in

GTA V: de herontdekking van het bekende Grand Theft Auto


De lange radiostilte na GTA IV is voorbij en deel in GTA reeks is een feit. Na voorafgaande delen zoals GTA III, GTA San Andreas, GTA Vice City en GTA IV was ik wel een beetje klaar met de GTA franchise. Dit had vooral te maken met het teleurstellende verhaal van de hoofdpersoon Niko Bellic in GTA IV, waarin je vele uren onnodig werd lastiggevallen door die onuitstaanbare zeurende neef Roman. Rockstar, de ontwikkelaar van deze franchise, had Liberty City een wazige gloed gegeven die totaal onnodig was, waardoor je als speler eigenlijk de hele game naar een veredelde foto op Instagram zat te kijken. Het was allemaal een beetje van hetzelfde en vermoeiend: Haal die en die, vaak nog raardere, persoon op en zet hem daar maar weer af. De game zelf was erg monotoon en zorgde zelden voor een lach op mijn gezicht. De gameplay was redelijk, maar alles behalve een hoogvlieger naar mijn mening. Waar was alle fun uit het oorspronkelijke GTA gebleven? Ik vond Niko een zeikerd, zijn neef een ergerlijke verschijning en de omgeving die voor 99% uit grote gebouwen bestond waar je zowat nergens binnen kon, eentonig en voorspelbaar. Dus toen het vervolg op GTA IV, met de toepasselijke naam GTA V, werd aangekondigd was ik gematigd enthousiast. Ik wou de spreekwoordelijke kat uit de boom kijken, of om in termen van GTA te blijven: de bestuurder uit de auto kijken, voordat ik tot aanschaf van deze game zou gaan. 

Met de enorme zak aan geld, welke voor marketing bestemd was,die Rockstar er tegenaan heeft gesmeten werd het gewoonweg onmogelijk om je voor GTA V te verschuilen. Iedereen moest eraan geloven, want de stoomtrein met daarin GTA V denderde door richting release. Ik ben niet in de rij gaan staan voor een nachtelijke opening, heb geen speciale editie gereserveerd en volgde Rockstar niet meer op Twitter of Facebook. Alles rondom de release van wat ‘de Grootste Game Aller Tijden’ zou zijn ging compleet aan me voorbij…totdat er toch iets ging knagen een weekje na de release bij het aanzien van de vele trailers. Zou ik iets over het hoofd hebben gezien? Waarom zou ik GTA V niet spelen terwijl de hele gamewereld met kwijl in de mondhoeken wakker wordt op de dag van de release? Ik wil wel eens zien of ze die 250 miljoen dollar goed hebben besteed. Bij de titel ‘Grootste Game Aller Tijden’ kreeg ik al een beetje argwaan, want ik dacht groter dan de wereld van Red Dead Redemption hoeft, moet en kan het toch niet worden. Afijn, ik was erg benieuwd of het enorme budget goed besteed zou worden. Hoeveel budget er in wordt gestopt zegt trouwens niet altijd zoveel over de kwaliteit in mijn ogen. Je kunt al het geld van de wereld besteden aan een film of een game, maar als je een matig script hebt aangevuld met een inspiratieloos verhaal en prutsers van acteurs blijft er weinig over van je eindproduct. Alleen geld zegt toch vrij weinig op dit soort momenten.

Heb dus toch maar het schijfje besteld op internet, omdat ik de verleiding niet kon weerstaan. Ik had het grote aantal trailers gezien, de soms ietwat beïnvloed aanvoelende reviews gelezen en de vele superlatieven gehoord. Dit is en was volgens velen ‘Het beste spel ooit gemaakt’. Het zal allemaal wel, ik kreeg hier soms wel het idee dat talloze reviewers bij grote vooraanstaande websites gratis exemplaren van Rockstar hebben gekregen waardoor ze niet anders konden dan tienen geven. Alles wat Rockstar aanraakt zou volgens velen in goud veranderen. Dit moest mij nog bewezen worden, eerst zien dan geloven is mijn motto. Maar op deze aantijgingen moet ik nu toch echt terugkomen, GTA V is in mijn ogen zeker het leukste deel uit de GTA-serie. 

