in

Mijn drie beste slechtste games van de afgelopen jaren


Kwaliteit voorop! Bijna elk bedrijf, merk of product wil worden gezien als kwalitatief hoogwaardig. Slechts een minderheid durft gewoon toe te geven dat het goedkope troep maakt of gewoon gaat voor ‘prima middelmaat’ – zelfs kroketfabrikanten doen alsof ze haute cuisine zijn. Maar vaak genoeg is er spul dat niet meer dan middelmatig of oké is. 

En in die totale zelfontkenning van een product kun je als kritische consument genoeg lachen, gieren en brullen. Je moet het alleen even zien. Laten we de proef op de som nemen met onderstaande games. Ronduit middelmatig, neergezet als ‘the next big thing’ en alle uiteindelijk ook hard op hun bek gegaan.

The Godfather II – Precies niet zo als de film!

Au au auw. Heb  je zo’n naam op je game geplakt en dan lever je zo’n doorsnee spel af dat helemaal niet in een open wereld had hoeven plaatsvinden. Ja, daar word je op afgerekend. De critici hebben deze game tot op de grond afgebrand omdat het een potje maakt van alles rondom de Godfather-mythe. Klopt, en dat maakt het juist zo hilarisch! Het krampachtig wisselen naar Cuba, de dialogen van tweederangs voice actors, de net wat houterige actie in combinatie met verrassend mooie ontploffingen. Niets is zoals het hoort. Ook het hele ‘neem de buurt over en win’-principe slaat nergens op en is zo misplaatst als een polonaise op een begraafplaats. Het is prachtig om te zien dat de game van begin tot einde het voor elkaar weet te krijgen om zo consequent het Godfather-universum te verkrachten. An offer you can’t refuse!

 Enslaved – HEEY!!!!

Ik maak hier geen vrienden mee, maar Enslaved is géén goeie game. Echt niet, het is zelfs een slechte game. Saaie gevechten, een verhaal met een bizar ‘ik-steek-veren-in-mijn-kont’-einde met Andy Serkis en van die typische ‘momentjes’ die bedoeld zijn ter variatie maar nooit meer terugkomen. En daar zit de dikste lol in. Er zit een knop in Enslaved waarmee hoofdrolspeler Monkey robots kan afleiden. Dat heb je in heel de game maar één keer écht nodig, voor de rest compleet onbruikbaar, maar wel te gebruiken. Dat is vooral leuk tijdens emotionele stukjes waarbij de dame Trip die je moet begeleiden, bruut onderbreekt met een schreeuw HEEEYYY!!!. In liften ga je zo dicht mogelijk tegen Trip aan staan en houd je niet op met schreeuwen, recht in haar uitdrukkingsloze gezicht. HEEY! HEY! HEY! HEY! Vervolgens gaat de liftdeur open en duwt ze je automatisch aan de kant en zegt ze dat je ‘wel moet opschieten’. Wat een onverstoorbare supermeid die Trip!

Wordfeud – Vieze woorden wisselen met je moeder

Wordfeud. Ik speel het nog steeds, ondanks dat het niet uitgebreid, vaak arbitrair en eigenlijk ronduit saai is. Dankzij mijn moeder. Ze nodigt me steeds maar weer uit om potjes te virtueel scrabbelen. Zuchtend stem ik toch elke keer maar weer in, al was het maar omdat ik weet dat ze anders misschien overstapt op iets nog irritanters met Facebook-uitnodigingen erin gebakken bijvoorbeeld. Nee, laat mij dan maar woorden leggen. Voor het winnen doe ik het ondertussen allang niet meer, voor het schaamrood op de kaken zetten bij moederlief wel. Penis. Vulva. Penisje. Kots. Braaksel. Kut. Ik vermaak me kostelijk bij de bushalte, terwijl ik weet dat moederlief net aan de koffie thuis zit. En als ze erover begint, verdedig ik mezelf gewoon. ‘Tja, ik kan toch ook niet kiezen welke letters ik krijg’. Nee, dat is dan ook wel weer zo. Morgen weer? ‘Ja, morgen weer mam.’ * Gniffel*

En er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te bedenken die ik helaas zelf nog moet gaan ervaren. Deadly Premonition, die mislukte Twin Peaks-hommage bijvoorbeeld. Copy-paste-en-jatwerk Limbo of the Lost is een ander. Ook Mercenaries 2 en The Saboteur moeten nog een keer in mijn PlayStation 3. Earth Defense Force is dan weer zo’n serie die bewust zo debiel in elkaar steekt, dus die reken ik maar niet mee – lijkt me overigens wel fantastisch. Hebben jullie nog favoriete goeie slechte games?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

VrijMiRob: Eindbaas & Co.

InsideGamer heeft zijn ziel verkocht