Elke dag dat ik over deze mooie planeet banjer, geniet ik met volle teugen. Ik hou van mijn werk, heb een mooi leven en mag dus niet klagen. Ik heb er dan ook een hekel aan om na een avondje kroegen bezoeken de hele volgende dag in mijn bed te liggen. Want achteraf baal ik dan altijd van het gevoel dat ik zoveel dingen had kunnen doen. Ik moet er dan ook niet aan denken om na een ongeluk in een coma te raken en daar pas na tien jaar uit te ontwaken.
In dat opzicht heb ik medelijden met de naamloze Big Daddy uit BioShock 2. Hij ontwaakt na een decennium uit een coma en ziet dat er van het Rapture dat hij kende niks meer over is gebleven. De reden van zijn ontwaking mag je zelf ontdekken, maar feit is wel dat er gelijk werk aan de winkel is!
Het begin van BioShock 2 is iets minder episch dan dat van de eerste BioShock. In plaats van dat je een vliegtuigcrash overleeft, word je nu gewoon in een kamer wakker. Daar lig je dan als Big Daddy, helemaal alleen, maar al snel hoor je een bekende stem. Mevrouw Tenenbaum, die in het eerste deel verantwoordelijk was voor het maken van de Little Sisters, is teruggekomen naar Rapture en rekent op jouw hulp om de kleine meisjes tegen al het kwaad te beschermen.
Want in tien jaar tijd is de situatie in de voormalige prachtstad er niet op vooruit gegaan. Het best wordt dit aan het eind van het eerste level in beeld gebracht. In één van de eerste uitgegeven video’s van BioShock 2 zie je hoe een Big Sister (waarover straks meer) een glazen wand doorzaagt en zo al het water naar binnen laat lopen. In die situatie loop je vanuit de ondergelopen kamer naar buiten, op weg naar een station met een sluis. Tijdens die tocht krijg je alsnog een goede blik op de stad, vergelijkbaar met de openingsscène van deel één toen je in de duikboot zat. Maar in plaats van dat je een prachtige stad ziet met oneindige mogelijkheden, ademt Rapture dood en verderf uit.
BioShock 2 bevat meer en agressievere tegenstanders. In eerste instantie krijg je te maken met de Splicers. Deze gezellige jongens en meisjes zijn zwaar verslaafd geraakt aan ADAM, het goedje waarmee je in de game nieuwe vaardigheden aan kunt schaffen. Aangezien jij als Big Daddy over ADAM beschikt, doen ze er alles aan om je om te leggen. Gelukkig sta jij niet met lege handen. Je begint al gelijk met een dodelijke boor, waarmee je dwars door een Splicer heen kunt boren. Later in het spel komen daar ook andere wapens bij, zoals een Gatling Gun (machinegeweer) en een dubbelloopse shotgun.
Interessanter is de manier waarop Plasmids gebruikt worden. In het eerste deel moest je schakelen tussen een wapen en een Plasmid, maar in deel twee heb je als Big Daddy de mogelijkheid ze tegelijk te gebruiken. Een kleine aanpassing op papier, maar in de praktijk levert het een wereld van verschil op. Je maakt nu prachtige combinaties waarbij je vijanden eerst onder stroom zet en vervolgens met een gericht headshot afmaakt. Of je zet iemand in de fik, schiet een kogel op hem af en ziet hem vervolgens aan zijn brandwonden sterven.
Dit soort combinaties is vooral nodig bij de echt sterke tegenstanders in de game: de Big Daddy’s en de Big Sisters. De gevechten met de eerste leveren net als bij het eerste deel een zware uitputtingslag op, terwijl de Big Sisters vijanden zijn waarbij de speler op zijn reactievermogen moet vertrouwen. Ze zijn kwetsbaarder dan de Daddy’s, maar een stuk sneller. In het eerste gevecht kwam ik daar gelijk op pijnlijke wijze achter. Ik was niet snel genoeg, schoot vaak mis en zij sloeg meerdere malen keihard toe. Maar als je haar dan weet te verslaan, dan word je wel beloond met een prachtige buit.
Het zoeken van items blijft een belangrijk onderdeel vormen. Wie als een gek door de wereld van Rapture jaagt, laat de broodnodige kogels, first aid packs en EVE-containers liggen. Het loont echt om verder te kijken dan dat je neus lang is en zodoende in kamers te komen die je normaal gesproken over zou slaan. Hier vind je dollars om in verschillende machines items mee aan te schaffen.

Ook levert de zoektocht je verschillende audiodagboeken op, die indirect het verhaal van Rapture vertellen. Het is fascinerend om op deze manier de verschillende kanten van het verhaal te horen en vooral de strijd tussen Andrew Ryan en Sofia Lamb te volgen. Laatstgenoemde heeft op dit moment de touwtjes in handen en roept de bevolking op zich te verenigen en jou uit Rapture te trappen. Dit straalt een compleet andere sfeer uit dan het Rapture van Ryan, waarbij de ontplooiing van het individu voorop stond.
Veel van de dingen die in BioShock 2 te vinden zijn, bevallen me uitermate. Ik ben tijdens het spelen van de nieuwe code veel interessante personages tegengekomen, heb boeiende gevechten meegemaakt en ben in prachtige omgevingen terecht gekomen. De komende tijd trakteren we jullie op een aantal speciale BioShock 2-video’s, waarin we de verschillende levels die we zijn doorgelopen los bespreken. En op 9 februari ligt de game in de winkel.