in

VITA vs. 3DS: Een eerlijke vergelijking.


Net zoals iedereen, heb ook ik mn favoriete handheld. Veel mensen nemen dit echter nog een stapje verder (fanboys) en kraken andermans handheld helemaal af. Deze week kijk ik naar de VITA en 3DS, zoals ik een aantal weken geleden naar de xbox 360 en Playstation 3 heb gekeken. Welke is nou eigenlijk beter? Persoonlijk denk ik dat dit gewoon een kwestie van smaak is. Maar als we feiten naast elkaar leggen, dan zal een van de handhelds mogelijk boven de ander uit steken. Ik bekijk alleen de aspecten van de handhelds die belangrijk zijn voor iedere gamer. Hierdoor heb ik besloten deze zogenaamde “handheld wars” te doen aan de hand van de volgende categorieen: Graphics, controls en hoe het apperaat in de hand ligt, opslag, online services, backward compatability, ondersteunende titels en batterijduur, deze als extra omdat deze vergelijking over handhelds gaat.

Waarschuwing vooraf: Deze vergelijking is geschreven naar persoonlijke mening. In de reacties kun je je eigen mening schrijven en kan deze gediscussieerd worden. Na dit gezegd te hebben, Let the handheld war begin!

Ronde 1: Graphics

Playstation Vita:

Op de Playstation Vita zien de graphics er enorm goed uit, zeker voor een handheld. Na het installeren van de game Wipeout 2048 speel ik een snelle race, die qua graphics nauwelijks onderdoet voor de game op de PS3 genaamd Wipeout HD. Het racen is genieten geblazen, maar om een eerlijke vergelijking te krijgen moet ik toch echt wat meer games spelen. Daarom steek ik als volgende Uncharted: Golden Abyss in de Vita, aangezien deze exclusieve serie games er ook geweldig uit zag op de PS3. Wederom verbazen de graphics van de game weer en het neerschieten van de vijanden voelt net zo vertrouwd aan als op de PS3 varianten van de game. Als laatste vergelijking start ik toch nog Rayman Origins in de VITA. Ook deze game speelt geweldig en wederom zijn de graphics op de handheld geweldig. Een snelle speedrun door een level later sluit ik af. De graphics van de VITA zijn geweldig, net alsof je op een console speelt. Er is echter nog een console om te bespelen, dus we gaan snel door naar de 3DS.

Nintendo 3DS:

Zeker na het spelen op een VITA, zijn de graphics van de 3DS toch even wennen. Het is duidelijk dat de vitagames er qua graphics beter uit zien, maar de 3DS heeft een geheim wapen wat de VITA niet heeft: 3D; en dat zonder een bril! Dit moet natuurlijk uitgeprobeerd worden en ik moet zeggen, het werkt echt. Met mariokart 7 een race doen geeft een heerlijk 3D gevoel, en wanneer je een shell naar achteren vuurt, moest ik de eerste keer wel even wennen aan het feit dat de shell zomaar naar je gezicht lijkt te komen tot hij het scherm af vliegt. Ook met the Legend of Zelda: Ocarina of time 3D is het 3D effect goed. Er zitten echter wel een aantal nadelen aan het 3D effect van de 3DS. Je moet namelijk de 3DS precies in de zogenaamde “sweet spot” houden om het 3D effect te zien. Dit is op zich niet erg, maar daar komt nog eens bij dat in ieder geval bij mij het 3D effect op een gegeven moment mn ogen pijn laat doen. Ook als je vermoeid bent kun je het 3D effect beter uit laten. Ikzelf ga er dan dubbel door zien, iets wat mij mateloos stoort. Het feit dat je de games 3D kan spelen is erg gaaf, maar doe dit niet te lang. Wat mij betreft is het 2D gamen net zo goed.

