in

De Xbox 360 controller: Niet zo goddelijk als gedacht!


De PlayStation 4 en de Xbox One zijn onderweg naar de huiskamers (of slaapkamers) van gamers, en dit zorgt weer voor de nodige discussies. Welke van de twee zal deze generatie de overhand hebben? De controller van de Xbox 360 was volgens velen de reden waarom de Xbox 360 boven de Playstation 3 werd gekozen. Als ik de discussies op verschillende sites lees, dan verbaast het mij hoe ze de Xbox 360 controller “goddelijk” kunnen vinden. Als ik dit woord dan ook even opzoek, dan kom ik snel uit op de definitie: “als iets erg fijn of lekker is”. Laat de Xbox 360 controller dat nou net niet zijn!

Flawless victory?!

Om maar meteen bij het ergste te beginnen: die D-Pad van de Xbox 360 controller is echt verschrikkelijk. Microsoft heeft de D-Pad rondvormig gemaakt, om zo het begrip “360 graden” beter over te laten komen. Dit haalt echter de kwaliteit van de D-Pad zo omlaag, dat de Xbox 360 controller gewoon bijna niet te gebruiken is voor games die deze D-Pad intensief gebruiken. Probeer jij maar eens een fighter zoals Mortal Kombat te spelen met de D-Pad op de Xbox 360. De combo’s zullen je moeilijk afgaan. Doe je dit echter met de Dualshock’s D-Pad, dan is dat zoveel beter. Dat komt omdat de D-Pad van de Xbox 360 controller de acht zijdes niet goed kan onderscheiden door het rondvormige design. Met de nieuwe Chrome Controllers heeft Microsoft geprobeerd om de D-Pad te verbeteren door hem te laten transformeren tussen ‘’Plus’’ modus en ‘’Disk’’ Modus. Dit heeft het probleem aanzienlijk verholpen, maar komt nog steeds niet in de buurt van de accurate Dualshock 3 van Sony’s PlayStation 3.

Ik heb het nog niet gehad over de grote bult op de achterkant van de Xbox 360 controller. In die bult zitten namelijk nog steeds batterijen die je in de winkel moet kopen. Terwijl Sony een geïntegreerde, oplaadbare batterij in de Dualshock heeft zitten, doet Microsoft nog lekker ouderwets. Elke keer batterijen moeten kopen vindt iedereen denk ik niet zo leuk, vooral als je erachter komt dat je batterijen leeg zijn om 1 uur ’s nachts en je geen batterijen in huis hebt. Welke idioot binnen Microsoft heeft dit bedacht? Ik hoor sommige al zeggen: “Je kan toch een oplaadbare batterijpack kopen?” Als je dat doet, dan doe je precies wat Microsoft wilt, namelijk hen geld geven voor iets wat al in de controller hoort te zitten. Bovendien zijn deze batterijpacks erg slecht gefabriceerd. Ik heb voor de Wii en voor de Xbox 360 controller van die batterijpacks gekocht, en die zijn niet lang meegegaan. Het stukje waar de batterijpack contact maakt met de controller is zo erg ingedrukt, dat er geen elektrische verbinding is met de controller, waardoor het telkens uitvalt tijdens het gamen als je een beetje beweegt met de controller. Dit komt niet door mijn onzorgvuldigheid, maar door de lage kwaliteit van de controller en zijn batterijpacks. Eigen schuld, dikke bult als je dit koopt.

Dan een ander punt wat sommige mensen nogal over het hoofd zien. Vaak hoor je mensen zeggen dat de Xbox 360 controller lekker groot en zwaar is, waardoor mensen met grote handen makkelijker kunnen gamen. Daar ben ik het overigens mee eens, het is immers veel beter om iets groots vast te hebben als je grote handen hebt. Echter, hebben jullie wel eens gedacht aan de mensen die geen grote handen hebben? Hoe zullen die de controller wel niet vinden? Op de dag dat ik mijn Xbox 360 kocht, was mijn broertje negen jaar oud. Vanzelfsprekend met kleine handen. Het was voor hem bijna onmogelijk om comfortabel te gamen op mijn Xbox 360. Er zijn echter ook volwassenen met kleine handen. Zo is de bevolking in mijn thuisland Chili een stuk kleiner dan hier in Nederland, waardoor de handen ook kleiner zijn. Ik kan je nu al zeggen dat deze mensen liever een middelmatige controller willen hebben dan zo’n grote baksteen met knopjes. De PlayStation 3 controller is wat dat betreft veelzijdiger. Die is geoptimaliseerd voor alle gebruikers en ook een stuk lichter.

De volgende generatie

Nu we de controllers van de Xbox One en van de PlayStation 4 al meerdere malen voorbij hebben zien komen, is er meteen een beter beeld van de veranderingen. Zo is de PlayStation 4 controller iets gegroeid en zijn de triggers ook eindelijk echt triggers. Ook heeft de controller een Touchpad en twee nieuwe knopjes genaamd “Options” en “Share”. Tot slot hebben de thumbsticks nu van die kuiltjes voor de grip.

De Xbox One controller heeft volgens Microsoft 40 vernieuwingen aan boord. Of dat waar is, mag Joost weten, maar de grootste veranderingen zijn de vibrerende triggers, de ruige randjes om de thumbsticks, en een echte, plusvormige D-Pad! Dat belooft veel goeds. Echter, is er één ding niet veranderd. De batterijen! Die mag je nog steeds los kopen in de winkel.

Mijn punt

Met deze column wil ik duidelijk maken dat Microsoft geen goddelijke controllers maakt en ook zo zijn foutjes heeft. Hetzelfde geldt overigens voor Sony, die heeft nu pas geleerd wat triggers zijn. Ik weet dat mensen de ene controller boven de andere prefereren, maar dat betekent niet dat de controller geen foutjes heeft, wat ik sommige mensen wel hoor zeggen. Zelf heb ik overigens geen voorkeur voor de Dualshock of de Xbox 360 controller, ik vind ze beide namelijk goed genoeg voor het gamen met elk hun foutjes. De beste controller aller tijde blijft echter de Gamecube controller. Als het aan mij ligt, mag Nintendo dat design weer terugbrengen op de markt.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Partychat werkt tussen PS4- en Vita-gebruikers

Games en Filosofie: Waarom we horrorgames spelen