September vorig jaar werd The Sims 2 gelanceerd voor de pc: hét vervolg op De Sims 1. Na die eindeloze reeks aan add-ons werd het wel eens tijd voor een fris nieuw deel. En die kwam er dus, met succes. Daarom besloot EA om de game ook uit te brengen op de spelcomputers. Check hier of de overzetting een waardige is.
Will Wright kwam op het idee om een game te maken waarbij je je eigen virtuele leven moest leiden. Maxis nam het initiatief om de game te ontwikkelen. Anno 2000 kwam The Sims uit voor de pc en het werd een ongelofelijk groot succes; de game is tot op heden het best verkochte computerspel aller tijden. Er volgde uitbreiding na uitbreiding en de game bleef als warme broodjes over de toonbank gaan. Toen waagde Maxis en EA de stap om de game voor de consoles en handhelds uit te brengen. Vervolgens deden de Sims een uitstapje in de ‘urban’ wereld, en nu, een jaar na The URBZ, ligt The Sims 2 voor de consoles in de winkels.
Verhaalmodus
De Sims 2 bestaat uit twee spelmodi: de verhaalmodus en de ‘vrij spelen’-modus. Bij beiden speltypen is het eerst de bedoeling om je eigen Sim te creëren. Je kunt je Sim van top tot teen modificeren. Denk hierbij aan de haarstijl, de vorm van het lichaam (dik of dun) en de kledingkeuze van je Sim. Als je eenmaal je Sim hebt gemaakt, zul je beginnen in de verhaalmodus. In dit speltype is de voornaamste bedoeling om je Sim aan zijn verlangens te laten voldoen en proberen zijn angsten te vermijden. Ik was echter niet helemaal te spreken over deze verlangens en angsten. Na een tijdje spelen vallen deze té vaak in herhaling: “ga je eigen omkleden, dan houd je de mode bij, ga een praatje maken met een vriend van je en ga goed gehumeurd naar je werk”. Keer op keer, en dan liet ik die verlangens ook lekker zijn wat ze waren. Wél kun je door het vervullen van deze verlangens allerlei nieuwe items unlocken. Uiteraard staat ook in deze Sims-game de behoeften van je Sim(s) centraal. Door eenmaal de d-pad naar links in te drukken krijg je een overzicht hoe je Sim ervoor staat. Er zijn in totaal acht verschillende behoeften waar je Sim aan moet voldoen: sociaal, blaas, hygiëne, honger, plezier, energie, comfort en omgeving. Hoe groener de meter, hoe gelukkiger ze zijn. In de verhaalmodus ging ik voornamelijk voor het behalen van een zo hoog mogelijke baan. Je zult inderdaad carrière moeten maken om centjes te verdienen, waar je vervolgens je interieur mee kunt uitbreiden en je rekeningen van het huis mee kunt betalen. Om promotie te maken moet je echter vaardigheidspunten verdienen en vrienden maken, anders kun je wel fluiten naar promotie. Wat ik niet onvermeld wil laten, is de nieuwe besturing van The Sims 2. Moest je in alle eerdere Sims-games nog aangeven waar je naartoe wilde, waar je Sim dan vervolgens naartoe liep, zo heb je nu de optie om je Sim uit third person perspectief te besturen. Een dik pluspunt. En als je nog met de oude besturing wilt spelen, kan dat natuurlijk ook. Ook leuk is de tweespeler optie in The Sims 2. De bedoeling is om met z’n tweeën een huis te bouwen en een zo succesvol mogelijk leven te leiden.
Graphics en geluid
Ik heb The Sims 2 op de Xbox gespeeld, en ik kan niet anders concluderen dan dat het er goed uitziet. Ook heb ik me even op de Cube-versie toegelegd en die doet precies hetzelfde wat de Xbox-versie doet: goede, en nog belangrijker, duidelijke graphics op je scherm toveren. De PlayStation 2 versie doet echter onder aan de Xbox- en Cube-versie qua graphics. Achtergronden zijn gedeeltelijk vervaagd en de game hapert regelmatig, maar voor de rest steken alledrie de versies, ook de PS2 versie dus, technisch goed in elkaar. De muziekjes en geluidseffecten van The Sims 2 zijn weer als vanouds: dik in orde. Je Sims brabbelen weer in dat leuke taaltje naar elkaar toe. Klink allemaal goed, net als de ontspannende muziekjes die je te horen krijgt als je in het menu rondzwerft.