in

PS3 vs Xbox 360: een eerlijke vergelijking


Net zoals iedereen, heb ook ik mn favoriete console. Veel mensen nemen dit echter nog een stapje verder (fanboys) en kraken andere consoles helemaal af. Ikzelf kijk liever naar feiten, en vergelijk consoles graag. Misschien dat ik daarom ook vaker wil schrijven over consoles, en dan het liefst om ze te vergelijken. Welke is nou eigenlijk beter? Persoonlijk denk ik dat dit gewoon een kwestie van smaak is. Maar als we feiten naast elkaar leggen, dan zal er vast een console bovenuit steken. Ik bekijk alleen de aspecten van een console die belangrijk zijn voor iedere gamer. Hierdoor heb ik besloten deze zogenaamde “console wars” te doen aan de hand van de volgende categorieen: Graphics, controllers, interface, online services, backward compatability en ondersteunende titels.

Waarschuwing vooraf: Deze vergelijking is geschreven naar persoonlijke mening. In de reacties kun je je eigen mening schrijven en kan deze gediscussieerd worden. Na dit gezegd te hebben, Let the console war begin!

Ronde 1: Graphics:

Xbox 360:

Graphics op de xbox 360 zien er prachtig uit. Of je er nou een port op speelt die op beide consoles te spelen is, of een xbox exclusive; beiden bieden prachtige graphics op de xbox 360. Ik speel dan ook met alle plezier een van de vele games die op deze console verschenen zijn. Lekker ronddwalen in GTA IV, mensen overhoop schieten in Gears of War, Rondklimmen in Assasins creed, of misschien toch een rondje over het circuit in forza? De graphics zijn aantrekkelijk, helder en het geheel oogt geweldig. Moet ik deze ronde dan nu al aan de xbox geven? Geen idee, we hebben nog een console om mee te vergelijken!

PS3:

De graphics op de PS3 zijn overduidelijk een mixed bag. De PS3 ports zijn qua graphics minder aantrekkelijk, en spellen als assasins creed of GTA IV zien er duidelijk minder goed uit. Toch zijn de graphics redelijk, en de bovenstaande spellen spelen heerlijk weg. Toch heb ik er sneller genoeg van en sta op het punt mn playstation uit te zetten. Dan valt mijn oog op een game die exclusive op de playstation 3 verschenen is. Zonder aarzelen pak ik het spel uit mn kast en steek de disc in de PS3. Nadat ik het hoofdmenu voorbij ben, wordt ik weggeblazen door de graphics van Uncharted 2: Among thieves. Het spel ziet er prachtig en realistisch uit, en doet me toch denken: waarom kan dit niet zo zijn met de PS3 ports? Na wat gegoogle kom ik uit op een technisch verhaal wat ik zal besparen, maar het komt er op neer dat Uncharted 2 een van de weinige spellen is die de capaciteit van de PS3 volledig benut.

Oordeel:

Een ding is duidelijk: De PS3 heeft veel meer in huis dan de Xbox 360. De games kunnen er zoveel mooier uitzien, en Uncharted 2 heeft dat bewezen. Toch zien de PS3 ports van veel multiconsole games er veel beter uit op de Xbox. Het is moeilijk, maar aangezien er meer games multiconsole zijn, geef ik deze ronde toch aan de Xbox 360. Het feit dat de ports op deze console er veel beter uitzien, gaf voor mij de doorslag in deze ronde.

Xbox 360: 1

PS3: 0

Ronde 2: Controllers

Xbox 360:

In de vorige ronde viel me al op dat de xbox 360 controller fijn in de hand ligt. De dikkere gedeeltes waar je hand omheen ligt, zijn voor mij perfect op maat en alle buttons zijn makkelijk toegankelijk, dus je hoeft je handen niet in rare bochten te wringen om erbij te kunnen. Hetzelfde geldt voor de buttons en triggers aan de bovenkant, dezen zijn prima toegankelijk en doordat de triggers naar boven krommen, glipt je vinger er niet makkelijk vanaf. Aan de achterkant heb je genoeg ruimte om je vingers te laten rusten, maar het wordt wel wat bemoeilijkt doordat de battery pack / accuholder wat in de weg zit. Het is opzich wel lekker dat je op deze manier makkelijk je accu kan vervangen, maar dit is voor mij toch een minpunt, aangezien je je vingers minder kan bewegen. Ook het zogenaamde “directional pad” is voor mij een nadeel; het is voor mij nogal moeilijk om een richting op te gaan en dat heeft met een ding te maken; doordat het D-pad los bovenop de controller zit, kan je met je vinger alle kanten op duwen, waardoor je al snel in plaats van naar links bijvoorbeeld op linksboven drukt. Behalve deze 2 minpunten ligt de controller naar mijn gevoel goed in de hand, de knoppen en analoge sticks voelen solide aan.

