in

Mario Party 9 (Wii)


Lachen, gieren en brullen is het eerste wat in mij opkomt als ik denk aan Mario Party. De hoeveelheid lol in de franchise is zo groot, dat zelfs mensen van jong en oud het maar al te graag spelen. Mario en zijn vrienden houden zeker van feesten, want dit is alweer het negende deel in de serie. De game is echter gemaakt door een andere ontwikkelaar. Niet Hudson, maar Nd Cube heeft dit spel gemaakt. Deze ommezwaai heeft wel degelijk voor- en nadelen en je zult ze ook meteen merken. Laten we wat dieper hierop ingaan.

Zodra je het spel opstart en begint te spelen, merk je meteen dat het spel simpeler is geworden. Je voelt direct wat de ontwikkelaar wilde: een simplistische Mario Party game die je snel kunt spelen met je familie. Bij deeltje acht van deze serie was het hoofdmenu namelijk een stuk drukker gemaakt. Hierbij voelde het nogal slordig en ingewikkeld aan en duurde het wat langer om eindelijk eens een keer te beginnen. Bij Mario Party 9 is dit totaal niet het geval, waardoor je toch meer zin krijgt om het spel te spelen omdat het opstarten simpelweg minder lang duurt. Bovendien zit geen vervelende commentator aan je hoofd te zeiken, wat bij het vorige deel heel erg irritant was.

Het spel is opgedeeld in een aantal modi, namelijk een Singleplayer modus, waar je in je eentje probeert de enige echte Bowser te verslaan die alle Mini Stars gestolen heeft van de wereld. Die Mini Stars wil je natuurlijk terug hebben. Deze Mini Stars spelen ook een grote rol in de gameplay, maar daar kom ik zo op terug. Verder heeft het spel uiteraard de onmisbare Multiplayer modus, waarin je dus met maximaal vier man kunt lachen. De Minigame modus is ook weer terug. Hierin speel je alleen maar de Minigames. Je kunt hierbij een van de zeven Minigame spelmodi kiezen. Deze spelmodi zijn razend leuk om te spelen. Bijvoorbeeld de modus “Step it up” is erg leuk. Hierbij moet je een trap beklimmen en wie de top bereikt wint. Je mag steeds een paar treden omhoog als je een minigame wint. In een andere modus genaamd “Boss Rush” speel je enkel tegen eindbazen, die ook nieuw in de game zijn. Voor de rest heeft het spel ook een Theater modus waar je al je verzamelde voorwerpen kunt zien en ook aanpassingen aan kunt brengen op bijvoorbeeld voertuigen.

Qua Gameplay is Mario Party enorm veranderd. Net zoals in de vorige delen speel je weer op een bord, maar dit keer beweeg je, net zoals in Mario Party Advance, in een voertuig. Dit voertuig verschilt per bordspel. De ene keer rijd je samen in een auto, terwijl je de andere keer samen met een bootje rondvaart of zelfs met een vliegend tapijt rondvliegt. In deze voertuigen zitten alle spelers die meedoen. Je bent dus niet meer overal op het bord. Het bord heeft ook maar een weg die iedereen volgt. Op het voertuig is iedereen steeds de captain, wat betekent dat het jouw beurt is om de dobbelsteen te stoten. Dit gaat om de beurt. De dobbelsteen is ook veranderd. Je maximale gooi is namelijk niet tien meer, maar zes. Je kunt echter wel andere dobbelstenen vinden op het bord die tot tien kunnen gooien, of andere steentjes die je bijvoorbeeld vier-vijf-zes laat gooien, of zelfs nul-een. Dit geeft Mario Party 9 een beetje meer strategie.

Ook nieuw in Mario Party 9 zijn de Mini Stars waar ik het al eerder over had. De Mini Stars vervangen de munten en sterren uit de vorige delen. Deze sterren moet je verzamelen, want ze zorgen er namelijk voor dat je wint. Degene die de meeste sterren heeft verzameld, heeft gewonnen. Deze sterren vind je overal op het bord, maar wees gewaarschuwd, je vindt ook de zogeheten Mini Ztars. Deze slechte Bowser sterren zorgen ervoor dat je geen sterren erbij krijgt, maar verliest. Het minigame systeem is ook veranderd. Deze komen namelijk willekeurig tevoorschijn en niet meer wanneer iedereen aan de beurt is geweest. Over de minigames gesproken, er zijn 80 nieuwe minigames en ook nieuwe minigames zoals boss battles. Elk bord heeft twee boss battles, waarmee je een van Bowser’s slaafjes kunt verslaan. Dit is echt heel erg leuk om te doen en elke Boss Battle voelt anders aan dan de andere. Tot slot zijn er ook meer personages. Behalve de standaard Mario groep, hebben Kamek, Koopa, Birdo en Shy Guy het feestje bezocht. Dit zorgt voor een grotere variatie aan personages. Het jammere is wel dat sommige veteranen, zoals Dry Bones en een speelbare versie van Boo of King Boo, niet terug zijn gekomen. Het is maar wat je wilt hé.

Naast het feit dat sommige personages niet in dit vervolg van Mario Party zitten, zijn er ook een aantal andere opofferingen. Zo zijn de zogeheten 2 vs 2 en 1 vs 3 minigames uit het spel. Deze waren in de vorige delen leuk om te spelen, maar nu dus nergens te bekennen. Elke minigame is 4 tegen 4 of 1 tegen 1. Ook de vrijheid om te kiezen waar je wilt lopen, is er dus niet meer aangezien iedereen in hetzelfde voertuig zit. Ook het sterren systeem is eruit gehaald, wat voor sommigen nogal wennen is. Deze opofferingen brengen de nodige innovatie in de serie, maar ik denk dat niet iedereen deze zullen waarderen, vooral degenen die al sinds Mario Party 1 spelen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review