Het vertrek van Jelle heeft niet alleen een mentale klap aan de redactieleden en members veroorzaakt, de naschok galmt nog dagelijks door de site. Zijn vertrek had een aantal duidelijke effecten op de site. Videocontent is beperkt tot matig bekeken live sessies. De enige videostagiar werkt aan een ander project en de jongens die video maakten hebben we al weken niks meer van gezien. De geschreven content is in niveau gezakt. Artikelen zijn met vlagen interessant, maar als je gaat zoeken naar eigen items dan hou je voornamelijk generieke artikelen over. We zitten in een periode waarin er weinig nieuws is, maar het unieke gevoel van ‘InsideGamer’ is met de zon verdwenen. Misschien kan er zelfs gezegd worden dat de website InsideGamer zijn ziel is verloren.
Het is zowel ons als de redactie onduidelijk wat er precies rondom het vertrek van Jelle is gebeurd. Verhaal gaat dat een aantal mensen het weten, maar ook zij hier voorzichtig mee om gaan. Waarom en om wat voor reden onze Jelle is vertrokken is eigenlijk niet meer interessant. We veranderen er niks aan, maar vergeet niet dat de site leeft door haar members: ons. Het vertrek van één man zou toch niks moeten veranderen in de structuur en kwaliteit van de site?

Wat belangrijk is om te weten is dat wij de ‘redactie’ kennen als de thuisredactie. Mensen als Rob, Kevin, Thijs, Joey en de rest van de thuisredactie schrijven en maken content voor de site. Ze schrijven en/of maken hun eigen items en ‘verkopen’ dit aan de site. Wat alleen wordt vergeten is dat deze content nauwelijks 20% van de dagvulling vult. Ze zijn het gezicht van de site, maar eigenlijk niet de mensen die de site draaiende houden. De overige content en updates op de site worden geregeld door de vaste werknemers op kantoor. Deze mensen sturen de site, bepalen de strategie van de site en vergaderen over mogelijke richtingen die de site zal inslaan. Nu ken ik dit principe uit het bedrijfsleven en weet bijna zeker hoe dit in zijn werking gaat. Om daar nog aan toe te voegen: InsideGamer werkt onder Sanoma en zij hebben elk bedrijf aan een ijzeren ketting liggen. Dit maakt deze hiërarchie alleen maar erger.
Wat er in dit soort bedrijven vaak gebeurd is niet alleen destructief, maar ontzettent conservatief. Zodra je in een mediabedrijf werkt gebeurt het al snel dat je werknemers achterlopen op de huidige trends en media. Dit is geen ramp en hier heeft bijna elk bedrijf last van. Hoe bedrijven hier op reageren is door mensen aan te nemen (of in te huren) die hun deze kennis en trends bijspijkert en ze aanstuurt om op het juiste pad te blijven. Wat er alleen vaak gebeurd is dat deze problemen intern opgelost worden en matig resultaat leveren. Waarom? Omdat zij niet meer over de kennis beschikken die nodig is om actueel te blijven. Nu is dat nog steeds geen gigantisch probleem (de meeste werknemers zijn slim zat om in ieder geval “iets” te verzinnen), het probleem zit hem voornamelijk in verjaring van medewerkers. Het is alsof je iemand om de beste tien films van de afgelopen vijf jaar vraagt en hij al vier jaar geen film meer heeft gezien, maar wel wat trailers heeft voorbij zien komen. Wat zou je natuurlijke reactie moeten zijn? Je neemt zijn antwoord niet serieus.
Nu valt het me op dat InsideGamer hier ook last van heeft. Sinds een paar maanden wordt er ineens druk rond gegooid met termen als Instagram, Spotify, Facebook, Youtube, Twitch, maar om heel eerlijk te zijn: dit hoort eigenlijk al jaren in de site te zijn verwerkt. Simpele technieken en mechanieken die niet lijdend zijn, maar als extra fundering functioneren om de site te versterken. Het feit dat ze er nu nog mee aan komen zetten en kleine gamewebsites en al jaren gebruik van maken zonder het in je gezicht te drukken, laat dit weer zien. InsideGamer probeert zich als de stoere hippe jongen te identificeren, maar loopt gewoon keihard achter de feiten aan.