PS3:

Het kan zijn omdat ik altijd al een playstation en controllers heb gehad, maar de PS3 controller voelt ontzettend prettig in mijn handen. Alle knoppen zijn makkelijk toegankelijk, met uitzondering van de PS knop, waarvoor je toch iets meer inspanning moet doen. De knoppen en triggers bovenop zijn, net zoals de xbox controllers, makkelijk toegankelijk, maar doordat de triggers naar beneden gebogen zijn, zou je hier makkelijker vanaf kunnen glijden met je vinger. Toch valt dit mee na wat gewenning, en op die manier gamed de ps3 controller heerlijk. Achterop de controller heb je alle ruimte om je vingers te laten rusten, en dat komt doordat de PS3 controller een ingebouwde accu heeft. Nadeel hiervan is dat deze moeilijk te vervangen is, maar in een orginele PS3 controller gaan deze accu’s ontzettend lang mee. Sony heeft duidelijk geleerd van de voorgaande controllers, die van de ps2 en ps1, en deze “geperfectioneerd”.

Ook de D-pad is in mijn ogen vele malen beter dan die van de Xbox. Doordat deze meer op een viertal knoppen lijkt, is het moeilijker om per ongeluk een verkeerde kant op te gaan. De d-pad van de PS3 is daardoor in mijn ogen veel beter als die van de Xbox. Zoals ze ook in het voetballen zeggen, never change a winning team. En dat is precies wat er gebeurd is met de PS3 controller.

Oordeel:

Zowel de controller van de Xbox als die van de PS3 voelen degelijk en sterk aan. Beide controllers kunnen tegen een stootje en het zal voornamelijk gaan om de layout en vormgeving van de controller. In mijn ogen wint de PS3 hierin: de D-pad wordt veel gebruikt voor text input en doordat de accu ingebouwd is, heb je veel ruimte om je vingers te bewegen. Beide controllers zijn uitstekend om mee te gamen, maar doordat de PS3 controller bovenstaande features beiden goed voor elkaar heeft, en doordat hij met een universele Mini USB port werkt, is in mijn ogen toch de PS3 controller de winnaar. Punt gaat in deze ronde naar de PS3.

Xbox 360: 1

PS3: 1

Interface:

Xbox 360:

Vooral in de vroegere tijd was de xbox 360 interface iets waar je aan moest wennen. Met de nieuwe interface is het echter duidelijk. Je hebt verschillende “tabs”, waar je de meeste dingen makkelijk onder kan vinden. Toch zijn er een aantal dingen verborgen, en een daarvan die ik het meest mis, is de muziekspeler. Hiervoor moet je speciaal op de xbox knop drukken, en dan naar het tabje media om de muziek te selecteren. Kan dit makkelijker, of zie ik iets over het hoofd? Games en de marketplace zijn daarnaast ook makkelijk te vinden. Je kunt zo een spelletje opstarten, of een game of demo downloaden. Wat het voor mij echter verpest, is het feit dat er altijd reclame te vinden is, op welke tab je ook staat. Daarnaast is er voor zover ik weet, geen optie om je interface naar eigen smaak aan te passen. Opzich is de interface modern en mooi, maar het is wel leuk om bijvoorbeeld een eigen achtergrondje toe te passen. Alles bij elkaar is het een solide interface, die goed te bedienen is. Echter heeft deze een aantal minpuntjes.

