in

8 dingen die in RPG’s als normaal gezien worden


Een lijstje met dingetjes in RPG’s (soms ook te verwijzen naar games in het algemeen) die we als normaal beschouwen,maar die eigenlijk slaan als een tang op een varken. Voor de mensen die niet weten wat de afkorting RPG betekent : dit betekent voluit Role Playing Game. Het zijn de spellen waarbij je met je personage op avontuur gaat, en tijdens dit avontuur probeert je personage zo sterk mogelijk te maken. Final Fantasy en The Elder Scrolls zijn voorbeelden van dit soort games.  

8. Vrouwen hoeven niet lang te leven.

Waar mannen zich tot op het bot bepantseren en er amper een stukje huid zichtbaar is, proberen vrouwen blijkbaar precies het tegenovergestelde te doen. Wat maakt het uit of je hart makkelijk te raken is? Zolang je tieten maar zichtbaar zijn zal het jou een dikke zorg wezen. Ook de mannen vinden dit kennelijk normaal, en hebben liever dat hun vrouwelijke metgezellen er appetijtelijk bij lopen dan dat ze zich eens wat slimmer zouden kleden. Kennelijk mogen vrouwen dus gewoon snel doodgaan, zolang ze er maar geil uitzien wanneer ze dit doen. Tjah, logisch ook.

7. De meeste inwoners van de wereld hebben geen leven.

Het zijn de mensen in dorpjes en stadjes die werkelijk geen leven hebben. Vooral in de Japanse RPG’s van vroeger zoals Final Fantasy en Breath of Fire kom je deze luie flikkers tegen. Want ze zijn altijd te vinden op dezelfde plek en voeren werkelijk de hele dag geen donder uit. Ik vraag me ook altijd zwaar af hoe het gesteld is met de economie in de verschillende RPG-landen, wanneer je zulke lapzwansen als inwoners hebt. Heel soms hebben ze je iets boeiends te vertellen, maar over het algemeen komen deze koekenbakkers niet verder dan praten over het weer en standaard koetjes en kalfjes. RPG’s van tegenwoordig proberen hun NPC’s (moeilijke naam voor die inwoners) wel wat meer leven te geven, maar alsnog zijn het over het algemeen een stel luie donders. Een goede schop onder hun achterste zou hun goed doen, werken zullen ze!

6. Als je eet word je weer beter.

Na al je lange reizen en de vele vijanden die je daarin bevochten hebt, kan het gebeuren dat je wat flinke verwondingen oploopt. Dit zijn niet zomaar kleine schrammetjes, maar zeer grove verwondingen die zelfs de beste huisarts of chirurg niet meer zou kunnen behandelen. Is je leven nu een verloren zaak? Nee natuurlijk niet, in RPG-land is dit namelijk geen probleem. Eet gewoon even een lekkere boterham of een flinke appel, en je verwondingen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je been eraf? Maakt niet uit, je vreet hem er gewoon weer aan. Een zorgverzekering afsluiten is dan ook absoluut niet nodig, zolang je maar genoeg inkopen doet bij de lokale super. Was het in het echte leven ook maar zo gemakkelijk, dan at ik er weer een paar hersencellen bij die ik door al het bier in mijn leven kapot gedronken heb.  

5. Je neemt een vrachtwagen aan items mee, zonder dat deze zichtbaar zijn.

Dit is iets wat ik altijd zo knap vind hé: Een hele zooi aan spullen meenemen zonder dat je deze kan zien. Je zakken zitten vaak vol met dierenhuiden, kookgerei, een compleet harnas, kipnuggets en misschien zelfs nog een paar potions. Bij elkaar opgeteld is dit een beste inboedel om ongezien met je mee te dragen. Sterker nog, je hoort er zwaar onder gebukt te gaan. Maar toch is alleen hetgeen zichtbaar dat je op dat moment in gebruik hebt, de rest heeft je personage op een magische wijze in zijn veel te kleine broekzakken weten te proppen. Soms draagt je personage zelfs een schotse rok, en vraag ik me al helemaal af waar hij al zijn bende laat. Ik hoop het geheim ooit eens te ontdekken, want een keer naar de studie zonder een schoudertas vol schoolboeken, daar teken ik voor.

 

4. Overal liggen dure spullen voor het oprapen.

De rest van de mensen in de wereld van RPG-land hebben het geloof ik niet zo op het bezit van dure dingen. Het zal ze een zorg zijn dat hun hele wereld bezaaid ligt met dure objecten die gewoon voor het grijpen liggen. Nee, daar komen deze beste mensen hun bed niet voor uit. Dit moet haast wel zo zijn, want waarom ligt ieder gebied anders zo vol met dure zooi die kennelijk niemand wil? Zelfs in de dorpen zijn op vrij gemakkelijk te vinden plaatsen de meeste handige objecten te vinden. Vaak liggen deze dingen niet alleen op de grond, maar heeft kennelijk ook iemand ervoor gezorgd dat ze even netjes voor je in een kistje zijn gelegd. Dat is dan toch ook wel weer erg aardig van die persoon, want al die metalen bepantsering roest natuurlijk als een malle wanneer het zomaar op de grond ligt. Begrijp me niet verkeerd: In het echte leven vind ik ook wel eens een tientje op de grond, maar wat er in RPG-land allemaal wel niet rondslingert gaat natuurlijk nergens meer over. Schaam je, slordige mensen uit RPG-land.

