Polarium is een van de launchgames van de NintendoDS. Bovendien is het een van de weinige (nintendo) games die eerst in Europa zijn uitgegeven en daarna pas in Amerika. Nintendo heeft destijds beloofd dat deze game de opvolger wordt van Tetris…
Het concept van Polarium is vrij simpel. Je doel is het om alle blokjes van het beeldscherm te krijgen. Net zoals bij Tetris dus. Het verschil ligt echter in de manier. Bij Polarium heb je twee verschillend gekleurde blokjes: wit en zwart. Deze kan je met behulp van de stylus ‘omdraaien’. Dit doe je door een lijn over de blokjes te tekenen die je wilt omdraaien. Door het creëren van een horizontale lijn met dezelfde kleur, kun je de lijnen laten verdwijnen. Het klinkt ingewikkelder dan het is, maar zodra je het speelt heb je het zo onder de knie. Bovendien bevat Polarium een tutorial mode waar je het spel leert spelen.
Door het spelprincipe zal ook snel opvallen dat de technische kant van polarium iets minder aandacht gekregen heeft. Veel verder dan het zwart-wit gebeuren komt het niet. Er zijn hier en daar wel wat leuke (kleine) animaties, maar daarmee houdt het ook op. Ook het geluid lijkt wat ‘binair’ te zijn. Wat simpele bliepjes worden gebruikt om de elementen van het spel weer te geven. Bovendien wordt muziek vrij snel irritant en komt het niet in de buurt van de beroemde tetris soundtracks van vroeger. Het spel is dus net zoals de meeste puzzel games vrij gefocused op de gameplay.
Polarium is opgedeeld in twee modes. Een mode is een soort Tetris-like mode, waar je zo snel mogelijk blokken moet laten verdwijnen van het scherm. De blokken vallen van het bovenste scherm naar beneden op het onderste scherm waar je door het slimme tekenen van lijnen deze snel kan verwijderen. Als je niet snel genoeg bent om de blokken te verwijderen, en deze een bepaald punt bereiken ben je af. De challenge mode is vrij pittig voor beginners, en je zal behoorlijk wat tijd hierin moeten steken om snel genoeg te worden. Gelukkig is een er een practice option beschikbaar.
De challenge mode bevat een highscore waar je in plaats van je naam een klein logo kan achterlaten. Bovendien krijg je een cijfer (E t/m A) welke is gebaseerd op je score.
De tweede mode is de Puzzle mode. Deze mode is voor de denkers onder ons. De puzzle mode bevat 100 puzzels welke je dient op te losen. Alle puzzels moeten met maar een lijn opgelost worden. Helaas zijn naar mijn inzien de puzzels voor een groot deel simpel. Ongeveer 20 van de 100 puzzels zullen je echter goed aan het denken zetten. En als je dan nog meer wil is er een goede oplossing. Er is namelijk een editor in Polarium waarmee je nieuwe levels kan creeren. Deze kan je dan middels wireless link versturen naar je vrienden. Maar dat is nog niet alles. Als je een level gemaakt hebt krijg je hiervoor een password. Deze kan je dan via bijv. internet aanbieden aan anderen. Zo zijn er al talloze puzzels te vinden op internet.
Polarium biedt ook een vrij leuke multiplayer. Hier gaat het erom wie het eerst zijn scherm vrij heeft van alle blokjes. De blokjes die jij van je beeldscherm verwijdert, verschijnen bij je tegenstander en vica versa. Door het gebruik van powerups kan je je tegenstander nog meer lastig vallen. Helaas gaat de multiplayer snel vervellen als je hem te lang achter elkaar speelt. Als je niemand kent die Polarium heeft is er een goede oplossing; Je kan een demo van het spel versturen naar een vriend(in). Deze kan dan tien puzzels (welke gek genoeg niet terug te vinden zijn op jou versie), een tutorial en de multiplayer spelen.