in

The Walking Dead (X360)


Dit weekend is de laatste kans om je slag te slaan tijdens de Steam Summer Sale. Games gaan voor spotprijzen over de digitale toonbank. Zodoende is er in huize Awesome het nodige, maar ook zeker het onnodige aangeschaft. Omdat topgames voor extreem lage prijzen worden aangeboden vraag ik me daarbij vaak af hoe veel ik een game nu eigenlijk waard vind. Het eerste seizoen van The Walking Dead is deze dagen voor minder dan tien euro op te pikken, maar blijkt het geld vijfdubbel en dwars waard.

The Walking Dead is begonnen als een goed gewaardeerde comic en daarna uitermate bekend geworden door de Amerikaanse televisie-serie. TellTale heeft meteen ingespeeld op deze hype en bracht verspreid over vorig jaar vijf episodes uit van de game. De game speelt zich af op het moment dat de hoofdpersoon uit de tv-serie nog in coma verkeerd en ligt dan ook dichter bij de comics dan bij de serie. Dat zie je terug in de stripachtige grafische stijl van de game, maar ook kom je personages en locaties tegen die bekend zullen zijn voor de lezers van de stripboeken. Hierdoor krijgt de game zijn eigen plek binnen het Walking Dead universum en zo voelt de context direct goed en levendig aan, hoe ironisch dat ook is.

TellTale staat bekend om hun episodische point and click adventures en ook The Walking Dead wordt in deze vorm gegoten. De langzamere gameplay die dit met zich meebrengt gaat perfect samen met de sluimerende aanwezigheid van de zombies. Met protagonist Lee Everett ben je vooral bezig om met anderen overlevenden te praten, banden met ze op te bouwen en plannen te maken om de apocalyps te overleven. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, dus moeten er een heleboel puzzels opgelost worden. Deze steken niet heel ingenieus in elkaar en zijn zelfs vrij makkelijk. Aangezien dit een belangrijk onderdeel van een goede point and click is, zou dit de game behoorlijk kunnen opbreken. Maar bij The Walking Dead is dit anders. Wat je mist aan hersenkrakers, wordt meer dan goed gemaakt door het ijzersterke verhaal.

Dat verhaal legt de focus compleet op de personages en hun keuzes tijdens de overlevingstocht. En dat is lovenswaardig, omdat het nogal makkelijk zou zijn om constant de zombies het middelpunt van de aandacht te maken. Die aandacht ligt nu helemaal bij Lee en het kleine meisje Clementine dat hij vanaf het begin onder zijn hoede neemt. De character building is het grootste pluspunt van de game. In de vijf afleveringen die bij elkaar zo’n tien tot twaalf uur behelzen, krijgt het spel het voor elkaar om je om personages te laten geven of juist om ze te haten. Soms wil je niets liever dan iemand die je heeft bedondert vermoorden, maar omdat je Clementine geen getuige wilt laten zijn van zoiets besluit je om het niet te doen. Zomaar een voorbeeld van hoe de sterke band met characters een rol kan spelen. 

In de vele gesprekken die je met de uitgebreide cast van personages zal voeren maak je constant keuzes die jouw relatie met hen stuurt. De game staat ook bol van de beslissingen waar je vaak maar een beperkte tijd krijgt om over na te denken. Hierin is het onmogelijk om iedereen te vriend te houden, maar ook hebben keuzes vaak niet de uitwerking die je van te voren zou denken. Hierdoor blijf je op het puntje van je stoel zitten om geboeid te kijken hoe het avontuur zich verder uitspeelt. Door het lage tempo zijn de aanvaringen met tegenstanders, zowel levende als ondode, des te intenser. Dat de game op deze momenten vaak kiest voor quick time events is dan niet heel storend.

Dit geheel speelt allemaal makkelijk weg. Persoonlijk heb ik het op de Xbox 360 gespeeld en er was eigenlijk niets op de besturing aan te merken. Doordat de puzzels geen moeilijke combinaties van items vereisen komt er geen ingewikkelde inventaris bij kijken. Hierdoor kun je de game af met het bewegen van de cursor met de analoge stick en het drukken op een van de vier actieknoppen voor interactie.

Waar The Walking Dead wel wat steekjes laat vallen is op het technische vlak. Hoewel het eerder genoemde comic stijltje er mooi genoeg uitziet zijn de animaties houterig en zakt de framerate wel erg vaak weg op het moment dat er iets spannends staat te gebeuren.

De Steam Summer Sale loopt nog tot en met 22 juli. The Walking Dead kost tot die tijd slechts €12,49 maar er is kans dat hier nog eens de helft vanaf gaat tijdens de laatste dagen. Houd hem dus goed in de gaten als je de game nog niet in bezit hebt! 

Klik 

Het zijn geen onoverkomelijke problemen, maar het haalt je soms net even uit de game. Als je de game voor de tweede keer gaat spelen zal je er bovendien achter komen dat de keuzes die je maakt niet de impact hebben die ze lijken te hebben. Het verhaal ontvouwt zich nog steeds op dezelfde wijze en op het lot van je mede-survivors blijk je geen invloed te hebben. Dat je deze illusie tijdens de eerste playtrough wel hebt is dan knap.

Wat overblijft is een point and click adventure met een ijzersterk verhaal dat gedragen wordt door characters waar je gehecht aan raakt. De emotionele keuzes die je moet maken zijn heerlijk en verschrikkelijk tegelijk. Na een al prima begin worden de episodes van seizoen één alleen nog maar beter en bouwen op naar een climax waarbij een traantje wegpinken geen schande is (toch?). En als een game dat met je kan doen, is het niets minder dan een topper. The Walking Dead is dat dus.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The IG SpionageAdventures Deel 1

Dragon city