Oordeel:

Het is voor mij overduidelijk dat de games op de VITA er veel beter uit zien dan op de 3DS. Het is nou eenmaal een feit dat de VITA een scherm heeft dat HD is. De games laten dit ook overduidelijk zien. De 3DS heeft echter een 3D functie, wat van tijd tot tijd erg grappig en gaaf is. Toch heeft dit effect een aantal nadelen en doet de graphics niet heel veel ten goede. De VITA wint daarom deze ronde; met zijn geweldige graphics is dit de handheld voor onderweg als het je enkel om de graphics gaat.

Playstation VITA: 1

Nintendo 3DS: 0

Ronde 2: Controls en hoe het apperaat in de hand ligt.

Playstation Vita:

De vita is zeker een handheld waar je aan moet wennen als je hem voor het eerst in de hand neemt. De VITA heeft namelijk, behalve de reguliere control buttons en analog sticks, ook een zogenaamde rear touch op de achterkant van het apperaat en een touchscreen. Natuurlijk kennen we het touchscreen allemaal, de 3DS en meeste telefoons hebben er immers een, maar dat rear touch is nieuw en is iets waar je toch even aan moet wennen. Doordat het rear touchpad zo groot is, heb je namelijk nog maar weinig ruimte om je vingers / handen te laten op de handheld. De meeste mensen zeggen echter dat het wel went, maar ik kan er moeilijk aan wennen. Voor mij is het zelfs zo dat ik een 3 rd party accecoire heb gekocht om mn VITA in te klikken, zodat ik aan de onderkant 2 handvaten heb, waardoor de VITA lijkt op een controller met een enorm scherm. Maar zelfs hiermee heb ik het af en toe moeilijk om de rear touch niet aan de raken. Gelukkig zijn er games waarmee je de rear touch kan uitschakelen en waar je hem niet echt nodig hebt. Toch voelen de rest van de controls solide aan. De analoge sticks zijn misschien iets aan de kleine kant, maar de rest van de controls zijn goed bereikbaar en alles bij elkaar speelt de VITA toch redelijk, ondanks de problemen die ik ondervindt met de rear touch.

Nintendo 3DS:

De 3DS heeft in principe dezelfde layout als de DS, die al erg fijn speelde. Nu heeft nintendo er echter een analoge stick bij toegevoegd, die ook erg fijn onder de duim ligt. Het is duidelijk dat nintendo de algemene layout van zijn handheld hetzelfde heeft gelaten, en dat is ook prima, aangezien deze over het algemeen als zeer degelijk en goed in de hand liggend wordt ervaren. Ook ik vind dat de 3DS prima in de hand ligt en daardoor is het voor mij heerlijk gamen op de handheld van Nintendo. Het touchscreen voegt ook een bepaald aspect toe aan de game, zoals het ook in de vorige games wat toevoegde. Daarnaast is het feit dat het touchscreen een 2e scherm is, ook geweldig. Je kunt hier extra informatie op plaatsen, of zoals legend of zelda doet: de gehele inventory erop plaatsen. Dit komt de game ten goede omdat je makkelijk van items kunt wisselen. Alles bij elkaar heeft nintendo duidelijk de formule van de controls niet veranderd. Soms is dat ook beter, want zoals in het voetbal wordt gezegd: never change a winning team.

Oordeel:

Hoewel de VITA meer opties heeft tot het besturen van je game en zelfs 2 analoge sticks heeft, is voor de handheld van SONY de rear touch een groot probleem. Het went lang niet voor iedereen dat je de handheld anders vast moet gaan houden. Daarnaast zijn de analoge sticks vrij klein en is het voor iemand met grote handen vrij moeilijk om niet zo af en toe van de sticks af te glijden met zn vinger. Vat het niet verkeerd op, ik vind de controls verder prima, maar er zijn toch een aantal minpunten bij de VITA. Bij de 3DS kan ik echter niet echt op minpunten komen wat betreft besturing. Ook ligt de console prima in de hand, en daardoor wint de 3DS deze ronde in mijn ogen. Alle knoppen op de 3DS zijn makkelijk toegankelijk door de vorm ligt de handheld prima in de hand.

