in

Pokémon VGC World Tournament, Vancouver 2013


Wereldtoernooien voor een simpel spelletje als Pokémon? Je maakt een grapje zeker!

Maar toch is Pokémon een spel dat toch nog vrij groot is in zowat alle werelddelen, en wordt dus ook zeker in competitieverband gespeeld.

Pokémon wordt hier in Nederland vaak nog gezien als een kinderachtig spelletje, simpel en redelijk makkelijk voor iedereen om uit te spelen. Daarna kijken mensen er niet meer naar om, en dat terwijl er nog een heel stuk onder de game ligt die heel wat ingewikkelder is dan op het eerste gezicht lijkt, zoals de IV’s (Individual Values) en EV’s (Effort Values). Dat zijn wat termen die vaak gebruikt worden en zo optimaal mogelijk moeten gemaakt zien te worden. Aangezien het hier niet zozeer over gaat laat ik dit even links liggen.

Maar goed, wat houdt zo’n toernooi nu eigenlijk in? Ten eerste is het gebruikte format Dubbelgevechten, dus niet zoals gebruikelijk in elke Pokémon game een 1v1 opstelling.

In het geval van VGC (wat staat voor Video Game Championships, mocht je dat nog niet doorhebben.) spelen we dus 2v2, waarvan je van de 6 Pokémon die je bij je draagt, er 4 uitkiest om in gevecht te treden met je tegenstander. Van tevoren zul je ook te zien krijgen welke 6 Pokémon je tegenstander bij zich draagt, om zo een strategische afweging te kunnen maken van wat je meeneemt om de overwinning binnen te slepen.

Er zijn natuurlijk ook nog andere regels, die ik nog even ga noemen:

– Pokémon boven level 50 worden teruggehaald naar level 50, onder de level 50 worden NIET naar level 50 gebracht.

– Pokémon moeten in je Battle Box zitten.

– Je Pokémon mogen geen nickname hebben met de naam van een andere Pokémon. (dus een Lucario die Snorlax heet mag niet.)

– Je mag maar 1 van elke Pokémon hebben. (dus geen 2 Lucario.)

– De aanvallen Sky Drop en Dark Void zijn niet toegestaan.

– De volgende Pokémon zijn niet toegestaan: Mewtwo, Mew, Lugia, Ho-oh, Celebi, Kyogre, Groudon, Rayquaza, Jirachi, Deoxys, Chatot. Dialga, Palkia, Giratina, Phione, Manaphy, Darkrai, Shaymin, Arceus, Reshiram, Zekrom, Victini, Kyurem, Keldeo, Meloetta, Genesect

– Dream World Abilities mogen mits ze officieel zijn uitgegeven.

– Pokémon zijn beperkt tot de aanvallen die ze kunnen leren, zij het via move tutor, levelup, TM’s/HM’s of speciale evenementen.

Officiële toernooien worden ook niet echt gehouden in Nederland zelf, maar op meerdere plaatsen in Europa en Amerika. Dit betekent overigens niet dat je helemaal nooit mee zal kunnen doen, aangezien The Pokémon Company regelmatig toernooien via Wi-Fi organiseert waarmee je items en zogenaamde CP (Championship Points) kunt verdienen. Deze CP zul je nodig hebben om te kunnen kwalificeren voor het wereldtoernooi, maar via Wi-Fi zijn dat er vaak niet voldoende om jezelf te kwalificeren. Andere mogelijkheden zijn er natuurlijk ook, maar voor ons Nederlanders/Belgen zit er helaas niets anders op dan naar ene ander land te gaan om het daar op te nemen tegen andere Pokémon enthousiasten. Landen waar normaliter gezien altijd een toernooi gehouden wordt bevatten onder meer Engeland, Italië en Duitsland, maar dit kan natuurlijk altijd fluctueren. Als laatste als je net als ondergetekende geld teveel hebt, is er ook nog een Last Chance Qualifier, die de dag voorgaand het wereldtoernooi gehouden wordt op dezelfde plek, hier kun je jezelf nog bewijzen en als je doordringt tot de laatste 2, dan heb je voor jezelf ook een leuke plek bemachtigd op het grote podium.

Moet iedereen dan tegen elkaar, dus kleine kinderen tegen volwassenen? Het antwoord daarop is nee, iedereen wordt afhankelijk van geboortejaar ingedeeld in divisies, zodat kinderen van 8 jaar bij andere kinderen t/m 12 komen, de 12 t/m 16 jarigen met elkaar de strijd aangaan en de 16 plussers als de rest wordt beschouwd.

Winnen is een ding, maar vooral lol hebben is een ander ding, en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Als iemand die vorig jaar afgereisd is naar Hawaii om mee te doen kan ik zeggen dat het het geld ook meer dan waar was. De mensen zijn allemaal vriendelijk, helpen je graag en het voelt ook allemaal als een grote familie. De grootste rede dan ook voor dit stukje tekst is dan ook om mensen aan te sporen zich wat meer in de competitie te werpen om Pokémon toch net dat stukje populairder te maken onder de gamers van tegenwoordig.

Worlds zelf begint op 9 Augustus met de Last Chance Qualifier, waar ik ook zeker van de partij ga zijn om deel te nemen en zo door te stromen. Of dat gaat lukken weet ik niet, veel van de topspelers zullen ook zeker aanwezig zijn, en zelfs al verlies ik, dan hebben we nog de speciale merchandise en de producers die een signeersessie houden. En zeg nou zelf, niets leuker dan je oude Pokémon games te laten signeren door de makers zelf, toch?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rayman: Origins (X360)

Xbox One 53MHz sneller! … Maakt dit uit? – Column