PS3:

De playstation maakt gebruik van het zogenaamde XMB, welke zeer overzichtelijk en goed bedienbaar is. In mijn ogen is dit een van de sterkste punten van de PS3. De verschillende tabjes spreken voor zich: User, settings, photo, music, video, channel, game, network, PSN en friends. Alles zit goed geordend bij elkaar en is makkelijk te vinden. Je kunt zeer makkelijk een muziekje opzetten, een video kijken of een game opstarten. Daarnaast heb je de mogelijkheid je games die je uit de playstation store hebt gedownload naar eigen inzicht te sorteren, en hetzelfde geld voor al je andere multimedia. Je kunt daarnaast je XMB naar eigen inzicht aanpassen, met zogenaamde thema’s. Ook een nieuw achtergrondje toepassen is mogelijk! De XMB is een ijzersterke en overzichtelijke interface van Sony. Naar mijn idee is hier geen enkel minpuntje aan te vinden!

Oordeel:

Zowel de interface van de Xbox en van de PS3 zijn goede interfaces. Echter heeft die van de Xbox een paar minpuntjes, en naar mijn idee die van de PS3 geen. Hierdoor is de XMB van de PS3 de winnaar, maar ik wil er wel bij zeggen dat ik beide interfaces prima vindt.

Xbox 360: 1

PS3: 2

Online services:

Xbox 360:

De xbox 360 geeft mogelijkheid tot veel online services, waaronder de marketplace om games en DLC te kopen en demo’s te downloaden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om te MSNnen, kun je video’s huren, apps voor bijvoorbeeld youtube downloaden en je kunt natuurlijk via Xbox live vrienden toevoegen, berichten naar ze sturen en online gamen. Wat het voor mij echter een beetje verpest, is dat je voor het online gamen moet betalen. Op iedere andere console is het gratis, waarom zou je dan voor die van jou moeten betalen? Natuurlijk moeten servers betaald worden, en de mogelijkheid is er dat je doordat je betaald, servers beter onderhouden worden. Toch vind ik het een beetje belachelijk. Alles bij elkaar heeft de xbox een enorm aanbod van online services, en dat is prima!

PS3:

Ook de PS3 heeft een enorme mogelijkheid tot online services, waarvan de meest gebruikten PSN en PS store zijn. Behalve deze services, heb je ook nog PS+, TV channel service, Music unlimited, internetbrowser en vidzone. Met PSN kun je online gamen, vrienden toevoegen en dezen ook berichten sturen. In de Playstation store kun je demo’s downloaden en spellen en DLC kopen. Behalve dat je volledige PS3 games kan kopen, heb je hier ook PSN exclusives, PS1 en PS2 classics en PS VITA games voor de handheld van sony. Behalve deze games, is ook PS+ een betaalde service van sony, waarmee je exclusieve kortingen krijgt, exclusieve thema’s en zelfs gratis games! De prijs van een PS+ abbonement komt overeen met een Xbox live Gold abbonement, maar waar je daar alleen online kan gamen als extra, heb je alle bovenstaande dingen extra als PS+ member. Deze online service is ijzersterk, en voor 50 euro per jaar, in mijn ogen zeer voordelig. Behalve PS+, PSN en PS Store zijn er ontzettend veel andere services, veel te veel om allemaal diep op in te gaan! Ook de PS3 heeft er dus veel, maar wat is het eindoordeel?

Oordeel:

Zowel de PS3 en de Xbox 360 bieden veel online services aan, maar de een mist wat de ander wel heeft. Zo mist de PS3 in nederland een fatsoenlijke online service om films te huren, en zo heeft de Xbox bijvoorbeeld nog geen browser.

Toch moet er een de winnaar zijn, en ik vind het bij deze moeilijk, de PS3 haalt mensen over om te betalen voor extra gratis games, terwijl de xbox een stabielere online gaming experience aanbied. Qua kwantiteit wint de PS3, qua kwaliteit wint de Xbox. Beide consoles bieden goede services, en daarom is voor mij deze ronde gelijkspel.

Xbox 360: 2

PS3: 3

Backward Compatabilty:

Xbox 360:

De Xbox 360 is backward compatable met bijna iedere xbox game. Er zijn een paar titels die niet werken, maar het overgrote deel werkt wel.

PS3:

Bij de ps3 ligt het eraan welke console je hebt: de vroege ps3 modellen zijn backward compatable met ps2, de latere modellen niet. Voor de rest zijn bijna alle PS1 games te spelen op de PS3.