Playstation VITA: 1

Nintendo 3DS: 1

Ronde 3: Opslag

Playstation VITA:

Met de VITA introduceerde SONY ook een nieuw geheugenkaartje wat in de VITA gebruikt zou worden voor opslag. Deze kaartjes zouden veel sneller zijn als Micro SD / SD. Ik moet zeggen dat dit wel eens waar zou kunnen zijn. De games die uit de Playstation store gedownload worden, zijn namelijk in een oogwenk geinstalleerd zo gauw de game gedownload is. Een volledige game als rayman origins deed er nog geen eens een minuut over! Het probleem met deze kaartjes is echter, ze worden niet bij de VITA geleverd. Je moet ze zelf kopen en de VITA beschikt niet over een interne opslag. Daarnaast zijn de geheugenkaartjes van sony erg duur! Voor een nieuw kaartje van 8 gigabyte betaal je gemiddeld al meer dan 40 euro. De kaartjes van sony zijn dan wel erg snel, maar de hoge prijs en het feit dat ze niet bij de console geleverd worden, is een erg domme zet van Sony.

Nintendo 3DS:

De 3DS maakt gebruik van een standaard format geheugenkaartjes: SD kaarten. Aangezien deze kaartjes bijna overal in gebruikt worden en tegenwoordig zeer goedkoop zijn, is geweldig. Deze voordelen zorgen ervoor dat iedereen makkelijk over meer geheugen kan beschikken op zijn 3DS. Voor zover ik weet, beschikt de 3DS echter ook niet over een intern geheugen. Wel wordt de console standaard geleverd met een SD kaart, de grootte varieert met het model wat je koopt. Het feit dat de 3DS simpele SD kaartjes gebruikt en standaard geleverd wordt met een kaart, geeft de 3DS een grote voorsprong op de VITA.

Oordeel:

De geheugenkaartjes voor de VITA mogen dan wel vele malen sneller zijn dan de standaard SD kaart die de 3DS gebruikt, de kaartjes zijn veel duurder en zitten niet standaard bij de VITA. Hoe balen zal het zijn als je je VITA koopt zonder geheugenkaart, maar met een game als Gravity Rush, je komt thuis en je blijkt nog een geheugenkaart te moeten kopen van minimaal 25 euro? Ik denk dat iedereen dan flink zal balen. Bij de 3DS heb je dit probleem niet. Daarnaast heb je bij de 3DS voor 35 euro een geheugenkaart van 32 GB, terwijl je bij de VITA neerkomt op 8 GB voor dat geld. Doordat de 3DS gebruikt maakt van SD en ook al een kaartje meelevert bij zijn handheld, gaat deze ronde wederom weer naar de 3DS.

Playstation VITA: 1

Nintendo 3DS: 2

Ronde 4: Online Services

Playstation VITA:

Naast online gamen, kun je, net zoals de PS3, maakt de VITA gebruik van het Sony entertainment network, wat als enorme voordelen ervoor zorgt dat je alle trophies, vrienden en berichten die je op de PS3 hebt, ook op de VITA kunt zien en versturen. Daarnaast heeft de VITA ook applicaties voor facebook, skype, twitter, een internetbrowser en zelfs een app voor FLICKR of Foursquare. Ook kun je makkelijk games, DLC en demo’s downloaden voor je VITA vanuit de PS Store. Ook is het mogelijk om je PS3 met je VITA te besturen, en er zelfs PS1 classics of bepaalde PS3 games op kan spelen! Ook is het met sommige games mogelijk om via het zogenaamde “crossplay” multiplayer te spelen tussen je VITA en je PS3. Ook youtube ontbreekt niet op de VITA en alles bij elkaar biedt deze handheld een ruime, handige en vooral leuke selectie aan online services aan. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je met de VITA ook een 3G model kan kopen.

