in

Uncharted 3: Drake’s Deception (PS3)


De wereld van games kent inmiddels een flinke geschiedenis, beginnende met Pong. Een simplistisch spelletje met een blokje en twee plankjes en dan proberen het blokje voorbij het plankje van je tegenstander te krijgen. Nu zijn games alles behalve simplistisch, in 2009 was er weer een grote ommekeer namelijk Uncharted 2: Among Thieves. De impact die Uncharted 2 achterliet bij vele gamers was onmetelijk. Gamers waren weggeblazen en ontwikkelaar Naughty Dog besefte zich toen de negens en tienen binnenstroomden dat de verwachtingen voor het vervolg hooggespannen zijn. Uncharted 3 is nu inmiddels uitgekomen en laat ik maar met de deur in huis vallen, de game laat niet zo’n impact achter als deeltje twee, maar dat betekent niet dat Uncharted 3 daarom een mindere game is.

In Uncharted 3 gaat Nathan Drake een groot avontuur tegemoet, dit keer treedt hij in de voetsporen van niet alleen voorvader Sir Francis Drake. Ook T.E. Lawrence wekt Nathan’s aandacht. En samen met Sully gaat hij op zoek naar misschien wel het grootste geheim van Francis Drake. Francis Drake zou door Koningin Elizabeth gestuurd zijn om The Atlantis of the Sands te vinden in de Rhub al Khali woestijn. De relatie tussen Nathan en Sully wordt meer dan ooit uitgelicht en als oude aartsrivaal Katherine Marlowe ook haar neus in hun zaken gaat steken dan zijn de rapen gaar en begint Uncharted 3 Drake’s Deception pas echt.

De gameplay in Uncharted 2 stond al als een huis en in Uncharted 3 wordt dit huis alleen nog maar steviger. De shootouts voelen nog net even wat lekkerder en er zijn nieuwe trucjes zoals granaten teruggooien. Dit kan erg goed van pas komen als je in een netelige situatie terechtkomt. Het vechtsysteem speelt nu ook in op de omgeving, als je een vijand tegen een bar duwt pakt Nathan een bierflesje en slaat die kapot tegen het hoofd van de vijand. Ook zal Nathan regelmatig ringen van granaten lostrekken terwijl die nog vastzitten aan de riem van de vijand, en ook zijn er nu aanvallen waarmee je na afloop het wapen afpakt. Dit zijn leuke dingen en ze delen mee aan de ervaring die Uncharted 3 is.

De personages zijn tot in de kleinste details vormgegeven, van de rimpeltjes van Sully tot het zand dat aan Nathan’s haar blijft zitten. Nathan zal in dit deel ook de woestijn moeten doorstaan en dat gaat hem niet makkelijk af. Naughty Dog zet dat zo goed neer dat je vrij snel medeleven krijgt met Nathan. Uncharted 3 probeert je nog meer te hechten aan Nathan en zijn vrienden en dat lukt aardig. Uncharted 3 draagt een emotionele lading met zich mee puur omdat je van die personages gaat houden. Grafisch is Uncharted 3 een van de mooiste games die ik ooit gespeeld heb en ik durf zelfs te zeggen dat dit de mooiste consolegame ooit gemaakt is.

Uncharted 2 kende al een aantal cinematische ervaringen, Uncharted 3 heeft dat nog veel meer en zal je vaak op het puntje van je stoel doen belanden. De scènes die ik in Uncharted 3 heb meegemaakt zijn iets wat ik nog nooit op zo’n manier heb meegemaakt. Zeker veel beter dan deel twee. Bijvoorbeeld het cruiseschip, het moment dat je in de vrachtruimte komt van het schip loopt het volledig uit de hand. Er komt een gat in het schip terecht en het schip begint vol te lopen met water met als resultaat dat het schip kapseist en dat het hele level compleet verandert. En dan begint een race tegen de klok om het cruiseschip te ontsnappen vluchtend voor al het water dat om je heen slaat.

Een hele grote verbetering tegenover deel twee is het licht en camerawerk, de zon die brandt in de woestijn en de schaduwen zijn erg goed en wisten mij met een open mond voor de tv te krijgen. Tot nu toe is het een en al lof voor Uncharted 3, maar geen game is perfect, zo zijn de vijanden wel een beetje eentonig. Een probleem waarmee de Uncharted serie al een tijdje mee kampt. Dus als dat het enige is waarmee deze game te maken heeft qua minpunten valt dat te overzien. De AI van de vijanden is erg goed ze proberen je uit je dekking te krijgen door granaten te gooien en door je te flanken.

De Uncharted reeks staat altijd garant voor een fantastische singleplayer ervaring, maar dat is sinds 2009 niet het enige wat deze games te bieden hebben. De multiplayer is in Uncharted 3 een heel stuk verbeterd en kreeg een hele lading aan nieuwe mogelijkheden. Zoals de mogelijkheid om je eigen personage te maken en je eigen embleem dat als je de beste speler bent overal op de muren in de map te is. Ook zijn er nu Medal Kickbacks, deze kun je gebruiken voor extra’s. Je kunt de Kickbacks zien als de Killstreaks van Uncharted 3. Ook zijn er schatten te verzamelen en krijg je aan het begin van elke match een buddy toegewezen waarmee je verscheidene dingen deelt. Als je een vijand samen vermoordt dan kun je elkaar high fiven en dan krijg je een medaille. Als je dood bent gegaan kun je ook spawnen bij je buddy.

De coöperatieve modus is ook een stuk verbeterd en heeft zelfs in mindere maten de cinematische scenes van de singleplayer. Met scènes die volledig door middel van motion capture technieken zijn vastgelegd is dat een hele verbetering. Hierdoor is Uncharted 3 een totaalpakket geworden, en wie weet kan dit wel eens de grootste multiplayer game worden op de Playstation 3. In ieder geval van first party ontwikkelaars, ik kijk in ieder geval ontzettend uit naar de vele matches die ik zal gaan spelen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review