in

Specifieke Specs van Non-Specific Action Figure


E3 2013 is net van start gegaan en met de afsluiting van de laatste persconferentie is het slagveld tussen de Sony- en Microsoft-fans daarbij ook officieel geopend. Maar tussen al het DRM-geweld en het discussieren (lees: elkaar kapotschelden) over paywalls mag er van mij ook wel ruimte zijn voor wat meer frivole dingen. Laten we daarom eens terugblikken op de E3 van vorig jaar en wat meer aandacht geven aan een zeer bijzonder personage die zijn debuut maakte tijdens Nintendo’s persconferentie van 2012. Ik heb het uiteraard over Non-Specific Action Figure.

Ster van de show

Non-Specific Action Figure werd geïntroduceerd in een skit die Nintendo gebruikte om de functies van de toen-nog-mysterieuze Wii U uit te lichten. Hoewel zijn rol maar klein was in deze video, werd Non-Specific Action Figure meteen omarmd door het internet en werd hij zelfs trending topic op Twitter. Nintendo speelde maar al te graag in op zijn populariteit door Non-Specific Action Figure ook te tonen bij de Software Showcase die alleen voor pers was bedoeld en bovendien heeft Nintendo president Satoru Iwata zelfs bekend dat NSAF de ster van de show was.

Maar waar komt deze blauwkleurige actieheld vandaan? En waarom was hij de mascotte van de Wii U – en niet, ik noem maar even iemand, Mario? Helaas zullen deze vragen waarschijnlijk eeuwig onbeantwoord blijven, maar na wat graafwerk in de archieven van het internet zijn bepaalde – specifieke – dingen misschien wél te verklaren. Zo kwam ik erachter dat Non-Specific Action Figure bestaat uit onderdelen van bestaande actiefiguurtjes.

Nep-Power Rangers

Iedereen heeft waarschijnlijk in zijn of haar jongere jaren wel op de kermis iets ‘gewonnen’. Na eeuwig janken en zeuren bij papa en mama mocht je toch één keertje – “Maar dan wel echt maar één keertje!” – een potje touwtjetrekken doen. Vol vertrouwen dat je die gigantische Pikachu-knuffel ging winnen, koos je een koortje. Maar, helaas. Droevig verliet je de kermisattractie met je troostprijs: een plastic verpakking vol lelijke nep-Power Rangers, met net zo jammere nepaccessoires – vermoedelijk uit een Chinese fabriek.

Bootlegs heten ze, leerde je later. Bootlegs zijn lelijk, stom en zouden verbannen moeten worden. Maar toch kan je er ook wel een beetje om lachen als je op de kermis weer eens een verkrachtte Sonic-pop tegenkomt. En laat het nou net deze wanproducten zijn die Non-Specific Action Figure mede mogelijk hebben gemaakt.

Luchadors met pterodactylvleugels

Zo is Non-Specific Action Figure uitgerust met twee heel vette vleugels, inclusief iets wat lijkt op een ingebouwd torpedo-afvuurmechanisme. Deze vleugels zijn afkomstig (letterlijk, dus afgerukt en weer opgeplakt) van een figuurtje uit een bootlegpakket met poppetjes die lijken op een kruising tussen een luchador en een Power Ranger. Op de verpakking zelf staat “Super Samurai Warriors”, dus kennelijk zijn ze ook samurai én – aangezien het middelste poppetje pterodactylvleugels heeft – zijn ze misschien ook een soort dinosaurussen. Voor elk wat wils! Overigens komt Non-Specific Action Figure’s zwaard uit hetzelfde bootlegsetje.

Maar Non-Specific Action Figure en deze Super Samurai Warrior hebben meer gemeen dan alleen de foeilelijke vleugels en zwaard. Misschien is Non-Specific Action Figure’s opmerkelijke gezicht je al opgevallen. Deze heeft namelijk iets weg van een luchador-masker. Er is een grote kans dat NSAF’s ontwerp losjes gebaseerd is op het Mistico-fenomeen in de bootlegmarkt. Mistico is een beroemde luchador (gemaskerde worstelaar) en is al jarenlang een held voor veel jonge Mexicaanse kinderen. Zijn faam is echter misschien vooral te danken aan zijn aanwezigheid in de bootlegmarkt. Sinds Mistico’s grote doorbraak zijn er duizenden bootlegs gemaakt die op hem gebaseerd zijn, waarvan de meeste niet eens meer op hem lijken. Kinderen houden namelijk ook van superhelden, aliens, monsters en dinosauriërs, dus de Chinese bootlegfabrikanten combineerden deze elementen maar al te graag met het Mistico-ontwerp. En zo ontstond (onder andere) meneer Super Samurai Warrior – de voorouder van Non-Specific Action Figure. Het luchador-achtige masker van Non-Specific Action Figure moet haast wel een eerbetoon zijn aan zijn Mexicaanse roots.

Do-it-yourself

Sinds Non-Specific Action Figure’s onderdelen dus vrij op de markt te verkrijgen zijn, is het ook mogelijk om zelf een NSAF in elkaar te knutselen. De figurine van Mark Coleman is vrij makkelijk verkrijgbaar, maar de verpakking waar de vleugels in zitten is helaas niet te vinden op het internet – je moet maar net geluk hebben deze te vinden op de zwarte markt of de kermis. Mocht het je toch gelukt zijn om Super Samurai Warrior te vinden, kan je met behulp van deze video je eigen Non-Specific Action Figure maken.

Mark Coleman

De overige onderdelen van Non-Specific Action Figure zijn minder illegaal maar houden nog wel een verband met de vechtsport. NSAF’s lichaam is namelijk die van UFC-vechter Mark Coleman. Om specifiek te zijn: de “UFC Legends Mark Coleman Figurine (met Ultra Flex articulatie!)”. Als je de plastieke lichamen van Non-Specific Action Figure en deze uitvoering van Mark Coleman vergelijkt, zul je gelijk merken dat ze identiek zijn. Zelfs de kniebeschermer komt overeen! Als je goed kijkt zie je zelfs nog de contouren van Mark’s broek op Non-Specific’s blauwgeverfde lichaam.

Het is moeilijk voor te stellen dat iemand van Nintendo de Amerikaanse variant van de Zeeman is binnengelopen om vervolgens wat goedkope bootlegpoppetjes te kopen op kosten van de baas, maar dat is waarschijnlijk wel wat er is gebeurd. Wie deze persoon ook mag zijn: ik ben hem of haar dankbaar voor het creëren van Non-Specific Action Figure en ik hoop ook echt dat we meer van hem gaan terugzien. Misschien als speelbaar personage in Super Smash Bros.? Of beter zelfs: een gloednieuwe IP waarin je als Non-Specific Action Figure het moet opnemen tegen een bende gemuteerde samurai-dinosaurus-alien-luchadors!

Ik zou het kopen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vijf redenen om een Xbox One te kopen

The Witcher 3: Wild Hunt