Oordeel:

De Xbox 360 is met bijna alle xbox games compatable, maar de ps3 ligt het eraan welk model je hebt. Persoonlijk vind ik het een slechte zet van sony dat ze PS2 compatability eruit gesloopt hebben. Je kunt wel een paar titels downloaden in de Playstation store, maar dit is bij lange na niet de hoeveelheid aan games die uitgebracht zijn. Hierdoor gaat deze ronde naar de xbox.

Xbox 360: 3

PS3: 3

Ondersteundende titels:

Xbox 360:

De Xbox 360 heeft een zeer ruime lijst met games die je op de console kunt spelen. Er is voor ieder wat wils en iedereen heeft wel een spel wat je graag op de console speelt. Ook zijn er genoeg Xbox 360 exclusives die leuk zijn om te spelen. Spellen als Alan Wake, Alone in the dark, Gears of war, halo en Forza om er een paar te noemen. Ook zijn er veel spellen die op beide consoles verschenen zijn, en qua graphics zijn dezen vaak superieur aan de PS3 versie van de game. In totaal bedraagd de Xbox 360 game bibliotheek zo’n 930 titels, en die lijst wordt nog altijd aangevuld. Alles bij elkaar is de Xbox 360 een geweldige console met games voor iedereen!

PS3:

Ook de PS3 heeft een zeer ruime lijst met games die je kunt spelen op de console. Er is voor ieder wat wils en ook op deze console zijn er voor iedereen wel spellen die hij of zij graag speelt. Ook zijn er genoeg PS3 exclusives, zoals Heavy Rain, Uncharted, Gran Turismo, Ape escape en Motorstorm. De PS3 exclusives zien er vaak veel beter uit dan de Xbox 360 exclusives, en de games zijn, om ze in 1 woord te omschrijven: GE-WEL-DIG. Toch is de PS3 game bibliotheek minder groot dan die van de Xbox 360, maar met ca. 760 games is er voor ieder wat wils en deze lijst wordt nog altijd aangevuld.

Oordeel:

Net zoals bij de online services, is het moeilijk om bij dit onderdeel een winnaar aan te geven. Beide consoles hebben een zeer brede gamelijst, met uit elkaar lopende titels. De exclusives zijn voor beide consoles erg goed, maar voor de Xbox zijn er meer shooters dan voor de PS3. De exclusives van de PS3 liggen verder uit elkaar, en ook zitten er zeer orginele games tussen, zoals het laatst uitgekomen Tokyo jungle en Heavy Rain. In mijn ogen zitten beide consoles te dicht bij elkaar om hier echt een winnaar uit te roepen, en daarom is deze ronde gelijkspel.

Xbox 360: 4

PS3: 4

Eindoordeel:

Als we naar alle besproken onderdelen kijken, zijn er rondes die de ene console wint, en rondes die door de andere console gewonnen worden. De Xbox heeft als sterkere onderwerpen: Graphics en backward compatability. Naar mijn mening is de PS3 sterker wat betreft Interface en controller. Beide consoles zijn even goed in de online services en ondersteunende games. De xbox 360 heeft betere graphics, de PS3 heeft betere PS3 exclusives. Als we alle punten bij elkaar optellen, komen we op een gelijkspel uit. De PS3 en Xbox 360 zijn beiden geweldige consoles, en ikzelf zou dan ook aanbevelen om, als je het geld hebt, beiden aan te schaffen. Probeer de PS3 of Xbox 360 desnoods eerst uit bij een vriend thuis! Persoonlijk vind ik dat er geen winnaar is in deze “console war” en ik denk dat er ook velen zijn die het hierin met me eens zijn. Ik weet dat ik een aantal onderwerpen niet besproken heb, maar onthoudt; het gaat me hier om de dingen die er echt als gamer toe doen. Er zijn mensen die de hardware van binnen en buiten kennen, net zoals de specs, maar lang niet iedereen weet dit. Zolang hun consoles het doen, zijn ze blij! De strijd tussen PS3 en Xbox 360 blijft onbeslist, maar jullie hebben zelf ook een mening. Deze kunnen jullie achterlaten in de reacties!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review