in

Grand Theft Auto V (X360)


Van de ene kant, naar de andere kant van het eiland scheuren in een van de snelste auto’s ter wereld. Het vliegen met een Boeing 747. Crossen met quads door de bergen. De taxi bellen als je te lui bent om zelf te rijden. Cheats gebruiken als het even niet mee zit. Zwemmen door de zee om uit eindelijk gebeten te worden door een haai. Om te begrijpen over welk spel de zojuist genoemde zinnen gaan, zal de gemiddelde gamer niet lang over hoeven na te denken.

Hiermee heeft Rockstar iets fenomenaals neergezet wat betreft de game industrie. Iets wat niet eerder op de current-gen is gemaakt. Op het moment dat je het spel in de console zal schuiven, zal het je niet ontgaan zijn dat er een disc van 8GB geïnstalleerd zal moeten worden. Na zo een 15 minuten te hebben gewacht tot de installatie voltooid werd. Was het eindelijk zover. Het moment waar de fans van GTA zo lang op hebben moeten wachten. Grand Theft Auto V.

Actie en Schieten

Je word meteen in adrenaline missie gegooid waarbij je een plaatselijke bank zojuist hebt overvallen van de nodige bankbiljetten. Het valt dan ook meteen op dat er gesleuteld is aan het schieten. De schoten vliegen nu  naar het punt waar jij op mikt – in tegenstelling tot het vorige deel, waar er nogal vaak sprake van hip fire was – wat uiteindelijk een stuk fijner speelt. De wapens zijn hierdoor een stuk fijner te gebruiken. Je kan je eigen wapens ook nog aanpassen in de gunshop. Hier is het mogelijk om een silencer erop te plaatsen, extra grip, een zaklamp, en ga zo maar door. Kortom, genoeg mogelijkheden betreft de weapon customization. Als het schieten lastig voor je is in de adrenaline momentjes, kun je ook nog langsgaan bij de schietbaan om jouw zo accuraat mogelijk te laten knallen.

De wereld en mogelijkheden

Nadat de eerste missie succesvol is afgerond zul je in Los Santos (de fictieve wereld van Los Angeles) terecht komen. De uitgebreide wereld bestaat uit het zogeheten Los Santos & Blaine County, waarbij het tweede de uitgestrekte woestijn is met de grote bergen. In deze twee delen van de grote wereld dat GTA biedt valt er erg veel te doen; tennis, golven, triatlon, skydiven, racen en nog véél meer. Op het moment dat je genoeg geld hebt, kun je investeren in verschillende instellingen, bijv. een bioscoop, restaurant, winkel, of zelfs een coffeeshop overkopen. Dit natuurlijk allemaal om eraan te gaan verdienen. Ook kun je gaan verdienen aan aandelen. Je kunt investeren in bedrijven om hieraan later – hoop je dan – het dubbele mee terug te verdienen. Ook dit kun je soms (maar niet altijd) beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld investeert in een vliegmaatschappij, en de vliegtuigen van de concurrent laat ontploffen, zullen de aandelen stijgen. Een heleboel mogelijkheden!

 Drie hoofdpersonages

In Grand Theft Auto 5 is het voor de eerste keer dat er de mogelijkheid is om met 3 verschillende karakters te spelen. Het ene karakter komt uit de ‘’gangsterhood’’ genaamd Franklin, daarna kom je de gepensioneerde bankovervaller Michael tegen, waarnaar Michael de nogal ordinaire Trevor tegenkomt. In het spel kun je wisselen tussen deze 3 karakters. Ik vind dit persoonlijk een hele goede toevoeging aan het spel. Het brengt niet alleen variatie in de spelervaring, maar het is ook een stuk leuker om niet alleen aan een personage verbonden te zijn.

Missies en Side missies

De missies zijn spannend en vol met actie. Tijdens sommige missies speel je met alle drie de hoofdpersonages en moet je switchen naar het desbetreffende personage waarbij jij het meest actievolle moment meemaakt/uitvoert. De grootste missies die je uitvoert zijn de zogeheten ‘’Heist’’ missies. Hierbij ga je met de crew een bank/juwelier overvallen. Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Voor deze grote missies moet je zelf de voorbereidingen plegen om de overval zo goed mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan; het gebouw inspecteren, een ontsnapmethode vinden en natuurlijk de geschikte crewleden aanstellen. Naast deze grote missies heb je natuurlijk ook nog een hele boel missies die je voltooid. In totaal zijn er 69 hoofdmissies te spelen. Dat is natuurlijk al veel, maar naast deze hoofdmissies zijn er ook nog strangers te ontmoeten, random personages helpen die je op straat tegen komt. Genoeg dingen te doen wat betreft de missies!

Rijden, racen en turbo’s

Het rijden in het nieuwe deel voelt ook een stuk anders, maar zeker beter aan dan zijn vorige deel (Grand Theft Auto IV). Zo scheur je nu veel makkelijker door het verkeer heen en word het beeld niet meer wazig als je op topsnelheid zit (i.t.t. het vorige deel). De variatie in de auto’s vind ik een erg goede verbetering. Rockstar heeft nu gekozen voor veel meer top auto’s van deze tijd, denk aan een Audi’s, Bugatti’s, Maseratti’s, Aston Martin’s, en nog veel meer (Dan wel in de GTA versie, dus niet officiële licentie’s). Op het moment dat je een auto in je bezit hebt, zijn de mogelijkheden nog niet klaar. Er is nu namelijk de mogelijkheid om je auto te tunen in de Los Santos Customs. Hier is het mogelijk om je auto te voorzien van een turbo, spoiler, een nieuwe lak etc.

Het luchtruim

Het is weer mogelijk om te vliegen met vliegtuigen! Rockstar pakt hiermee ook redelijk goed uit, op het vliegveld kun je een Boeing 747 pakken om vervolgens het luchtruim van Los Santos & Blaine County de gaan ontdekken, ook zitten er privé jets in, straaljagers, cargo-planes, tot en met helikopters en stuntvliegtuigen. Enig minpunt aan het vliegen vind ik de turbulentie die je meemaakt wanneer je 10 meter boven de lucht vliegt, normaal zou een vliegtuig hier nooit last van moeten hebben. Ook dwarrelen de helikopters vaker door de lucht wanneer jij bedoelt om vooruit te vliegen. Al met al niet een minpunt wat het hele vliegen beïnvloed, maar het zal soms toch best vervelend zijn.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Top 5 bekende acteurs in games, mét fysieke gelijkenis

‘Helft van Capcom Europe vliegt de laan uit’