In deze huidige tijd van shooter “zus” en shooter “zo”, vergeet je welhaast dat het gamen zoveel simpeler, doch veel meer iconisch, begon. Wie was er in zijn of haar jonge jaren nu niet idolaat van Super Mario Bros 3? De altijd goed gemutste loodgieter die zijn vijanden nog ouderwets vertrappelde in plaats van neerschoot. De man die wij en profil sprongen zagen wagen waar Nintendo nu nog U tegen zegt, die voor ons zijn hersenen schudde voor dat ene muntje en die het opnam tegen de meest uiteenlopende engerds. Enfin, voorbeelden te over van bijzondere momenten. Niet voor niets staat deze game nog altijd bovenaan het “beste spellen ooit”-lijstje.
Het verhaal is simpel, maar ontzettend doeltreffend. Princess Peach is ontvoerd door de kwaadaardige Browser. Om haar te bevrijden zal Mario, al dan niet met hulp van broer Luigi, acht werelden moeten doorkruisen. Die werelden zijn weer onderverdeeld in – in totaal 90 – verschillende levels, die via de wereldkaart zijn te bewonderen. Elke wereld heeft afzonderlijke eigenaardigheden. Zo is er een gebied waarin alles behalve Mario groot is, kan Mario in de onderwaterwereld wel heel lang zijn adem inhouden en zijn er zelfs plekken die op het hellevuur lijken te zijn gebaseerd.

De levels zijn bijzonder origineel en kleurrijk vormgegeven. Met allerlei wolkjes met gezichten, flikkerende kaarsjes en natuurlijk de rioolpijpen, is bij deze game voor een heel aparte stijl gekozen. Ook de traditionele Mario-muziek is fantastisch, het deuntje blijft hangen zonder dat het ooit gaat irriteren. De game speel je in twee dimensies. Het is dan ook een platform-game waarbij je Mario langs allerlei obstakels en vijanden bestuurd. De game behoeft geen uitgebreide tutorial, je maakt namelijk gebruik van het D-pad en de A- en B-knoppen en die doen precies wat je ervan verwacht.
Naast gewone levels – met meer triviale vijanden als de Goomba’s, Piranha-planten en de Koopa’s – bezit Super Mario Bros 3 ook forten en luchtschepen. In elke wereld is er minimaal één fort. Dit is meestal een ietwat lastiger level met op het eind een vijand genaamd Boom Boom. Deze kan redelijk pittig zijn. Van de eerder genoemde luchtschepen zijn er maar één per wereld en die volgen uit een kasteel. In ieder kasteel zit een koning die, tot grote vrees van Toad, is veranderd in een dier. Om hem terug in zijn normale gedaante te veranderen, moet je via het anker op zo’n luchtschip klimmen. Vaak is dit een lang en pittig level, waarbij je met enige tijdsdruk allerlei projectielen moet ontwijken. Aan het eind daarvan vind je een kind van Browser. Deze moet je verslaan en daarvoor moet je nogal behendig zijn, want ook hier geldt dat het niet de makkelijkste vijanden zijn.
.jpg)
Vrees niet, er zijn namelijk de nodige power-ups die voorkomen dat je keer op keer dood gaat en het level opnieuw moet uitvoeren. Zo kun je Mario doen veranderen in onder andere de vuurbolletjes schietende Fire Mario, de vliegende Raccoon Mario en maakt ook Tanooki Mario – die naast vliegen ook in een standbeeld kan veranderen – zijn opwachting. Verder zijn er ook nog wat geheime objecten – als de fluit waarmee je naar een andere wereld kunt gaan – te verkrijgen. Deze power-ups vind je in de levels, maar kun je ook met verscheidene minigames bemachtigen en opsparen.
En daarmee was Super Mario Bros 3 meteen de eerste game die minigames introduceerde. Niet alleen vind je onder meer een Memory-variant in het spel, ook kun je zelfs met twee man het direct tegen elkaar gaan opnemen. Als je nog een tweede controller kunt vinden, kan speler twee namelijk Luigi gaan belichamen. Je kunt er dan voor kiezen om beurtelings de gewone levels te gaan doorspelen, maar ook kun je kijken wie van jullie tweeën de meeste muntjes kan verzamelen, of de meeste vijanden kan doden, binnen allerlei verschillende leuke minigames.

Maar ook deze icoon in de game industrie maakt een fout. Zo kun je het spel niet opslaan en moet je iedere keer dat je een nieuwe speelsessie start weer van meet af aan beginnen. Gelukkig zijn er binnen de eerste paar levels al wat van die eerdergenoemde fluiten te vinden, zodat je gauw weer naar de wereld van keuze kunt gaan. Zodoende wordt het enige echte euvel toch weer op slinkse wijze gecorrigeerd, al moet je die fluiten natuurlijk wel weten te vinden. Wat overblijft is dan ook niet voor niets een veel geprezen klassieker, die ook anno 2012 nog steeds meer dan voldoende vermaak biedt!