in

Unit 13 (Vita)


Ik heb inmiddels de PlayStation Vita alweer een kleine 2 maanden in huis liggen. Tot nu toe gebruik ik dit kleine wonderapparaatje nog elke dag met veel plezier. Wat ik echter nog mis in mijn collectie is zowel een grootse RPG als ook een zeer vermakelijke en verslavende shooter. Met Unit 13 hoopt Zipper Interactive mij op dit laatste gedeelte te bekoren en de Vita te voorzien van een volwaardige tactic shooter uit huize SOCOM. Is dit een waardige titel voor Sony’s nieuwste telg? Of is 13 in dit geval toch echt een ongeluksgetal?

Eenheid nummertje 13

Unit 13 is een action stealth game die je eigenlijk goed kunt vergelijken met andere games van Zipper Interactive, zoals voornamelijk de SOCOM-franchise. Het is een shooter die je vanuit het schouderperspectief bestuurt. Missies kun je zowel actievol, als ook met stealth in het achterhoofd spelen. Daarbij kun je dekking zoeken, grote vuurwapens verwisselen met geniepige en stille moordwapens en kun je ook tools als mijnen, flitsgranaten en fragmentatiegranaten gebruiken tegen de meest gevreesde vijanden. Denk echter niet dat je met dertien verschillende vechtersbazen aan de slag kunt. In totaal kun je kiezen uit 6 variërende en bovenal stereotype videogame soldaten, elk gestijld naar hun eigen klasse. Zo is Alabama de sluipschutter met de zonnebril, en is Animal de bebaarde vechtersbaas van het team. Elke unit heeft zijn eigen unieke vaardigheden met wapens, maar dit kun je ook aanpassen.

Zo kun je jouw wapen customizen op twee slots, denk daarbij aan bijvoorbeeld een silencer en een ACOG scope, of juist een muzzler met een red dot sight. De customization opties zijn niet tergend diep, maar zijn wel diepgaand genoeg dat ze een missie een compleet andere wending kunnen laten nemen. Een goede zet van Zipper dus. Een minder goede, maar voorspellende zet van Zipper is echter het oppervlakkige verhaal. Personages worden amper uitgekiend, een echte emotionele waarde kun je niet aan het verhaal hechten en ook hangt de campaign niet echt als een samenhangend geheel samen. Dit komt omdat Zipper Unit 13 in gedachte had als een diepgaande shooter die in korte stukjes gespeeld kon worden, vandaar dus het missiesysteem en onsamenhangend verhaal. Enigszins begrijpelijk, maar de campaign had qua verhaal toch wel echt minder oppervlakkig kunnen worden gemaakt.

In Unit 13 krijg je gelijk vanuit het menu verschillende opties voor je kiezen. Allereerst zijn er 36 campagne missies die aardig wat variatie brengen. In totaal zijn er 5 soorten missies. Direct Action is de standaard missie, waarbij je regelmatig checkpoints passeert en naar eigen hartenlust het level kunt behalen. Dan is er nog Deadline, waarbij je binnen de aangegeven tijd objectives moet behalen en checkpoints moet zien te bereiken voordat de klok nul slaat. Dan heb je nog Covert, dit zijn missies voor echte sluipfanaten, je kunt deze missies namelijk alleen behalen als je het stil en snel uitvoert zonder de vijanden daarbij alert te maken van jouw aanwezigheid. Verder is er nog Elite, die het uiterste van je vergt. Ga je in dit soort missies dood, dan mag je van voor af aan beginnen en alles opnieuw proberen. Dan heb je nog Specialist, die te vergelijken met Elite is maar dan bepaalde vaardigheden zoals sluipvermogen van je vergen. De meeste laatste missies bestaan stuk voor stuk uit Specialist-missies. Het raster van missies is ook goed bedacht. Als je een missie uitspeelt worden de aanliggende vakjes met nieuwe missies vrijgespeeld. Je bent toch echt wel minimaal tien uurtjes bezig alvorens je met een tevreden gevoel de laatste, 36e missie weet af te ronden met klampende handen.

Co-op? Sign me up!

Nu heb je al 36 missies tot je beschikking, maar het feit dat je elke missie nog via online co-op kunt spelen, maakt het feest al helemaal compleet. Ik heb het maar eens geprobeerd met waarde collega Lars. Zonder al te hoge verwachtingen kwamen wij beiden voor een grote verrassing te staan. De kraakheldere speakers van mijn Vita deden de stem van Lars luid en duidelijk naar voren komen. Het was alsof je een prima headset op je hoofd had, maar dan zonder bedrading en al. Niet alleen was de voice-communication van bijzonder hoge kwaliteit, ook kende de game tijdens de co-opsessie amper vertragingen of lag. Een echt goede prestatie van Zipper Interactive. De ontwikkelaar heeft Unit 13 echt gevormd als een ware handheld game. Kort en krachtig, met veel herspeelwaarde en een reden om telkens terug te komen.

De eerste échte handheld shooter?

Eigenlijk is Unit 13 tussen neus en lippen door een baanbrekende titel, in die zin dat het eigenlijk de eerste handheld shooter is die twee pookjes gebruikt. Weliswaar is het genre ook al verschenen op de PlayStation Portable, Nintendo (3)DS en zelfs de GameBoy Advance. Hierbij ontbraken echter telkens een aantal besturingsmogelijkheden, daarmee met name de tweede analoge stick. Zo had de PSP als “oplossing” de D-pad als tweede joystick en was de DS uitgerust met een touchscreen. Al deze pogingen konden zich echter niet meten aan de besturing op de consoles, met twee pookjes, wat wij al zo gewend waren. Hoog tijd dus dat daar verandering in kwam. De PlayStation Vita is echter wel luxueus uitgerust met dit tweede pookje, wat ervoor zorgt dat de game heerlijk wegspeelt. Toegegeven, de kleine pookjes zijn even wennen als je de PlayStation 3 gewend bent, maar na enkele missies ben je al helemaal gewend aan de besturing van de PlayStation Vita. Op dit gebied is Unit 13 dus een baanbrekende titel die gelijk bewijst dat het shootergenre wel degelijk een geschikt genre is voor de handhelds van de toekomst. Unit 13 belooft in elk geval wat goeds.

Genoeg te doen

Zoals gezegd, Unit 13 bevat maar liefst 36 campagne missies die je zowel in je eentje als ook in co-op kunt spelen. Als je dacht dat dit het was, heb je het mis. Niet alleen kent de game near-ondersteuning, maar ook heb je de High Value Targets-modus. Hierin heb je tien extra missies tot je beschikking. Dit zijn missies waarin je een VIP moet vermoorden op de manier waarop jij dat wilt. Deze missies vergen het uiterste van je geduld en stressbestendigheid. De voldoening is echter wel groot, elke missie heeft namelijk een aparte Trophy voor je klaar liggen wanneer je hem gehaald hebt. Ook is er nog de Daily Challenge. Hierin krijgen spelers elke dag de kans om een willekeurig gekozen missie te spelen. Deze missie is op meerdere punten aangepast en moeilijker gemaakt. De resultaten hiervan worden, net als bij de andere missies, op de leaderboards van Unit 13 geplaatst. Als je dus denkt dat deze tactical shooter snel makkelijk wordt en gaat vervelen, heb je het goed mis.

Audiovisueel

Unit 13 is op grafisch gebied een game die ergens tussenin hangt. Het kan niet zozeer vergeleken worden met grafische krachtpatsers als Uncharted: Golden Abyss of WipeOut 2048, maar aan de andere kant is de game absoluut niet lelijk. Alle levels kennen veel variatie in omgevingen en kennen een mooi oog voor detail. Ook lichteffecten en schaduwen zijn erg mooi in de game geplaatst. Daarentegen kennen andere gedeeltes van de game juist weer vrij weinig details en hangt de game op sommige momenten aan tegen PSP graphics. De audio is ook allesbehalve baanbrekend. Terwijl Unit 13 geen irritante of saaie soundtrack heeft, is het juist wel een repetitieve soundtrack die we al in zoveel generieke shooters kunnen terughoren. Het klinkt allemaal erg gelijk en weet sowieso geen kippenvel te veroorzaken.Hierin had Zipper Interactive wellicht wat meer tijd en moeite in kunnen steken, iets wat ze niet hebben gedaan.

Wat overigens wel een groot minpunt is, is de prestatie van de game. Niet alleen weet de game soms wat vertraging op te lopen tijdens het spelen, maar bij mij liep de game ook nog eens regelmatig vast waardoor ik mijn Vita moest voorzien van een soft reset waardoor al mijn voortgang verloren ging. Dit is iets waar Zipper echt nog aan moet werken in een komende patch, want het is op den duur een echte stoorfactor die er voor zorgt dat je telkens maar hoopt dat hij net nu aan het einde van de missie niet vastloopt. Iets wat bij mij al vaker is gebeurt.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review