in

CENSUUR


Het was het begin van de zomer van 1987. Ik mocht 2 weken eerder afzwaaien van militaire dienst waar ik als korporaal YPR chauffeur 14 maanden van mijn vrijheid was beroofd om het vaderland te dienen. Na een onzekere vlucht (ik stond niet op de lijst) mocht ik uiteindelijk mee met het vliegtuig van  de organisatie van Camp America om daar 2 maanden te werken met kinderen in een vakantiekamp. In New York aangekomen waren ze mij (wederom) totaal vergeten zodat ik die avond alleen op een hotelkamer in Manhattan zat te luisteren naar de toen nog hetero George Michael die daar op de radio werd gedraaid met het nummer “I want your sex”. Er was iets mis met dat nummer:

 

Het woord “sex” was uit het nummer geknipt….

Censuur is van alle tijden maar laten we als start voor het gemak beginnen een tijdje na de uitvinding van de boekdrukkunst. Om grip te houden op de reeks ranzigheid en godlastering zette de katholieke kerk de Index librorum prohibitorum op: een lijst van verboden boeken. Natuurlijk volgde rap de beeldende kunst. Omdat het katholieke geloof en zijn afsplitsingen nog altijd deel uitmaken van de “westerse beschaving” is het censuur gebleven. Toch zien we in de 60er jaren een omwenteling. Kunst moet vrij worden (net als drugs en sex). In Nederland is er na lang strijden een enorme vrijheid ontstaan en ook in veel andere Europese landen vinden we dat terug. Dat betekent niet dat alles zomaar vrij is. We mogen niet iemand kwetsen en met sex gaan we net iets gemakkelijker om dan met geweld. Dat is op gaming gebied in Duitsland wat doorgeslagen. Omgekeerd is in Amerika het geweld weer minder een probleem maar over een beetje bloot word nogal snel hysterisch gedaan.

Na een omweg ben ik terecht gekomen op censuur in games. Het blijkt dat Sony games als Twisted Metal, God of War Ascension, The Last of Us en nu Beyond: Two Souls wijzigt voor de Europese markt. Op Beyond na blijken we de Duitse versie te krijgen die een klein beetje is aangepast. Zo kan je in de multiplayer van TLOU geen vijanden onthoofden. Bij Beyond is er bewust voor gekozen door Sony om er een PEGI 16 game van te maken ipv 18+ (Heavy Rain was in EU 18+). Het gaat overigens om 10 a 15 seconden van (gewelddadig) content  dat aangepast is (dus niet verwijderd) en deVS versie van Beyond moest er ook aan geloven want daar is de erotiek wat terug geschroefd. Dit alles met voorbehoud want dit is wat Sony ons vertelt, of het waar is moeten we nog even afwachten.

Ik was erg verbaasd over de reacties hierop. Veel mensen zijn, in mijn ogen, terecht boos op Sony. Zeker een game als Beyond Two Souls probeert een volwassen verhaal te vertellen. Daarnaast is een game volgens mij, net als tv, film, theater en alle andere beeldende kunsten een vorm van kunst of kan in ieder geval een vorm van kunst zijn. En kunst mag niet gecensureerd worden.

Toch is er ook een groep die zijn schouders op haalt, lekker belangrijk, het zijn maar een paar seconden. Maar wat als die paar seconden een paar minuten worden? Wat als de chest buster uit Alien eruit was gehaald, wat als de 2de Riddick film 16+ ipv 18+ was (o wacht dat was ie en het was een schijt film!), wat als elke rapper en zanger de mond wordt gesnoerd als de tekst expliciet word? Wat als Apocalypse Now als te anti Amerika was gezien of wat als je voor je 18de verjaardag een oproep krijgt omdat je jarig word en een piemel heb om 14 maanden te worden ontdaan van je kleding, je huis en je gedragingen en dat je je ergens moet melden om opgeleid te worden tot moordenaar?

Ik sla door, misschien, maar ik vind dat we het recht hebben om de visie van een creatief product te zien en te ervaren zoals het door de maker bedoeld is. Als we akkoord gaan met censuur dan bevinden we ons op een hellend vlak want er zijn genoeg parijen die van alles gecensureerd willen zien in Nederland. Dat we hier een zelfde beleid in games krijgen als in Duitsland is niet ondenkbaar en wat volgt dan, het intrekken van het homohuwelijk, stemrecht voor vrouwen? Ja er bestaan nu partijen in Nederland die dergelijke onzin op hun verkiezingslijst hebben staan. Laten we trots zijn dat we alle games die we willen spelen ook mogen spelen. Laten we niet vergeten dat daarvoor gestreden is en dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. Laten we mensen die ons de mond willen snoeren er aan herinneren dat we in een vrij land leven en dat graag zo willen houden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Legend of Zelda: The Wind Waker Review

Verloren voortgang GTA Online wellicht terug te krijgen