in

De mythologie van God of War III


De God of War-serie heeft één ding onomstotelijk bewezen: Kratos neemt het niet zo nauw met de mythologie. Als hij het wil, kan hij als sterveling God van de Oorlog worden. En dus wordt hij in het eerste deel God van de Oorlog door Ares om te leggen, na eerst tot reusachtige proporties gegroeid te zijn. Maar een god is toch onsterfelijk? Nee hoor, in God of War heeft iedere god wel een achilleshiel.

Dat blijkt wel in deel twee, wanneer de overige Olympus-bewoners Kratos een loer draaien en hem van zijn onsterfelijkheid beroven. Verbitterd als onze krachtige Spartaan is, wil hij natuurlijk wraak nemen. Dus verovert hij Jasons Gulden Vlies, jat hij de vleugels van Icarus (die niet smelten door hitte) en geeft hij oppergod Zeus een pak slaag in een even bloederig als bloedstollend gevecht. Maar Zeus is toch oppermachtig en onverslaanbaar? Nee hoor, in God of War is voor iedere tegenstander wel een tragisch lot te verzinnen.

Dat blijkt wel in deel drie, want in God of War III zet Kratos zijn hooghartige heiligschennis vrolijk voort. Geen geschiedschrijving is veilig voor de voormalige Oorlogsgod wanneer hij zijn vete met de Olympiërs voor eens en voor altijd wil uitvechten. Als hij het wil, kan hij het middelpunt zijn in de strijd tussen de ontzagwekkende titanen en de arrogante goden. En dus is hij dat ook. In het slotstuk van de God of War-trilogie wordt een oorlog ontketend tussen deze twee rivaliserende supermachten, een oorlog waarin Kratos uiteraard de lachende derde hoopt te zijn.

Door Kratos een prominente rol te geven in de strijd tussen goden en titanen, pleegt de game een beetje heiligschennis. Kratos is namelijk nergens te bekennen in de mythologische verhalen over deze spectaculaire strijd der giganten, maar speelt in de God of War-serie een belangrijke rol bij de voortdurende strijd tussen deze twee grootmachten. In God of War III bevindt Kratos zich in het epicentrum van de tweede oorlog tussen de goden en titanen. De tweede oorlog, want de twee zijden namen het al eens eerder tegen elkaar op. In de eerste oorlog dolven de titanen het onderspit en werden ze door oppergod Zeus verbannen naar het onprettige gedeelte van de onderwereld, Tartarus.

Met de hulp van Kratos zijn ze hier in God of War II uit ontsnapt en zoals te verwachten viel, hebben Gaia en haar mede-titanen nog een rekening te vereffenen met Zeus. God of War II eindigt met het beeld dat Kratos op de rug van de titan Gaia de berg Olympus beklimt, op weg naar zijn wraak op Zeus. Deel drie pakt het verhaal op ditzelfde moment op en daarmee is Kratos een derde partij in de strijd tussen de goden en de titanen. Kratos kiest geen zijde, want hij heeft maar één doel: wraak nemen op Zeus, die Kratos teveel narigheid heeft aangedaan.

Onze Spartaanse held is overigens niet helemaal verzonnen, want er komt wel ene Kratos voor in de Griekse mythologie. Zijn rol verschilt afhankelijk van de overlevering die je er op naslaat, maar zijn algemene profiel vertoont een aantal leuke gelijkenissen met onze stoere gameheld. In de mythologie is Kratos geen Spartaan, maar een “simpele” god, een hulpje van de echte hemelbazen. Zijn naam staat voor ‘kracht’ en daarmee lijkt de Kratos uit God of War zijn reputatie van krachtige krijger met zijn historische naamgenoot te delen. Opvallend is wel dat de mythologische Kratos helemaal wegliep met oppergod Zeus, terwijl onze God van de Oorlog diens bloed wel kan drinken.

Met de komst van God of War III wordt er weer een blik met nieuwe mythen opengetrokken, waardoor Kratos opnieuw allerlei beroemdheden uit het oude Griekenland tegen het lijf loopt. De game bevat zelfs veel meer verwijzingen naar de Griekse geschriften dan de eerdere twee delen. Veel van de mythologische hoofdrolspelers die je tegenkomt zijn enorm herkenbaar, voornamelijk dankzij de voorwerpen die ze bij zich dragen. Zo kwam je in het tweede deel al tegenover Perseus te staan, die de onzichtbaarheidshelm van Hades, het kromzwaard van Hermes en het schild van Athena bij zich droeg. Ditmaal passeren onder andere Herakles, Hermes en Hades de revue, elk met hun eigen karakteristieke eigenschappen.

Zo is Herakles te herkennen aan zijn helm, die de vorm van een leeuwenkop heeft. Dit is een verwijzing naar het eerste van zijn twaalf werken, waarin hij de leeuw van Nemea versloeg. Als buit nam hij de ondoordringbare huid van de leeuw en taaie hoofd mee, waardoor hij altijd goed beschermd rond kon lopen. De ontmoeting tussen Herakles en Kratos mondt uit in een bijzonder grappige dialoog, waarin Herakles zijn werken in een heel ander perspectief plaatst. Overigens gaat Herakles in de game door het leven als Hercules, zijn Romeinse naam. Een vreemde keuze als je het mij vraagt, want de rest van de prominente mythologische figuren worden wel met de Griekse naam aangesproken.

Herakles, Hermes en Hades in God of War III

Eén van die prominenten is Hermes, de god die zijn reputatie als razendsnelle boodschapper van Zeus waarmaakt in God of War III. Deze treiterige wijsneus is dankzij zijn gevleugelde schoenen en hoofddeksel niet aan zwaartekracht gebonden om zich te verplaatsen en kan daardoor allerlei leuke fratsen uithalen. Hij is er als de kippen bij om Kratos een beetje op te jutten als het even tegenzit. Tussen Hermes en Kratos komt het niet meer goed, omdat Kratos in een grijs verleden (lees: God of War: Betrayal) de zoon van Hermes, Ceryx, vermoord heeft. Genoeg reden dus om het niet alleen bij bekvechten te houden.

Ook tussen Hades en Kratos komt het niet meer goed, maar dat heeft ermee te maken dat Kratos in het tweede deel weet te ontsnappen uit de onderwereld zonder de toestemming van Hades. Als er iets is waar Hades niet tegen kan, dan is het wel ongevraagde ontsnappingen. Daar kunnen Theseus en Peirithoüs (naar wie nog verwezen wordt in God of War III) over mee praten, want zij werden door Hades vastgezet in een stoel toen ze probeerden de koningin van de onderwereld, Persephone, mee te nemen. Hades is in God of War III niet zo herkenbaar als vele andere figuren, maar er is wel alles aan gedaan om hem een duister, duivels uiterlijk aan te meten. Zo heeft hij een angstaanjagende helm en steken de stekels uit zijn rug. Uiterlijke kenmerken die niet direct op mythen gebaseerd zijn, maar het maakt de God van de Onderwereld wel erg imponerend.

Naast deze interessante personages zijn er nog zoveel andere mythologische figuren die hun gezicht lenen voor God of War III. De game put inspiratie uit vele mythen en dat leidt tot een bonte verzameling van goden, titanen en stervelingen wier levensverhalen allemaal samengevlochten worden door één persoon: onze enige echte God van de Oorlog, the ghost of Sparta, Kratos. Als ik een mythologisch figuur was, zou ik het in elk geval wel weten: just smile and wave, just smile and wave…

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duidelijke uitleg van Picross 3D

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat