in

Mass Effect: Het verhaal – Deel 1


Zoals aangegeven in de terugblik op Mass Effect, komen er een aantal artikelen over de Mass Effect-franchise aan. Eentje daarvan is ‘Mass Effect: het verhaal’. Dit is een serie van drie artikelen waarin (in chronologische volgorde) het boek Mass Effect: Revelation, de game Mass Effect en het boek Mass Effect: Ascension worden samengevat, aangevuld met informatie uit Galactic Codex: Essentials. (Een boekje dat bij de speciale editie van de eerste game zat.) Hier is te lezen dat er nog een directe prequel voor Mass Effect 2 komt, maar helaas verschijnt die pas over enkele maanden. De drie genoemde werken spelen zich uiteraard af vóór de gebeurtenissen van Mass Effect 2 en het kan voor spelers van die game wellicht handig en leuk zijn om wat meer van de achtergrond van diens verhaal te weten. Welnu, we trappen af met het boek Mass Effect: Revelation.


http://media.insidegamer.nl/dump/1264494839.jpg In het jaar 2148 worden op Mars ruïnes gevonden van een verloren beschaving. De gevonden technologie blijkt echter alles behalve gedateerd te zijn. Na een periode van onderzoek wist de mensheid de technologie uit die ruïnes te begrijpen en te gebruiken. In 2156 werd ontdekt dat een van Pluto’s manen feitelijk een mass relay was, een hoogtepunt van Protheaanse technologie, waarmee men in zeer korte tijd lange afstanden kan afleggen. Met de kennis die in de afgelopen acht jaar vergaard was, wist de vers gevormde Menselijke Alliantie een team te vormen om de mass relay te gebruiken. Een zekere Jon Grissom leidde dat team. De Alliance stuurde met elke nieuw gevonden mass relay-teams om de ruimte mee te verkennen. Toen een Turiaanse patrouille zag dat een menselijke vloot er een probeerde te activeren, vielen ze deze vloot aan. Eén schip wist te ontsnappen naar de kolonie Shanxi. Dit was het begin van de Eerste Contactoorlog.

De Turianen dachten dat ze het grootste deel van de menselijke vloot hadden vernietigd. Ze vielen Shanxi aan en veroverden het vrij snel. De mensen kwam echter met een nieuwe vloot en verraste, veraste en verjoeg de Turianen, waarop deze tot een grootschalige oorlog overgingen. De galactische Raad kwam snel tussenbeide en dwong een vrede af, waarop de Eerste Contactoorlog tot een einde kwam. Deze oorlog bracht een zekere schok voor de andere volkeren in dat deel van het heelal. De Turianen waren namelijk militair gezien onverslaanbaar, maar nu was er ineens een of ander mensvolk dat als beschaving en als militaire macht gelijk is aan de Turianen. De snelheid waarmee de mensheid in het heelal naam maakte, zorgde voor angst en wantrouwen in de galactische samenleving. In een periode van acht jaar vanaf 2157 kreeg de mensheid een ambassade op de Citadel (het centrale ruimtestation van het beschaafde heelal en een magnifiek werk van de Protheanen), een ongekend korte tijd voor een dergelijke prestatie.

http://media.insidegamer.nl/dump/1264159974.jpg
Tijdens de Eerste Contactoorlog was het Jon Grissom die luitenant David Edward Anderson ontmoette voor ze strijdden bij Shanxi. In die oorlog maakte Anderson snel carrière en Grissom werd nog legendarischer. In 2165 krijgt Andersons schip een S.O.S.-bericht van een faciliteit op de dichtstbijzijnde planeet terwijl ze bij de Skylliaanse Grens patrouilleren. Dit is in een van de meest geïsoleerde delen van de ruimte die onder de Alliantie valt. Anderson gaat erheen met zijn team en vindt er een bloedbad. De daders vinden ze op de laagste verdieping. Deze huurlingen worden verslagen, maar één van hen weet nog een bom tot ontploffing te brengen. Ternauwernood weet Anderson met zijn team te ontsnappen. Hij ontdekt dat er een verrader onder de wetenschappers van die faciliteit zit. Terwijl Anderson zijn wonden likt, komt Kahlee Sanders erachter dat tijdens haar afwezigheid haar onderzoeksteam uitgemoord is. Precies, dat bloedbad waar Anderson bijna van deel uit maakte.

Ze denkt dat zij verdacht wordt en ze vlucht naar haar vader, de bekende Jon Grissom. Niet lang nadat ze van hem onderdak heeft gekregen, komt Anderson bij hem aan de deur. De slimme militair had ontdekt dat hij haar vader was en kwam met hem over haar praten. Grissom liegt en Anderson vertrekt, maar niet lang na zijn vertrek is daar ineens een gigantische Krogaan genaamd Skarr. Deze monsterlijke alien komt Grissom en Kahlee uit de weg ruimen, een opdracht die hij van de rijke Batariaan Edan Had’dah heeft gekregen om zijn aandeel aan het reeds genoemde bloedbad te laten verdwijnen. Anderson komt echter terug en gaat het gevecht aan. Ongeveer midden in het gevecht verschijnt er plots een Turiaan genaamd Saren. Deze geduchte Spectre jaagt Skarr weg en ondervraagt Kahlee over wat er gebeurd is. Ze liegt tegen hem. Ze vertelt hem niet dat de mensen die er werkten kunstmatige intelligentie onderzochten, iets dat door de galactische Raad verboden is na het debacle met de Geth. Dat machineras was door de Quarianen ontwikkeld en had zich tegen hen gekeerd. Ze vertelde Saren dus dat ze onderzoek deden naar Biotics voor mensen.

http://media.insidegamer.nl/dump/1264159975.jpg
Saren vertrekt en gaat achter Had’dah Manufacturing aan, het bedrijf dat het onderzoekscentrum van technologie voorzag. Skarr is hem echter voor en maakt de fabriek met de grond gelijk. Allemaal in opdracht van Had’dah zelf natuurlijk. Saren heeft daarentegen geluk. Eén iemand overleeft het en geeft hem Had’dahs naam. Kahlee vertrouwt Anderson ondertussen goed genoeg dat ze besluit hem te vertellen wie zij denkt dat de verrader was: Dokter Qian, de leider van het onderzoeksteam. Het bleek dat hun onderzoek draaide om gevonden technologie, die dateerde van vóór de Protheanen. Ze denkt dat Qian met Had’dah samenwerkt. Uiteindelijk besluit de galactische Raad, samen met de ambassadeur van de mensen, dat Anderson en Saren beide op zoek gaan naar Rad’dah, en dat Anderson wellicht de eerste menselijke Spectre kan worden.

Saren weet dat Skarr en een groep andere huurlingen op zoek zijn naar Kahlee, en dus lekt hij informatie naar hun over Kahlee’s verblijfplaats. Kahlee wordt gevangen genomen. Anderson en Saren moeten nu Rad’dah verslaan en Qian vinden. Kahlee is geen prioriteit voor de missie, maar wel voor Anderson. Terwijl Anderson de fabriek waar Rad’dah, zijn kliek en Kahlee zitten, binnensluipt, wacht Saren op zijn kans. Anderson weet Skarr te doden en Kahlee te redden, terwijl Saren de Rad’dah en Qian doodt en de fabriek opblaast. In zijn rapport schrijft Saren zijn besluit om de fabriek op te blazen Anderson in de schoenen, volgens hem had hij zijn dekmantel verraden. Anderson wordt dus geen Spectre. Het boek sluit af met Kahlee en Anderson die beide hun eigen weg gaan, en Saren die zich buigt over bestanden die hij van Qian gestolen heeft. Het betreft informatie over een gigantisch sterrenschip genaamd Sovereign, en Saren besluit het te zoeken opdat hij het tegen de mensheid kan gebruiken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Toppers van 2010: God of War III

MMO-ontwikkelaars:”World of Warcraft is onverslaanbaar”