in

Beste gamesite van Nederland: Gameoverzicht


Al die sites die maar een beetje hun mening geven, altijd maar commentaar op (soms vette) games. Aangezien dit een mening is van de betreffende site, kun je het ze niet kwalijk nemen. Wat je ze wel kwalijk kunt nemen, is de website zelf. Aangezien ik best veel aanwezig ben op verschillende Nederlandse gamesites, durf ik een aardig oordeel te geven. De sites die ik behandel zijn:

InsideGamer, Pu, Gamer en XGN.

We beginnen met het beoordelen van het gameoverzicht.

Pu.nl

De mensen van de Power Unlimited hebben net een nieuwe site, nog geen week! Je zou zeggen dat ze af kunnen kijken van de anderen, die al jaren een ‘nieuwe’ site hebben. Onderstaand een screenshot van http://www.pu.nl/games/

Ze hebben gekozen voor een grid met daarin de boxarts van de games. Dit ziet er wat raar uit, want zoals je ziet zijn niet alle boxarts aanwezig en zijn ze niet allemaal van hetzelfde formaat. Als je met de muis over een boxart heengaat, krijg je het cijfer te zien die ze in de review gegeven hebben. Dit cijfer staat echter ook al onder de titel. Waarom dubbelop?

Het overzicht is gesorteerd op game-naam, een opvallende keuze. Niemand zoekt toch meer iets op over die ouwe NeoGeo spellen? Je kunt de sortering veranderen, maar dit kost weer een klik en laadtijd.

Ik vind de keuze van een grid niet ideaal. De alfabetische sortering heeft erdoor minder nut. Zoek maar eens zo snel mogelijk naar Modern Warfare 3 in deze grid: http://www.pu.nl/games/?title=call+of+duty .

Je kunt trouwens niet filteren op bijvoorbeeld console. Per pagina staan er 28 games.

InsideGamer

Next up is InsideGamer. Ze hebben de nieuwe site inmiddels al een jaar, dus ik heb hier al lang gebruik van kunnen maken. Hieronder een screenshot van http://www.insidegamer.nl/game/

Het valt gelijk op dat het lijkt of InsideGamer gehackt is. Wtf moeten al die rare titels daar? Het schijnen allemaal echt bestaande games te zijn. Ook hier is de sortering op alfabet, vandaar al die namen die met een punt beginnen. De zoekfunctie is trouwens een drama, hier kom ik in een verder item op terug, omdat ik hier wat meer aandacht aan wil besteden. Maar typ voor de gein maar eens Halo in. Tot mijn verbazing staan de games die ik zoek nog net op de eerste pagina, die overigens 32 items bevat. Dit aantal items kun je veranderen via het tandje. Maar dit kan alleen maar omlaag. Waarom zou je maar 4 resultaten op een pagina willen hebben? Ik zou echt geen enkele reden kunnen verzinnen. Wel kun je de weergave van een lijst veranderen naar een grid. Hiervoor hoeft de pagina niet te herladen, wat goed is, maar de keuze wordt niet onthouden. Je moet het dus elke keer weer aanklikken. Als iemand dit serieus doet wil ik het graag in de reacties horen.

Verder kun je de resultaten filteren op platform en releasedatum, je kunt namelijk een periode kiezen. Dat het kan is goed, maar erg gebruiksvriendelijk is het niet gemaakt.

Als laatste kun je de sortering veranderen. In de dropdown staat een keuze tussen Platform, Releasedatum en Naam. Het probleem is echter dat alleen de naam wordt weergeven in de lijst (of grid). En wat doet sorteren op platform? Dat weet je niet, omdat die eigenschap van de game niet in de lijst wordt weergeven. Nog een nutteloze feature dus.

Het plaatje voor de naam is vaak leeg, en als het ingevuld is, is het vaak erg onduidelijk. Van welke game is dit plaatje?

Een boxart is vele malen duidelijker.

XGN

XGN heeft geen overzicht met alle games, maar je moet kiezen voor een platform. Ik heb geheel willekeurig gekozen voor het Xbox 360 overzicht: http://www.xgn.nl/360/games/

Veel informatie, maar toch compact. De standaard sortering is op releasedatum. De kans ik groot dat de game waar je meer info over wilt weten, op de eerste pagina staat. Je kunt echter op bijna alles sorteren, erg handig voor als je bijvoorbeeld wilt weten welke game de hoogste score ooit heeft gehad. De toevoeging van de platforms is ook handig, maar waarom is er dan niet gewoon een overzicht met alle games? Rechts van de lijst (niet op de screenshot) kun je filteren op releasedatum, platform en genre. Je kunt maar 1 optie van elk selecteren. Dus niet bijvoorbeeld alle Xbox 360 én pc games.

Het feit dat je ook per letter kunt filteren is grappig, maar wordt denk ik niet bijzonder veel gebruikt. De rij letters stoort niet en ziet er eigenlijk wel mooi uit.

Er is geen boxart te zien in de lijst, maarja deze is toch vaak niet ingevuld zoals bij de concurrentie. Dit vind ik dus ook niet erg. Al met al is de lijst wel overzichtelijk.

Gamer

Als je naar http://www.gamer.nl/games gaat, zie je het volgende:

Links het controlepaneel en rechts de resultaten. Standaard op populairiteit gesorteerd. Wat populariteit precies inhoudt is niet duidelijk, maar waarschijnlijk zijn dit de games die de afgelopen periode het meest bekeken zijn. Erg slim en nuttig. Zoals je ziet zijn de drie bovenste games de games waar iedereen het over heeft op het moment.

Veel mogelijkheden om te filteren en te sorteren. Het enige puntje van kritiek is eigenlijk de grote ‘Koop deze game’-knop.

Resultaat

XGN heeft een erg goed overzicht, maar degene die nog net iets beter is, is in mijn ogen die van Gamer.nl. Qua standaard sortering steken ze er met kop en schouders bovenuit. D keuze van een grid van PU is slecht, het zoekt niet lekker. Die van InsideGamer heeft te weinig informatie.

Hopelijk binnenkort een volgend artikel in deze reeks. Ik pin geen datums (doet IG ook niet vaak meer) wanneer de volgende komt. Deze komt als ik zin heb.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review