in

Bionic Commando – de serie en het verhaalBionic Commando
De Serie
http://media.insidegamer.nl/dump/1242742144.jpgWe duiken 24 jaar terug in de tijd. In 1985 lanceert Capcom de videogame Commando (Senjo no Okami) in de Japanse arcadehallen. Het actiespel betekent de geboorte van de held Super Joe, en aangezien we hem terug zien keren in de nieuwste Bionic Commando-game, is Super Joe daarmee één van de langst bestaande videogamepersonages. Twee jaar later wordt de slingergameplay voor het eerst geïntroduceerd in de arcadehallen in de game Top Secret. Super Joe keert in dit avontuur terug als de held en heeft ditmaal een speciaal kabelgeweer waarmee hij door de verschillende levels kan slingeren. Het spel wordt later ook in de Verenigde Staten uitgebracht, maar onder een andere naam: Bionic Commando.

Nadat de arcade-versie van Bionic Commando al het levenslicht zag op onder andere de Commodore 64 en de Zx Spectrum, komt het spel een jaar later naar de NES, in Japan onder de titel Top Secret: Hitler no Fukkatsu. Een hoop elementen uit de arcade-versie blijven intact, al is het verhaal in de NES-versie wat anders. Super Joe is ditmaal ontvoerd door de Badds en de speler neemt de rol van Rad op zich.
http://media.insidegamer.nl/dump/1242741588.jpghttp://media.insidegamer.nl/dump/1242741632.gifhttp://media.insidegamer.nl/dump/1242741877.jpgDe game wordt vooral in de Verenigde Staten een daverend succes, ondanks het feit dat hele spel enorm gecensureerd wordt voor een westers publiek. In de Japanse versie neemt Rad het namelijk op tegen imperialistische Nazi’s die Adolf Hitler tot leven proberen te wekken. De game bevat bovendien een hoop hakenkruizen, die in de westerse versie vervangen worden door adelaars en Hitler gaat door het leven als Master-D. Hoewel Bionic Commando het qua verkoopaantallen niet zo goed doet als klassiekers zoals The Legend of Zelda en Super Mario Bros., verwerft het spel wel een cultstatus en een trouwe schare fans.

De serie duikt in 1990 opnieuw op wanneer het vervolg op Commando, Senjo no Okami 2, gelanceerd wordt in de westerse arcadehallen onder de naam Mercs. Super Joe gaat als Joseph Gibson door het leven en heeft zijn kabelgeweer aan de wilgen gehangen. Hij staat aan het hoofd van een counterterrorisme-team en moet de president van het Afrikaanse land Zutulu zien te bevrijden. Het spel is later ook geport naar de Sega Mega Drive. Bionic Commando maakt in 1992 voor het eerst de overstap naar de handhelds. De Gameboy-versie van Bionic Commando geeft het verhaal een futuristisch likje verf, een anime-sausje en een paar toffe tussenfilmpjes. De game is hierdoor wat meer gericht op het verhaal en de dialogen.
http://media.insidegamer.nl/dump/1242743358.jpghttp://www.insidegamer.nl/xboxlivearcade/bioniccommandorearmed/screenshots/115263http://www.insidegamer.nl/xbox360/bioniccommando/screenshots/124813Na het uitstapje op de Gameboy bleef het angstvallig stil rondom de serie. In 2000 werd er nog een deel op de Gameboy Color uitgegeven, maar ondanks positieve kritieken in de pers, bleef het grote succes uit. Het zou uiteindelijk nog tot eind 2007 duren voordat een nieuwe Bionic Commando-game werd aangekondigd voor de Xbox 360 en de Playstation 3. Met de vorig jaar verschenen remake Bionic Commando: Rearmed en de aankomende release van Bionic Commando, kunnen fans en nieuwkomers zich weer opmaken voor flink wat slingeractie!

Bionic Commando
Het verhaal

Omdat de verhalen van de verschillende delen in kleine details verschillen, heb ik de creatieve vrijheid genomen om er één overzichtelijk geheel van te maken. Op bepaalde punten zal deze beschrijving daarom niet overeenkomen met alle delen uit de serie.

