in

Top 10 Windows (95 t/m XP) games uit mijn jeugd (deel 2)


We gaan weer vrolijk verder met dit 2e en laatste deel van mijn top 10. Laat mij in de comments weten welke games jij hier had geplaatst.

5. Battlezone

Dit is echt een van die spellen die ik op de nieuwere besturingssystemen niet meer (normaal) aan de praat heb kunnen krijgen. En dat is eeuwig zonde, want Battlezone was voor mij vroeger een game die ik heel erg veel gespeeld heb. Het is dan ook een game die nog steeds behoorlijk uniek in zijn soort is. In Battlezone krijg jij namelijk de leiding over een factie naar keuze, die een intergalactische oorlog voert tegen andere facties. Het mooie hiervan is dat Battlezone niet weer één van de zoveelste ruimte shooters is. Want hoewel het heelal wel je spelwereld is, het zijn vooral de planeten waar deze game om draait. Geen Star Wars gevechten tussen de sterren dus, maar wel toffe oorlogen op het oppervlak van verschillende planeten.

Wat deze game voor mij zo interessant maakte was de opzet. Je speelde namelijk in eerste persoonsperspectief, dit betekende dat je eigenlijk een RTS vanuit je eigen zichtpunt aan het spelen was : Jij was één van je units maar stuurde tegelijkertijd je hele factie ook aan. Net als in iedere RTS was jij dus verantwoordelijk voor het bouwen van units, het uit de grond stampen van verschillende gebouwen en het verzamelen van grondstoffen. Dit deed je allemaal terwijl je in je eigen astronautenpakkie door je basis paradeerde. Ook kreeg jij de mogelijkheid om in al je voertuigen te stappen en hier vervolgens mee weg te scheuren. Dit zorgde niet alleen voor een leuke afwisseling, ook was het gewoon erg tof om met je eigen leger mee te vechten tegen de vijand. Daarnaast vond ik het toen echt geweldig om in een voertuig te stappen en met volle snelheid de kale planeet te onderzoeken. Het gevoel van leegte dat bij deze verlate planeten wordt neergezet is dan ook perfect. Ik denk dat veel mensen deze game niet gespeeld hebben, maar toch is dit nog steeds de moeite waard om alsnog te doen. Mits jij deze game op onze fijne nieuwe besturingssystemen aan de praat weet te krijgen.

4. Motorcross Madness

Ik heb helemaal niks met auto’s en motoren, maar in games mag ik toch graag plaatsnemen achter het stuur van deze rijdende stukjes prachttechniek. Motorcross Madness was mijn eerste motorcross game ooit, en deze staat mij nog steeds enorm bij. Voor het eerst kon ik al rijdende op een motor in 3D mijn tegenstanders stof laten happen, maar ook met een geweldig gevoel van adrenaline een gigantische sprong maken met hopelijk een goede afloop. Deze game gaf je dan ook meerdere keren het gevoel vleugels te hebben, de schansen konden voor mij dan ook niet hoog genoeg zijn.

Hoewel het racen tegen tegenstanders gewoon tof was om te doen, was dit niet de modus waar ik zelf het meeste tijd in heb gestoken. De meest toffe modus voor mij was namelijk de stuntmodus, waarbij je op een grote plak grond zoveel mogelijk punten moest weten te halen met het uithalen van gewaagde trucjes op je gemotoriseerde tweewieler. Dit gaf je echt een gevoel van vrijheid en een moment om je skills op de motor tot het uiterste te pushen. Deze grote baan was afgezet met een grote muur, waar met een beetje oefening wel over heen te racen was. Maar in plaats van het plaatsen van een onzichtbare muur om het level af te schermen, besloten de makers jou met een gigantische knal terug te schieten naar het speelveld wanneer je te ver over de grens reed. Iedereen die Motorcross Madness voor het eerst speelde en dit zag gebeuren moet het wel gigantisch uitgelachen hebben. Want dit kwam in iedere geval voor mij totaal uit het niets en was behoorlijk hilarisch vergeleken met de serieuze toon die in de rest van de game heerst.

3. Heroes of Might and Magic

Als deze top 10 daadwerkelijk een volgorde zou moeten hebben, dan weet ik haast zeker dat deze game mijn absolute nummer één was geweest. Zelfs mijn Pokemon verslaving kon niet op tegen de ongezonde verslaving die ik bij deze game had. Heroes 3 is namelijk een fantastische game die door geen enkel andere game in de serie verslagen is. Het had zoveel toffe dingen te bieden dat deze game mij soms dwong op vrije dagen vroeg uit mijn nest te gaan om dit te spelen (inderdaad, ik had problemen). Het is een game die vrij uniek is in zijn soort, en aardig lastig is om qua werking uit te leggen. De spelwereld is namelijk te zien als één groot schaakbord, waarin jij iedere in-game dag de kans krijgt om je ding te doen. Het ligt geheel aan jou of dit nu het verzamelen van grondstoffen, het aanvallen van vijanden of het uitbouwen van je kasteel is.

Naast het feit dat de gameplay gewoon vrij uniek en enorm verslavend is, heeft deze game ook nog eens een prachtig sprookjesachtig universum met een perfecte sfeer en dito muziek. Iedere keer als ik ook maar een geluidje of deuntje uit deze game hoor, dan schiet het enthousiasme mij alweer door het lichaam. Ben je een fan van fantasy-games en hou je van tactiek en uitdaging, dan is dit absoluut een game die je gewoon moet proberen. Het mag er dan allemaal wat verouderd uitzien, het speelt nog steeds als een trein. De nieuwe Heroes games zijn allemaal overgestapt op het neerzetten van 3D modellen en omgevingen in kleinere spelwerelden, en dit is helaas wat deze nieuwe games voor mij nekt. De snelheid is verdwenen en werelden zijn minder interessant om te verkennen. Voor mijn part gaan ze met een Heroes 7 (mocht deze er ooit komen) weer terug naar het gebruik van de 2D-techniek, dan ben ik namelijk de eerste die een exemplaar in huis haalt. Met alle 2D platvormers van nu, mag Heroes van mij dus wat dat betreft gerust weer een stapje terug in de tijd doen.