Het spel is erg dynamisch doordat je kunt switchen tussen de personages Trevor, Franklin en Michael. Hierdoor ontstaat geen verveling en je kunt gewoon lekker doen waar je zelf zin in hebt. Niks urenlang rijden van A naar B, maar gewoon een ander personage kiezen en hiermee tussendoor nog wat missies spelen mocht je naar de andere kant van het eiland willen. Wat ik hoe dan ook een enorme pré vind is dat Rockstar er in is geslaagd om de fun terug te brengen in GTA. Alle uitingen in de media in Los Santos schoppen traditioneel weer tegen de gevestigde orde aan en maken over alles een dikke grap. GTA V schopt tegen alle heilige huisjes aan die je je maar kunt bedenken, Automerken, Facebook, speelfilms en Apple worden niet gespaard. De wereld is groter en actiever, en omdat de missies kleurrijk en vermakelijk zijn voelt het niet aan als een verplichting zoals in voorgaande delen. Doordat deze wereld zo groot, zou je niet verwachten hoe vol deze game zit met kleine details die toch ook wel de WOW-factor laten horen. Zoals het nat worden van je kleren door zweet of water, het gedrag van alle mensen (middelvingers bij een aanrijding of boze straatartiesten bij het maken van een stiekeme foto), het niet hebben van GPS-signalen in een tunnel, veranderende gelaatskenmerken zoals baard en snor, enz. Kortom er blijven je kleinigheidjes opvallen in deze game, waarvan je achteroverslaat. Van de honderden missies die je in GTA V kunt doen, zijn er maar een paar iets minder dan volslagen vermakelijk. Van de vele characters die je zult ontmoeten gedurende dit verhaal, zijn er maar enkelen niet compléét onvergetelijk getikt. Met deze übergame dompel je jezelf onder in een open wereld waarin verveling een taboe is, of onmiddellijk tegen te gaan is. Doe wat je dan ook maar wil, want GTA V biedt je nauwelijks grenzen, alleen maar verschillende handelswijzen in een zieke wereld vol parodie, geweld en actie.

Maar is het spel foutloos zoals velen zeggen? Bijvoorbeeld het bijeenkrijgen van geld voor het opkopen van alle mogelijke investeringen duurt tergend lang. Ik weet niet of ik deze game zo lang kan en ga spelen dat ik al die totaal verschillende etablissementen kan kopen. Misschien is GTA VI tegen die tijd al wel uit op de PS4, wie zal het zeggen? Alle spellen hebben tevens bugs, fouten, vaagheden en onhandige gameplay elementen, en zeker open-wereldgames waar je kunt gaan en staan waar je zelf wilt: zo ook dus GTA V. Ik heb meerdere malen gehad dat ik vast zat op een ladder, of vervelende cameraposities kreeg, maar deze vallen in het niet tegen de pluspunten van deze game.

 

Nadat GTA V begon te draaien in mijn PS3 heeft de blonde dame in bikini met het V tekentje het apparaat nog niet verlaten. Ik heb een lekker potje getennist, geracet tegen de gangsters in de achterstandswijken en sloeg par op een leuke 9-hole baan midden in de stad. Het kan allemaal in GTA V. Je moet alleen niet na sluitingstijd bij de golfbaan aan komen zetten zoals ik deed, want dan begint de licht geïrriteerde portier meteen te dreigen. En dat soort prikkels, daar kan ik niet zo goed tegen in GTA V. Ik heb in deze game namelijk nogal de neiging om mensen op bijzondere manieren fysiek te verbouwen. Some people just need to be hit, with a golfclub in the face. Na mijn opwarmronde met de portier, die het incident helaas vroegtijdig moest verlaten wegens een overlijdensgeval, klonken de alom bekende sirenes die van GTA het warme spel maken dat het altijd was. Sirenes loeiden als vanouds, mensen schreeuwden en banden piepten. Jawel, Ik was weer terug in mijn vertrouwde Grand Theft Auto.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Youtube & Uitgevers

Spotify playlists voor de gamers