Al jaren ben ik ‘uit de kast’ en iedereen op de redactie weet dat ook. Ik maak er geen geheim van, maar er openlijk mee te koop lopen doe ik ook zeker niet. Toch is daar nu een kleine verandering in gekomen. De reden? Ik wilde eens kijken hoe het gesteld is met homoseksualiteit in games en hoe het staat met de ‘gaymers’.
Laat ik deze column eerst met een neutrale noot beginnen. Als ik tegen mensen zeg dat ik homo ben en dat ik ook game, dan zijn de reacties vaak hetzelfde. Of ze hadden het niet achter mij gezocht, omdat ik me liever zou bezig houden met shoppen of andere dingen die vrouwen graag doen. Laat ik alvast zeggen dat mijn gevoel voor mode net zo groot is als mijn verstand over voetbal. Ik weet wat buitenspel is en hoe je het snelst een rode kaart moet krijgen. Dat heb ik dus ook als het gaat om kleren, ik weet wat ik mooi vind en hoe ik zo snel mogelijk uit die hel moet geraken. Een andere reactie die ik wel eens krijg is meer in de denigrerende zin zoals: “dan speel jij alleen zeker Laura’s Passie of Sims?” Helaas, ook dat soort games speel ik niet. Als ik ze dan vertel welke games ik wel speel, dan is er altijd een soort van verbazing. Waarom weet ik zelf ook niet.
Een gamer, ongeacht geaardheid, kan toch dezelfde interesses hebben als het gaat om games? Deze vraag werd in 2006 ook gesteld door een student van de University of Illinois, Jason Rockwood. Hij kreeg toestemming om een onderzoek te houden onder de seksualiteit onder gamers. Waar hij hoopte op ongeveer 600 deelnemers aan de enquête, werden het er uiteindelijk meer dan 10.000. Uit het onderzoek bleek dat 51,5% van de deelnemers homoseksuele of biseksuele gevoelens had. Een ander opmerkelijk detail aan dit onderzoek was toch de vraag hoe de deelnemers dachten over het gebruik van homoseksuele content in games of juist het ontbreken ervan. Aangezien meerdere antwoorden mogelijk waren, was het percentage bij een aantal antwoorden ook erg hoog. Zo ervoer 83,4% van de ondervraagden termen als ‘that’s so gay!’ en ‘gay’ tijdens online gamen als erg negatief. Een ander antwoord was dat de ontwikkelaars te weinig doen aan het ontwikkelen van homoseksuele characters in games. De groep die er zo over dacht, bestond uit 42,5% van de ondervraagden.

De grote vraag is ook eigenlijk: is er wel plek voor homoseksuele content in de gamesindustrie en is die plek er inmiddels ook al? We leven nu anno 2013 en daarmee is de enquête van Rockwood erg gedateerd. Er is een aantal jaar later nog een enquête uitgevoerd waarin werd gekeken naar de soort games die holebi’s (verzamelnaam voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen) spelen. Helaas zijn deze resultaten nooit online verschenen. Als we Google gebruiken en zoeken naar homoseksuele content in games, dan vinden we eigenlijk alleen maar de negatieve verhalen. Een verhaal dat er echt uitspringt is wel het verhaal van Sara Andrews. Zij had op World of Warcraft een guild opgestart die holebi-vriendelijk was. Zij ‘adverteerde’ hier ook mee op de in-game chat en het duurde niet lang of Blizzard had haar gevonden. Er werd gedreigd met haar te verbannen uit het spel omdat ze zich niet hield aan de regels die Blizzard had opgesteld. Na paar keer een briefwisseling kwamen ze bij Blizzard er toch snel achter dat ze fout bezig waren en volgde er via e-mail een excuses richting Sara. Eind goed, al goed?