2. Dungeon Keeper

Er zijn al meerdere artikelen van mijn hand gekomen waarin ik retro-games heb behandeld. Mede om die reden heb ik veel games (die ik al te vaak besproken heb, maar die absoluut in deze lijst hadden gepast) achterwege gelaten. Maar Dungeon Keeper kon ik gewoon niet uit deze lijst weglaten. Dit is één van die games die het tijdperk waar deze lijst zich op richt voor mij typeert.

Want hoewel het 2e deel een fantastisch spel was ; met het eerste deel heb ik toch net ietsjes meer. De sfeer in deze game vond ik namelijk zoveel beter dan die in zijn vervolg. In het 2e deel was alles zo vrolijk en kleurrijk, waar in het eerste deel de boel eigenlijk vrij grauw en donker oogde. De lange donkere gangen waar jij met een bezeten Imp met kleffe pasjes doorheen liep, of de werkplaats met die typerende persgeluiden hadden gewoon een fantastische sfeer. Ik had iets meer het idee door een naargeestige kerker te lopen dan ik dit bij het tweede deel had. Maar ook wist het eerste deel mij meer te bekoren omdat dit mijn eerste aanraking was met de franchise. Het was toen allemaal al vrij innovatief en uniek, en zelfs nu nog is er geen game (op War for the Overworld na) die qua concept op Dungeon Keeper lijkt. Dit terwijl ik toch echt wel weer toe ben aan een nieuwe ‘bouw en beheer je eigen kerker’ game. En volgens mij ben ik daar dan ook niet helemaal de enige in.

1. Gothic 2

Nogmaals voor de duidelijkheid: Dit is dus niet dé nummer één. De lijst is niet op deze manier samengesteld (dit stond volgens mij ook al wel aardig duidelijk uitgelegd bij de introductie van het vorige artikel). Maar Gothic 2 is wel een dijk van een game die menig RPG uit die tijdsperiode wist te overtreffen. Ik ben een enorm grote Elder Scrolls fan, maar als ik moeten kiezen tussen Gothic 2 of Morrowind, dan kies ik toch voor de eerste game. Wat Gothic 2 zo tof maakte was zonder twijfel zijn spelwereld. Want waar de spelwereld van bijvoorbeeld Morrowind NPC’s bevatte die enkel wat stilstonden en rondliepen, was er in Gothic 2 echt bedrijvigheid. Kwam je in een stad dan was de smid bezig met het smeden van wapens, zag je priesters grote preken geven tegen kleine groepjes volgelingen en waren soldaten druk met het patrouilleren door de straten. Dit zag je toen nog niet echt zo vaak in games als deze.

Niet alleen was de spelwereld qua uiterlijk erg tof, ook de inhoud was meer dan prima. Zo had je veel verschillende gebieden met hun eigen sfeer, vijanden en uitstraling. Maar ook waren er erg veel toffe quests te vinden waarbij vooral keuzevrijheid centraal stond. Gothic doet dit in mijn ogen dan ook veel beter dan een game als Fable. In Gothic hadden je keuzes echt gevolgen en kon je iedere quest dus op je eigen manier oplossen. Het gaat in deze game zelfs zo ver, dat je op een gegeven moment een bepaalde factie zult moeten kiezen. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je de game drie maal opnieuw uit zou kunnen spelen met een totaal verschillende ervaring. Maar ook zul je iedere keer voor een uniek beroep kunnen kiezen, naar de hoeren kunnen gaan en zelfs qua uiterlijk kunnen transformeren in één van je vele tegenstanders. Ook al was de game qua besturing soms behoorlijk brak, laten we toch hopen dat deze game ooit nog eens een HD-remake kan krijgen. Want sinds Gothic 3 is het bergafwaarts gegaan met deze fantastische serie.


Hier nog even wat titels die de lijst net niet gehaald hebben:

Anno 1503.

Een toffe game die zich helemaal richt op het creëren vaneen kolonie mensen op een nieuwe lap grond. Je begint met niets, maar zult uiteindelijk een geweldige stad + economie uit de grond kunnen stampen.

Grachtenracer.

A2-racer stond er al in, dus Grachtenracer heeft het net niet gehaald. Toch is het een zeer tof spel dat praktisch A2-racer in bekende grachten in Nederland is. Vond je A2-racer tof en ben je deze misgelopen? Probeer hem alsnog, spijt krijg je er niet van.

De settlers IV.

De game lijkt erg veel op Anno, maar dan met een minder serieuze toon. De wereld oogt alsof het uit een tekenfilm van Kindernet gerukt is. Beide games spelen praktisch hetzelfde, en beide games hebben een zeer brak oorlogssysteem. Zeer tof, al is het alleen maar voor de sfeer en de soundtrack.

American Mcgee’s Alice .

Over deze game heb ik het al te vaak gehad. Next! 😉

Black and White.

Een zeer tof spel waarbij jij als god een volk probeert te leiden. Dit doe je niet alleen, want net als God ooit een zoon had als zijn plaatsvervanger op aarde, heb jij in plaats van een zoon een wezen. Een dier dat tussen jouw gelovige volk leeft en daden voor jou verricht. Of dit goede of slechte daden zijn is volledig aan jou. Een erg leuke en unieke game, mocht je hem nog niet gespeeld hebben.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Sniper Elite 3: Afrika – Missie geslaagd

Warface gratis te downloaden op Steam