Nintendo 3DS:

De 3DS heeft eigenlijk niet veel meer dan de Nintendo store. Je kunt een brede selectie aan games kopen in deze store, zelfs voor de n64 of NES als je dat wilt. Verder heb ik niet veel aan online mogelijkheden kunnen vinden, op sommige online games na.

Oordeel:

De VITA heeft een ruime selectie aan online services, en werkt online zelfs samen met de PSP, op een zeer hoog niveau. Alles wat op de PS3 kan aan services, is ook bijna allemaal beschikbaar op de VITA. De 3DS heeft dit tot op zekere hoogte, maar werkt niet samen met de WII en beschikt over veel minder services als de VITA. De VITA scoort daardoor hoger in deze ronde, en daarom gaat deze dan ook naar de handheld van SONY.

Playstation VITA: 2

Nintendo 3DS: 2

Ronde 5: Backward compatability

Playstation VITA:

De VITA ondersteund geen games die je in het verleden in de winkel gekocht hebt voor de PSP. Dit komt doordat de VITA geen UMD Discs gebruikt, zoals de PSP dat deed. Je kunt echter wel digitale versies van veel games kopen in de playstation store. Deze PSP games zijn wel te spelen op de VITA. Ook digitale Playstation 1 titels zijn te spelen op de VITA. Het nadeel is echter dat je ook deze games digitaal in de Playstation store moet kopen. De gewone PS1 discs zijn niet te kopieren vanaf je ps3 naar je VITA. Er is dus op zich wel wat backward compatability, maar niet in zo’n sterke mate. Alles moet namelijk weer los gekocht worden in digitale vorm.

Nintendo 3DS:

De 3DS speelt feilloos de games die uitgekomen zijn op de nintendo DS. Alle spellen zijn er wel op te spelen, echter niet met 3D effect. Daarnaast kun je in de store ook bepaalde NES bepaalde Gameboy games kopen.

Oordeel:

Beide handhelds bieden de mogelijkheid om games van vorige generatie consoles / handhelds te spelen. De 3DS heeft echter een ruimere keuze aan games door de meerdere consoles die beschikbaar zijn. Sony brengt echter wel steeds meer PSP en PS1 classics uit die op de VITA te spelen zijn, maar de games die je al fysiek gekocht had, zijn helaas niet te spelen op de nieuwe handheld van sony. Doordat de 3DS dit wel doet met DS games, is de 3DS in deze ronde de winnaar. Beide handhelds zijn vrij vergelijkbaar in de backward compatability, maar omdat de 3DS ook fysieke games van de DS kan afspelen, is deze handheld in deze ronde de winnaar.

Playstation VITA: 2

Nintendo 3DS: 3

(Vergelijking in beeldkwaliteit toen de VITA nog Next Generation Portable heette)

Ronde 6: Ondersteunende titels

Playstation VITA:

Als er een ding is wat duidelijk is, is dat de VITA nog niet veel titels te bieden heeft. Tuurlijk zijn veel van de titels die tot nu toe uitgekomen zijn ook echt goede en zeer vermakelijke games, maar er zijn er gewoon (nog) te weinig. Er zijn wel enorm veel PS1 en PSP titels die je kunt downloaden, maar als we eerlijk zijn, je brengt geen handheld uit met veel nieuwe functies en een HD scherm om vervolgens oude PS1 en PSP titels te spelen. De ondersteunende titels van de VITA vallen daarom op dit moment zwaar tegen.

3DS:

Nintendo heeft al enorm veel titels voor de 3DS gereleased. De bekende nintendo exclusives zijn terug met onder andere New super mario bros 2, Super mario 3D, Legend of zelda 3D, Mariokart of zelfs nintendogs, om er maar een paar te noemen. Ook zijn er andere bekende titels bijgekomen, zoals Metal gear solid (3D). Er zijn echter ook onbekende titels gereleased die niet iedereen aan zullen spreken. Alles bij elkaar is de 3DS bibliotheek aan games veel groter dan die van de PS Vita.

