van musketiers tot indianen, ze zitten er allemaal in. Natuurlijk zijn dit maar een paar van de tientallen verschillende manschappen en wapens die je kan maken. Ook zijn er weer schepen aanwezig en verschillende soorten paarden. Zoals je hierboven al las, ieder heeft zijn eigen specialiteit. Zo zijn speermannen weer goed tegen paarden en kannonen weer goed tegen gewone manschappen. Nieuw in de Age of Empires reeks is dat er nu gewone musketten* en andere ‘moderne’ wapens aanwezig zijn.

Fabriekshallen & Forten

Natuurlijk zijn er weer nieuwe gebouwen en upgrades beschikbaar. Nieuwe gebouwen in de Age of Empires 3 zijn de kastelen, de herbergen voor schapen en fabrieken die voedsel, hout of coin leveren of voor zware kannonen kan zorgen. Voor de rest zijn de oudere gebouwen weer van toepassing zoals de huizen, markten en de stallen waaruit je paarden kan maken.

Home City

Ook nieuw is dat je het hele spel in contact staat met je thuis basis. Ben je Nederland dan heb je contact met Amsterdam en Engeland heeft dit weer met Londen. Vanuit je Home City kan je goederen en manschappen vervoeren naar je kolonie. Ook kun je hier verbeterde en sterkere wapens weg halen zoals de kanonnen, de forten en de fabrieken. Natuurlijk ziet hier een addertje onder het gras en kan je maar 1 keer in de zoveel tijd een ‘shipment’ uitvoeren vanuit je Home City naar je kolonie.

X-Treasure

Verder zijn er ook schatten te vinden in de mappen. Schatten zijn simpel weg kleine obstakeltjes wat je moet overwinnen door de treasure-guards te doden. Zodra je dit hebt overwonnen heb je een aardige extraatje. Met deze extra moet je denken aan, extra voedsel, munten of hout, maar ook XP. Ook heb je schatten waar je een burger of soldaat red. Tevens moet je bij Treasure Guards denken aan wolven, piraten of grote beren.

Build your deck

Ook heb je mogelijkheid om een kaarten deck op te bouwen. Met deze kaarten kan je nieuwe shipments vanuit je home city halen. Hoe verder je komt in het spel, hoe meer en vooral betere kaarten je vrij speelt. Hier een klein voorbeeldje: in het begin kan je 6 soldaten met een shipment mee sturen, later zijn dit 13 soldaten. Natuurlijk moet je heel goed nadenken welke kaarten op je Deck plaatst, want je kan niet oneindig veel kaarten op je deck plaatsen.

Multiplayer

Dit keer is er ook weer een multiplayer verwerkt in de Age of Empires reeks waarvan ik veel verwachte. En gelukkig werden mijn verwachtingen waargemaakt. Een hele uitgebreide online mode met clan functie’s en vriendenlijsten was het eerste dat mij opviel. Het laatste nieuws en chat rooms maakten ook veel goed, en natuurlijk de online play zelf was erg om van te genieten. Helaas heb je af en toe ook weer last van de veel besproken ‘lag’ maar gelukkig valt dit over het algemeen best mee.

Uitblinkers

Age of Empires 3 heeft natuurlijk ook weer andere vernieuwingen toegepast, die in de vorige Age of Empires delen soms tot last werden gerekent, zoals soldaten gaan nu in een linie of formatie staan. Kannonen hebben verschillende modes zoals een schiet mode en een verplaats mode, 5 verschillende age’s en als laatste dat iedere natie zijn eigen stemmen heeft, bijvoorbeeld als je Nederland bent, dat jouw soldaten en burgers dan in het Nederlands antwoord geven. Verder zijn er nog vernieuwingen zoals, betere omgevingen en een in en uit zoom mogelijkheid. Eigenlijk teveel om op te noemen.

Mening

Age of Empires 3 is een must have. Mischien is het omdat ik altijd al een beetje fan ben geweest van Age of Empires delen, maar deze is erg goed. En vooral de Multiplayer en LAN optie zijn erg goed uitgewerkt. Met de campaign is ook niets mis en gelukkig ben je daar wel even zoet mee. Ook zit er weer een gouwe ouwe map creator in zodat je je nooit zal vervelen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review