Bijna, want in een andere MMO, The Lord of the Rings Online werd de optie om te trouwen in-game geannuleerd. De reden? De makers wilden niet dat twee mannelijke dwergen en hobbits met elkaar konden trouwen. Daarnaast vonden zij het ook een rare gedachte dat een dwerg en een elf samen gingen trouwen. Een andere reden was dat de schrijver van de boeken, J.R.R. Tolkien, een Christenen was en daarom mocht het niet. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet mogelijk om te kunnen trouwen in The Lord of the Rings Online.
Gelukkig zijn er ook ontwikkelaars die niet preuts zijn en dit thema durven aan te gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is toch wel de Fable-franchise. Daarin was het mogelijk om als man zijnde te kunnen trouwen met een andere man. Hiermee werd een belangrijke stap gezet, een stap die steeds vaker gezet wordt. Een ander mooi voorbeeld is de Mass Effect-franchise. In Mass Effect wordt je juist aangespoord om een romance op te bouwen met één van de personages. Je kunt als speler kiezen voor een ‘traditionele’ relatie tussen man-vrouw. Maar de optie man-man en vrouw-vrouw was ook te allen tijde mogelijk. Zelfs met heftige vrijscènes en seksuele interactie tussen het hoofdpersonage en een blauwe alien. Je moet het maar willen zeg ik maar zo.

Uiteraard kan ik meer voorbeelden gaan bedenken waaruit blijkt dat men op de goede weg is. Maar graag vertel ik je meer over een Kickstarter-project dat vorig jaar augustus is begonnen. In 2012 werd er een Kickstarter-project opgestart met de naam GaymerCon. Een conventie die gericht zou zijn op holebi-gamers en het bespreken van homoseksuele content in games. Het project was al erg snel bekend toen er een Baptistische kerk in opstand kwam. Het project werd op 1 augustus op Kickstarter gezet met een doel van 25.000 dollar. Na twee dagen was er al 14.000 dollar opgehaald en op de laatste dag werd het project gesloten met meer dan 90.000 dollar.
Een jaar later was het moment dan daar, GaymerCon was van naam verandert naar GaymerX en het event werd dit jaar gehouden van 3 tot en met 4 augustus in San Fransisco. GaymerX trok maar liefst 2.300 bezoekers en daarmee is een tweede editie inmiddels al aangekondigd voor in juli 2014. GaymerX trok niet alleen veel bezoekers, maar ook bekende mensen die het iniatief een goed hart toedragen. Zo was onder andere Ellen McLain aanwezig, zij is verantwoordelijk voor de stem van GLaDOS in de Portal-serie. Maar ook John Patrick Lowrie was aanwezig, die verantwoordelijk was voor vele voice-overs in onder andere Left 4 Dead en Half-Life serie. Niet alleen bekende personen waren supporter van dit idee, maar ook uitgever Electronic Arts was aanwezig om een steentje bij te dragen aan dit concept.
Met GaymerX is er een nieuw tijdperk aangebroken waarin homoseksualiteit in games bespreekbaar moet zijn. Maar zit iedere ‘gaymer’ daar nu wel op te wachten? Ik kan niet voor deze groep mensen spreken, maar ik vind dat hiermee een goed begin gemaakt is. Steeds vaker komen we momenten tegen in games waar echt van nep niet te onderscheiden is. Het wordt steeds meer een groot interactief verhaal waar we deel van uitmaken. Gamen is niet meer zomaar een uitlaatklep om mensen neer te schieten of waar we een groot avontuur aangaan. We proberen delen van onszelf tijdens het gamen in de game te stoppen en dat bewijzen Role-Playing Games maar al te goed. Ik kies maar al te graag voor een mannelijk karakter en als ik vervolgens een lekkere hunk aan de haak kan slaan in een RPG, waarom zou ik dat niet doen dan? In het dagelijks leven moet ik, als vrijgezel, het doen met een geweldige redactie waar iedereen hetero is en het heeft over voetbal, lekkere chicks en vriendinnen of vrouwen die ongesteld zijn.
Deze column is geschreven voor Undercover-Network