Oordeel:

De playstation VITA brengt veel Playstation klassiekers naar een handheld platform. Dit is ontzettend gaaf. Nu heb je onder andere Uncharted, Little Big Planet of Wipeout ‘on the go’. Het feit blijft echter, dat de VITA nog te weinig titels heeft die de handheld van Sony ondersteunen. De 3DS draait dan wel al wat langer mee, er zijn ook meer ondersteunende titels. Het is voor mij lastig, maar de 3DS wint deze ronde. Misschien dat, als sony dezelfde kwaliteit games blijft maken voor de VITA, dat de handheld in deze ronde zou winnen. Er kan nog van alles gebeuren, want de VITA is nog een jonge handheld, van ca. een half jaar oud. Feit blijft echter dat de 3DS op dit moment deze ronde wint.

Playstation VITA: 2

Nintendo 3DS: 4

Ronde 7: Batterijduur

Playstation VITA:

De batterijduur van de VITA verbaasde me. Ik speelde op een redelijk hoge brightness, maar de batterij hield het verbazend lang uit. Na ongeveer een uur of 4 kwam dan eindelijk de melding: Your battery is low. Een goede prestatie, al zeg ik het zelf. De VITA aan het snoer gehangen en snel door naar de 3DS.

3DS:

Laten we eerlijk zijn; als je een 3DS koopt, wil je ook wel een beetje 3D zien terwijl je speelt. Dat kan ook prima, maar het vreet batterij. Als je het 3D effect uit zet, heb je echter wel veel meer gametijd voor onderweg. Ik heb laatst wel zo’n 6 uur kunnen gamen, in vergelijking met 2 uur met het 3D effect aan, is dat een enorm verschil.

Oordeel:

De VITA heeft een verbazingwekkend lange batterijduur voor de graphics en het scherm wat de handheld heeft. 4 uur op een hoge brightness en op een 720p scherm, dat is niet mis! De 3DS kan ook zeer lange batterijduur hebben, maar daar moet het 3D effect voor uit. Dat is toch de reden waarom je een 3DS koopt! Ik heb lang nagedacht over wie deze ronde wint, maar omdat de VITA op hoge resolutie en op de minst energiebesparende manier er alsnog 4 uur uit haalt, is verbazingwekkend. Daarom gaat deze ronde naar de VITA.

Playstation VITA: 3

Nintendo 3DS: 4

Eindoordeel:

Hoewel allebei de handhelds geweldig goed zijn, is op dit moment de 3DS net even beter. De 3DS is al wat meer gevestigd op de handheld markt, en de VITA staat nog in zijn kinderschoenen. De handheld van Sony heeft echter wel enorm veel potentie en zal de stand mogelijk ooit nog gelijk trekken, wanneer er meer games komen. De VITA heeft namelijk geweldige graphics en geweldige online diensten, dat gecombineerd met een goed werkende batterij met veel uren gamen voor onderweg, dat is iets waar nintendo nog wel van kan leren. Toch ligt de 3DS beter in de hand, heeft betere backward compatability en een grotere game bibliotheek. Misschien dat, als de VITA zulke kwaliteitsgames blijft krijgen, de VITA in de toekomst wint van de 3DS. Op dit moment is de 3DS echter de winnaar van de ‘handheld war’ en verdiend hiermee de titel ‘beste handheld van dit moment, naar mening van 0NickM0’. Ik heb geprobeerd dit artikel zo onpartijdig mogelijk te schrijven, maar jullie hebben vast zelf ook een mening wat betreft deze handhelds. Uiteindelijk is het natuurlijk een kwestie van smaak welke handheld wint. Deze strijd zal voor iedereen anders eindigen, en wat uiteindelijk het belangrijkst is, is dat jij tevreden bent over je handheld voor onderweg. Iedereen heeft zo zijn favoriet, laat weten welke jouw favoriet is in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review