in

Handheld oorlog


De uitingen die Notorious in deze column plaatst, zijn andere dan de meningen van InsideGamer.nl. InsideGamer.nl distantiert zich dan ook van sommige uitlatingen die door Notorious worden gedaan.

Handhelds zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. En in de toekomst zal dat beeld alleen nog maar versterkt worden. We staan namelijk aan het begin van een mogelijk zware, en lange handheld oorlog tussen Nintendo en Sony. Na jaren dominantie lijkt er een serieuze concurrent te zijn opgestaan. Maar hoe kan het nou dat Nintendo al sinds 1989 een monopolie positie heeft? Bedrijven proberen het wel, maar falen keer op keer. Atari kwam korte tijd nadat de Game Boy op de markt was gebracht, met de Lynx. De handheld faalde jammerlijk, ondanks dat de hardware veel beter was dan de handheld van Nintendo. Daarna kwamen er nog tal van andere handhelds, maar geen één was echt boeiend te noemen. Toch is er één bedrijf die het nog wel redelijk deed. Dat was Sega, dat in 1991 de Game Gear introduceerde. Het apparaatje was superieur vergeleken met de Game Boy. Het was net als de Lynx in kleur en je kon er via een TV Tuner ook TV mee kijken. Jammer genoeg zoop hij batterijen, en was hij daarnaast groot en log. Dat werkte in voordeel van Nintendo waardoor de Game Boy toch populairder bleef. Uiteindelijk werd er door allerlei fouten bij het management van Sega, in 1997 besloten om de stekker eruit te trekken, om zich helemaal op de Sega Saturn te richten.

Dankzij het gebrek van krachtige concurrentie kon Nintendo gewoon rustig z’n gang gaan. Ze flikten het zelfs om pas in 1998 een Game Boy met een kleurenscherm te presenteren. Het heeft dus bijna 10 jaar geduurd voordat ze met een kleuren handheld kwamen, terwijl Atari en Sega dat eeuwen daarvoor al presteerden. En dit bedrijf, Nintendo, wordt vereerd vanwege het feit dat ze zó vernieuwend zijn? Nintendo is naar mijn mening alléén vernieuwend wanneer het ze uitkomt.

Jaren later kwamen ze met de Game Boy Advance. Een zeer kleine stap vooruit als je het mij vraagt. Toen ik dat apparaatje kocht kreeg ik een déjà vu gevoel. Het leek gewoon op een opgevoerde Super Nintendo. En het ergste was nog dat je niet eens in het donker erop kon spelen, een backlight inbouwen was waarschijnlijk te veel moeite. Wat voor stomme stunt was dat Nintendo?! En dan heb ik het niet eens over de software, die voor het grootste gedeelte uit ports bestond van de Super Nintendo. Maar toch kocht iedereen dat ding massaal, en waarom? Omdat het merk Game Boy gewoon ingeburgerd is en omdat er amper keus was op de handheld markt. Nintendo flikte het ook nog om in zeer korte tijd met de Game Boy Advance SP te komen, waarmee je wél in het donker kon spelen. Dat is toch te gek voor woorden? Iedereen die net een GBA gekocht had, was dus mooi genaaid. En natuurlijk zullen alle Nintendroids roepen dat Nintendo naar de gamers luistert, door de SP uit te brengen. Alsof we allemaal breinloze fanboy zombies zijn! Atari en Sega kwamen daar vele jaren daarvoor al mee aanzakken, en dan komt de boodschap nu pas over? De meeste mensen gingen er sowieso vanuit dat de Game Boy Advance over backlight beschikte.

En binnenkort komt de Nintendo DS uit dat voor “revolutionaire” game play gaat zorgen. Nou sorry hoor, ik heb hier zo mijn twijfels over. Dus, omdat dat ding twee schermen heeft zal het zo geweldig gaan worden? Ik wacht nog steeds tot er iets bijzonders gebeurd met de GBA. Nintendo is duidelijk de weg kwijt. Ze presenteerden connectivity als iets fenomenaals, terwijl het gewoon een flop is geworden. Weinig developers maken er gebruik van. En bovendien doen ze nog alsof het iets unieks is. It has already been done! De Dreamcast en de Neo Geo Pocket handheld konden ook al op elkaar aangesloten worden. Ik ben dus benieuwd hoe het zal gaan, nu Sony op de handheld markt komt. Want tot nu toe kijkt iedereen kritisch tegen Sony aan. Maar zijn we soms vergeten wat voor succes Sony tot nu toe met al zijn consoles had? Zijn we vergeten hoe iedereen zei dat ze geen kans maakten tegen Nintendo en Sega. Sony is een groot en rijk bedrijf. Ze zullen heus niet dezelfde fouten maken als hun voorgangers op de handheld markt. Als je alleen al naar de hardware van de DS en de PSP kijkt dan zie je dat de PSP superieur is. Het enige wat de DS heeft is die twee overhypte schermpjes. Waar iedereen opééns zo dol op is. Ik ben niet onder de indruk, zelfde gedoe als connectivity, als je het mij vraagt. Ik verwacht niet dat elke developer het belangrijk vindt. En wat de software betreft. Tot nu toe lijken beide handhelds voldoende 3rd party support hebben. De DS zal wel weer een shitload aan Mario’s, Pokémons enz. krijgen. Ik denk dat de strijd tussen de DS en PSP wel een felle strijd zal worden. Sony is geen kleine jongen, want ze hebben zichzelf al duidelijk bewezen op de console markt. Nintendo zal alles op alles moeten zetten aangezien de handheld markt hen een aardig zakcentje opleverde en ze op de console markt als jaren matig presteren.

Wat er ook gebeurd, de gamer wint, want concurrentie is altijd goed. Want zeg nou eerlijk, GBA games zijn echt te duur. En nu roept Nintendo dat de DS games goedkoper worden, met een of andere smoes omdat de productie goedkoper zou zijn. En dat vind ik wel behoorlijk toevallig aangezien Sony binnenkort met de PSP komt. Het is afwachten wat de prijs voor de PSP wordt. Het belangrijkste is dat beide bedrijven nu hun best zullen doen om in de spotlights te staan, en dat zorgt dan hopelijk voor betere games. Het is in ieder geval duidelijk dat er dingen op de handheld markt zullen gaan veranderen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Counter-Strike: Source

Anime gebaseerd op games