Aan het einde van de twintigste eeuw vallen de Imperials, onder leiding van Generalissimo Killt, verschillende steden van de Federal States of America (FSA) binnen. Het fascistische leger komt al snel in het bezit van een aantal documenten die het Albatross-project beschrijven, een wapenplatform van een reeds uitgestorven militair regime, waarna de Imperials besluiten het project uit te voeren.
http://media.insidegamer.nl/dump/1242745493.jpghttp://media.insidegamer.nl/dump/1242745516.jpgDe FSA laat natuurlijk niet over zich heen lopen, maar om een all-out war te voorkomen besluiten ze om de beste soldaat uit de TASC-divisie achter de linies te sturen om de basis van de Imperials te infiltreren. Deze soldaat is Joseph Gibson, die door zijn succesvolle militaire carrière al snel de bijnaam Super Joe verwierf. Gibson wordt echter gevangen genomen door de Imperials en de FSA besluit hun laatste troef te spelen. Ze sturen Nathan ‘Rad’ Spencer, de experimentele Bionic Commando, op pad om Super Joe te bevrijden en de Imperials een halt toe te roepen.

Chain of Command
Op de officiële website van Bionic Commando is een strip te lezen waarin we kunnen zien welke gebeurtenis er voor gezorgd heeft dat Nathan Spencer in de cel is beland.

De strip bevat de nodige actiescenes, biedt wat achtergrondinformatie over een aantal personages en kost met zijn 32 pagina’s niet zo heel veel tijd om te lezen. Een aanradertje dus voor degenen die helemaal up-to-date willen zijn met het verhaal voordat ze beginnen aan de next gen-versie van Bionic Commando! De comic vind je hier. http://media.insidegamer.nl/dump/1242747370.jpgTijdens zijn missie komt Nathan tot de ontdekking dat het Albatross-project in leven is geroepen om een groot fascistisch leider uit de twintigste eeuw weer tot leven te wekken. Gelukkig weet Nathan met behulp van zijn bionische arm Super Joe te bevrijden en samen komen ze uiteindelijk tot de grote confrontatie met Generalissimo Killt. Net als Killt de twee soldaten vertelt dat het Albatross-project stop is gezet, wordt hij vernietigd door niemand minder dan Adolf Hitler, die zojuist tot leven is gewekt. In een laatste confrontatie weet Nathan de dictator te vernietigen door een welgemikte raket in zijn gezicht te schieten. Super Joe en Nathan ontsnappen en worden door de FSA binnengehaald als ware oorlogshelden.

Tien jaren zijn verstreken. De organisatie TASC, die Nathan Spencer van zijn bionic arm voorzag, heeft de vraag naar haar bionics programma enorm zien stijgen. Onder leiding van Joseph Gibson groeit TASC uit tot de belangrijkste militaire eenheid van de FSA en steeds meer soldaten worden uitgerust met bionische lichaamsdelen. Nathan wordt aangesteld als trainer van de nieuwe bionic commando’s maar wordt ook zelf nog steeds ingezet bij een gevaarlijke missies. Eén van deze missies loopt drastisch uit de hand wanneer Nathans geweten in conflict komt met de orders die hem opgelegd worden door Joe (zie kader). Doordat Nathan de orders niet opvolgt komen een aantal TASC-soldaten te overlijden. Nathan wordt door het hooggerechtshof van landverraad beschuldigd en krijgt de doodsstraf.

Terwijl Nathan zijn straf in de dodencel uitzit, reageert het volk met schok op de gebeurtenis. De bevolking van de FSA begint met argusogen te kijken naar de bionische technologie. Pro- en anti-bionics bewegingen beginnen zich te vormen, totdat president Allen de Bionics Prohibtion Act doorvoert. In wat later de Bionic Purge wordt genoemd, worden alle soldaten gedwongen hun bionische onderdelen af te staan. Een aantal van deze soldaten slaan echter op de vlucht omdat ze weigeren afstand te doen van hun lichaamsdelen.

http://media.insidegamer.nl/dump/1242746943.jpg

Na verloop van tijd verdwenen de rellen en keerde de rust terug onder de bevolking van de FSA. Pro-bionics aanhangers gingen undercover en het land kende vrede. Totdat de mysterieuze organisatie BioReign op de dag van Nathans executie een bom laat ontploffen in Ascension City…

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Jaarcijfers Konami tonen omzetstijging en winstdaling

Fabulous FIVE: Jill Valentine