3. Alleen jij kunt de wereld redden, en niemand anders.

‘Only you can save us now’ zo’n typische cliché uitspraak die zich niet alleen beperkt tot RPG’s. Want ook vele andere games maken zich schuldig aan deze onzin. Toch staat hij in deze lijst omdat dit op vrijwel iedere RPG van toepassing is. Jij bent om een of andere vage reden altijd de enige die de wereld kan redden. Dus terwijl de rest van de aardkloot op zijn gat zit, verwachten ze van jou om de ellende (die ook hen aangaat) eens even in je Remie op te lossen. Vaak kun je, op een paar personages na, amper hulp van dit volk verwachten. Krijg je van het volk een gratis inventaris die je zal helpen bij deze gevaarlijk missie? Zijn ze bereid je voor niets op de been te helpen wanneer je zwaar gewond bent? Nee, natuurlijk niet, jij moet gewoon dokken net als de rest. Het feit dat jij met bloed zweet en tranen de wereld probeert te redden lijkt deze ondankbare honden even ontschoten te zijn. Maar goed, voor niets gaat de zon op, en in dat opzicht is RPG-land niet zoveel anders dan die wereld van ons.

2. Het dorpje waar je begint, heeft altijd zooi te koop.

Begindorpjes, de dorpjes waarin je avontuur begint (vrij logisch). Het maakt niet uit in welke RPG je zit, deze dorpjes verkopen vrijwel altijd prehistorische bende. Want waar de latere dorpjes en steden je prachtige bepantsering en wapens weten te bieden, verkopen de eerste dorpjes altijd shit. Niks, wapens met een gouden handvat en vuur-effect, maar wèl veel te duur slagschroot met een kracht van wel +1! Nee, als held heb je het in RPG’s niet makkelijk, want je begint altijd in een derde-wereld dorp waar moderne middelen vaak ver te zoeken zijn. Wel is er vaak het voordeel dat het huren van een kamer in een herberg altijd voor een mooi prijsje te doen is. In grote steden hoef je zonder een ton aan juwelen namelijk niet aan te kloppen voor een slaapplaats. In dat opzicht is dat gat waar je vandaan komt dus nog niet zo gek.

1. Alles wat in het wild rondloopt, wil je dood hebben.

In Nederland zou de wolf weer teruggekeerd zijn, oei wat een sensatie. Waarom kwam dat beest hier niet meer voor? Inderdaad, omdat het een gevaarlijk dier zou zijn en omdat we de boel hier veel te vol hebben gebouwd. Men wil de wolf dan ook niet zien terugkeren omdat het een bedreiging zou zijn voor de mensen die met langlaufstokken paraderen door de Veluwe.

Als één wolf al zoveel problemen veroorzaakt, waarom is de veiligheid in RPG-land dan zo slecht? Want ik hoef maar één been buiten mijn dorp te zetten, en ik word gelijk aangevallen. Een rat, een beer, een trol, bronstige olifanten : Alles wil mij dood hebben. Je zou toch denken dat de overheid in zulke overbevolkte werelden wel wat aan dit probleem zou doen? Want op deze manier hou je wel een heel gering clubje van je bevolking over (wat blijkbaar niet het geval is want dorpen en steden puilen vaak uit van de mensen, vraag me niet hoe die het volhouden). Een dagje op bezoek bij je oma uit een ander dorp is in RPG-land namelijk niet zo saai als het bij ons is. Sterker nog, je moet je maar afvragen of je er wel zonder kleerscheuren vanaf komt. Ik snap in ieder geval wel waarom ik in RPG’s vrijwel nooit andere avonturiers tegenkom, het is namelijk niet te doen zo. Iedereen is veel te bang een voet buiten de dorpsmuur te zetten, en terecht ook. Want een pijl in de knie is zo opgelopen.

Ik neem aan dat het duidelijk is dat dit artikel met een knipoog geschreven is. Want je zou geen RPG kunnen maken zonder sommigen van de bovenstaande punten erin te verwerken. Games bestaan nou eenmaal uit onlogische onderdelen, en dit hoort ook gewoon zo. Het was dan ook niet mijn bedoeling om RPG’s in een negatief daglicht te zetten, want ik ben gek op deze spellen. Kom dus niet met reacties als ‘Ja, maar zo kun je nooit een game maken’, want dat snap ik ook heus wel. Nogmaals: geschreven met een knipoog.

THUD-date:

Je mag rustig alle huizen binnenlopen, het zal de inwoners een worst wezen.

Dit is eigenlijk iets dat vooral de wat oudere RPG’s met zich mee brengen. Werkelijk iedere inwoner van RPG-land vindt het absoluut niet nodig om hun deuren op slot te doen. Kiezen voor een ROC-opleiding slotenmaker is in deze wereld dan jammer van je tijd. Want wat maakt het uit jóh, of Jan en alleman (die Jan zit er verdorie ook altijd bij hè) binnen komt lopen. Nee, de inwoners zal het een grote worst wezen wie ze allemaal over de vloer krijgen. Je krijgt daarnaast als speler niet alleen het privilege om 24/7 huizen van onbekenden binnen te lopen, nee, je mag ook nog eens gerust alles meenemen waar je wat aan denkt te hebben. Geen kip die er minder om legt. Deze vrijgevigheid staat dan ook haaks op hun hebberigheid en gebrek aan medeleven uit puntje 3. We kunnen dan ook gerust spreken van een wispelturig volkje.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Portemonnee voor eShop Wii U en 3DS samen te voegen

Top 6 Beste wapens van Ratchet & Clank