in

The Beatles in Blokker


Vandaag is het zover, The Beatles: Rock Band ligt in de winkel. De recensie is in principe klaar, maar plaatsen we pas morgen. Vandaag gaan we terug in de tijd. Naar het jaar 1964, waar The Beatles voor de eerste en enige keer een concert in Nederland gaven.

En dat is op zich gek te noemen. We hebben hier te maken met de grootste band die de wereld ooit heeft voortgebracht en slechts eenmaal traden ze hier op. Ze deden dat ook nog eens in een andere samenstelling. Het bezoek aan Nederland was onderdeel van een wereldtournee. Vlak daarvoor raakte drummer Ringo Starr overspannen en zijn plaats werd tijdelijk overgenomen door Jimmie Nicol, een vriend die ook goed kon drummen.

Het polygoon-journaal over het bezoek van The Beatles

Maar waarom dan maar één keer? Een echt antwoord heb ik daar niet op gevonden, maar na het zien van bovenstaande beelden kun je je wel iets indenken. The Beatles waren in die tijd belachelijk populair en overal waar zij kwamen brak de chaos uit. Het begon bijvoorbeeld al bij aankomst op Schiphol, waar duizenden gillende fans hen stonden op te wachten en dit beeld domineerde Nederland in de 48 uren die daarop volgden.

Bij een rondvaart door de grachten van Amsterdam sprongen jongeren in het water en aan de kant vielen meisjes flauw bij het aanzien van de helden. De keurige Nederlandse jeugd werd gek en dat was voor de ouderen moeilijk te verteren. Het aloude ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ werd overboord gegooid.

Het hoogtepunt van de tournee was te vinden in Blokker. Dit plaatsje in West-Friesland (onderdeel van Noord-Holland – red.), dat overigens niets te maken heeft de winkelketen, heeft de eer dat zij de enige plaats in Nederland zijn waar The Beatles een concert hebben gegeven. In de Veilinghallen, waar normaal gesproken fruit werd geveild, was een geïmproviseerd podium opgezet en de hal bood de ruimte aan enkele duizenden fans.

Die fans gingen helemaal uit hun dak toen het stel ten tonele verscheen. Zij zongen liedjes uit hun beginperiode. Er werd dus losgegaan op catchy teksten als ‘Can’t Buy Me Love’ en ‘I Want To Hold Your Hand’. Ook hier vielen weer meisjes flauw, werd er flink tegen elkaar aan gebeukt en vooral erg veel geschreeuwd. Hierdoor kun je op de archiefbeelden de muziek van The Beatles nauwelijks horen. Na een uur was het welletjes en ontvluchtten The Beatles de zaal om door te gaan naar de volgende halte in hun wereldtournee.

Gaan we dan terug naar Blokker, dan vind je nog een paar sporen van dit legendarische concert. Omdat het letterlijk vijf minuten fietsen (of skeeleren) vanaf mijn huis is, ben ik langs gegaan om het Beatles-monument te fotograferen, zodat langs fietsende dagjesmensen voor altijd zullen weten dat dit de plaats is, waar The Beatles geschiedenis schreven.

De hal waar zij optraden bestaat overigens ook nog altijd. Fruit wordt hier allang niet meer verhandeld. De hal is nu een soort van winkel, waar je tweedehands meubilair kunt aanschaffen. Concerten worden er vanzelfsprekend ook allang niet meer gehouden op deze locatie. Jij kunt dat echter wel doen, met The Beatles: Rock Band. Haal de game in huis en waan jezelf voor een avond in Blokker. Een avond die de aanwezigen nooit zullen vergeten.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het Nederlands van Professor Layton en de Doos van Pandora

Download Firmware 6.00 nu naar je PSP