Nu gaan we nog niet met vingers wijzen, want Sanoma komt nog even om de hoek kijken. Zoals in vele zuchten van Jelle te zien was, heeft InsideGamer te maken met een uitgever die over het uiteindelijke besluit gaat. Ik kan morgen met het recept voor de perfecte site komen en zij zullen me eerst uithoren, me aan een ketting leggen en op hun eigen tempo de veranderingen doorvoeren, waarschijnlijk nog geen eens de helft en een half jaar te laat.
In het geval van InsideGamer kan de volgende update om de site te verbeteren serieus nog een jaar of twee duren. Sanoma heeft een technisch team en die moet voor alle bedrijven de wijzigingen doorvoeren. Simpelweg de afbeeldingen bovenin de site veranderen naar een roulerende carrousel zou om die reden belachelijk lang duren. Zoals we wel door hebben is er zoveel mis met de site dat de enige “echte” oplossing een vernieuwde site zijn. IG4 is niet geworden wat het moest zijn en is binnenkort toe aan vervanging. Jelle zijn diepe zucht is ineens te verklaren want dit gaat waarschijnlijk nog wel eventjes duren. Hij ging hier niet over in ieder geval. Hiernaast wordt er nu braaf gereageerd op de feedback van ons, maar wees eens eerlijk? Zeiden we dit niet een jaar geleden al? Zeiden we dit al niet twee jaar geleden? Er wordt continue ja geknikt en bevestigt dat het wordt “meegenomen”, maar in alle eerlijkheid wordt je opmerking op een grote stapel vergelijkbare opmerkingen geplaatst en voeren ze hun eigen visie op het laatst uit. Een visie waar mensen met beperkte kennis aan meevergaderend en een uitgever het laatste woord over heeft. Een machteloze situatie…

Dit alles verklaard nog niet waarom InsideGamer zijn “ziel” is verloren, mijn snelle verklaring is dat de nieuwe en huidige werknemers te weinig passie hebben voor de site. Ze werken er om geld te verdienen en hun steentje bij te dragen. Kijk naar de oude garde en je ziet een sprakeling in de ogen als ze het over hun website hebben. Ik kom al jaren op InsideGamer en heb bij elk redactielid diezelfde motivatie gezien. Motivatie om dingen te ondernemen, motivatie om met nieuwe content te komen, motivatie om met members te hangen en met ze te ouwehoeren. InsideGamer is persoonlijk, benaderd je en laat zien dat ze met je meedenken. Het is als een cruisschip met een kapitein waarvan een de crew de boel draaiend houdt en de bezoeker er voor zorgt dat het schip kan varen. InsideGamer heeft op dit moment geen kapitein, een crew die binnen beperkingen maar wat doet en een bezoeker die er nog is, maar langzaam door begint te krijgen dat er wat aan de hand is.
Er is geen aanwezige leider die de boel draaiend houdt en de manier hoe we onze unieke content aangeleverd krijgen zeer teleurstellend. Alhoewel ik de mensen op kantoor niet ken heb ik het gevoel dat er maar weinig tussen zitten die er met liefde, met passie werken. Je wil juist mensen die ’s avonds gaan aankloten om te kijken of ze iets kunnen verzinnen dat leuk en origineel is, of mensen die het er voor over zouden hebben om elke dag twee uur te reizen om überhaupt in Hoofddorp te komen. Ik kom op InsideGamer vanwege deze passie, dat stukje ziel die de heren me altijd hebben weten over te brengen. Een persoonlijkheid die, ondanks de verschillende karakters, als geheel aanvoelde. Nee wat er nu gaande is kent geen van allen. Het is een lege huls die braaf gevuld wordt, maar leeg loopt zodra er geen aandacht aan gegeven wordt. InsideGamer is visieloos. Er kan niet worden afgelezen wat ze willen doen, wat ze gaan doen, maar eigenlijk belangrijker: wat ze nu doen.
Mijn ergste vrees is dat InsideGamer met het ontslag van Jelle een commerciële teringbende gaat worden die zijn prioriteiten compleet verschoven heeft. Is InsideGamer het televisieprogramma of is InsideGamer de site? Heeft InsideGamer nog eigen content, of is die content teruggebracht tot een absoluut minimum? Ik wil geprikkeld worden, ik wil iets leren, ik wil de mening horen, voelen en geloven. Ik wil kunnen fantaseren hoe het is om met de jongens van InsideGamer mee te spelen. Ik wil me kunnen inleven bij hun avonturen en ze me laten overtuigen dat een toffe game de moeite waard is. Nee, InsideGamer probeert een mediawijze hipster te zijn. Te koppig om te doen wat nodig is en absoluut geen toegevoegde waarde aan de ervaring die we al jaren krijgen. Ze halen alles wat tof is beetje bij beetje weg en het ergste is dat ze het zelf nauwelijks doorhebben. De mensen die er voor zorgen dat InsideGamer dit dal in is beland zijn niet de mensen die voor een site als InsideGamer moeten werken. Ze maken van onze site hun eigen site. InsideGamer heeft zijn ziel niet alleen verloren, de site is verkocht aan een visie die niet meer InsideGamer heet.